Arbetsmiljön är viktigare än du tror

Publicerad 2021-02-01 14:22
Emilia Westerberg

Arbetsmiljöverket finns för att skydda de som arbetar, går i skolan och som gör militärtjänstgöring. De jobbar mot en nolltolerans, inga dödfall och inga skador inom dessa tre områden. Myndigheten arbetar på olika sätt för att uppnå denna mållinje. Arbetsmiljö kan beskrivas enkelt som allt som påverkar dig på jobbet och i skolan. Det finns tre olika synpunkter man ska ta hänsyn till när man pratar om arbetsmiljö.

Psykosocial/social arbetsmiljö

Emilia Westerberg

Psykosocial och social arbetsmiljö omfattar ditt mående. Hur du känner dig i för hållande med dina arbetskamrater och arbetsuppgifter. Har du goda relationer med dina kollegor? Känner du dig inkluderad och accepterad? Upplever du stress eller känner du dig otillräcklig trots hårt arbete? Alla dessa frågeställningar är exempel på hur ditt psykosociala och sociala mående påverkar din arbetsmiljö.

Fysisk arbetsmiljö

Allting i din arbetsmiljö som påverkar dig fysiskt innefattar den fysiska arbetsmiljön. Det finns många faktorer som skulle kunna påverka dig i arbetets lokal eller motsvarande t.ex. starkt solljus/starka lampor, illaluktande doft. Men även arbetet som du utför kan påverka dig fysiskt. Lyfter du tungt? Påfrestande arbetsställning? Finns det hjälpmedel till ergonomiskt syfte?

Ofta är de det små men statiska arbetsställningarna och rörelserna som kan ge stora besvär och värk. T.ex. rygg och nackbesvär vid exempelvis kontorsarbete.

Vad är viktigt i min arbetsmiljö?

Under mina år i skolan har jag stött på många saker som har förbättrat och försämrat min studiero och arbetsmiljön runt omkring mig. Exempelvis temperaturen i klassrummet. De senaste 4 åren har jag gått i en skola med stora dåligt isolerande fönster. Det drogs in kall luft på vintern och på sommaren blev det ofta för varmt om solen låg på. Detta resulterade i att vi ofta satte på oss våra jackor inomhus. Om man har klätt på sig för lite kläder och sitter länge stilla och skriver på datorn så blir det kallt och det är lätt att man sitter och spänner kroppen utan att man tänker på det. Det är inte ergonomiskt och kan leda till spänningar i nacke och rygg som skulle kunna vara orsaken till huvudvärk och tappad koncentration.

Jag trivs i en miljö som är avkopplad och lugn. Hets och stress vill jag därför undvika till så stor utsträckning som möjligt eftersom jag mår dåligt av det.

Jag upplever också att motivation är en stor del som påverkar kvalitén på min arbetsmiljö. Kompisarnas ambition påverkar exempelvis hur mycket tid jag väljer att lägga ner på en skoluppgift. Motiverade människor runt omkring mig motiverar mig att bli motiverad.

Vad tror/tycker du är viktigt för din framtida arbetsmiljö som naturguide?

Under en stor andel av min vakna tid kommer jag att jobba. Det är därför väldigt viktigt att jag trivs med det jag jobbar med. Jag vägrar att spendera större delen av mitt liv med någonting som jag inte tycker om. Jag ska kunna känna att jag behövs, ha roligt och samtidigt ha möjlighet till att utvecklas.

Eftersom jag kommer jobba inom en hetsig bransch tror jag det kommer vara väldigt viktigt med planering och struktur. Jag kan tänka mig att det blir väldigt rörigt eftersom det är många pusselbitar som ska läggas på plats. Exempelvis beställningar med mat, beslut om tid och plats, deltagarlista, utrustning, marknadsföring, budget, riskanalys osv. Det är mycket att tänka på.

Allting som underlättar för att det ska gå så smidigt som möjligt helt enkelt. På så sätt kommer alla veta vad och när det ska göra saker och ting. Men även vad som förväntas, på så sätt kommer arbetet framåt.

Hur kan man förbättra arbetsmiljön?

Genom att ha en dialog mellan arbetsgivare, chefer och anställda underlättar enormt för att bibehålla en bra arbetsmiljö. På sätt är det lättare att ändra på någonting som inte känns bra.

Henrik Karlsson Holmer, Äventyrslärare på Älvdalens Utbildningscentrum, upplever att han har en bra arbetsmiljö. Han har däremot önskemål på hur den skulle kunna förbättras. Henrik anser att skolans minibussar tillhör ett av dessa utvecklingsområden. De har varkenm fyrhjulsdrift eller extra helljus. Dessutom sätts det ofta krav på att en trött lärare ska köra bussarna hem ifrån en tur. Henrik tycker att mer resurser ska läggas ner på bussköp. Ytterligare ett steg närmare en så säker utbildning som möjligt. 

Henrik berättar vidare om en tidigare elev som halkade på en klippa när de var och klättrade. Killen slog knät i klippan och skadade sig, vilket medföljde lång återhämtningstid. De blev tvungna att ändra i planeringen mycket och han missade bland annat den andra certifieringen för utbildning till skidskolelärare. Det är viktigt att fundera över sin arbetsmiljö, på säkerheten, en olycka kan inträffa när som helst. 

Vi avslutar vår intervju med att fråga Henrik om han har något tips till oss i våran framtida karriär inom äventyrsbranschen. Han svarar;

- Ni ska ta till er utbildningen så mycket det bara går, alltså lära er så mycket som ni bara kan. Ta möjlighet till att lära er saker och ting utöver det rent faktamässiga. Men även tänka säkert. Hur kan man förebygga skador? Man kan förebygga skador med kunskap. Om du vet hur du ska klä dig på vintern så förebygger du förfrysningsskador. [...] Våga intressera dig för att lära sig lite mer än vad man "egentligen" behöver. 

Det är viktigt att man trivs med sin arbetsmiljö och berättar för sin arbetsgivare om man inte gör det. På så sätt är det lättare att göra någonting åt saken. Om inte kan det leda till stora fysiska besvär och dåligt psykiskt mående. 

Källor: (1) Prevent, (2) Henrik Karlsson Holmer
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional