Arbetsmiljön är viktigare än du tror

Publicerad 2021-01-12 08:25
Foto: Ludwig Wahlgren

Arbetsmiljö är viktigt för att du ska trivas på ditt arbete och att du ska fortsätta vilja jobba där. För det är ju inte trevligt om du inte känner dig välkommen eller trygg på ditt arbete. På Älvdalens Utbildningscentrum har vi fördjupat oss inom arbetsmiljö.

Arbetsmiljö delas in i psykosocial arbetsmiljö och fysisk arbetsmiljö, båda är lika viktiga för att du som arbetstagare eller elev ska må bra och känna dig trygg på din arbetsplats.

Den psykiskasocial jobbmiljön är väldigt viktigt för dig att du ska trivas på ditt jobb och med våra andra arbetskompisar. hur meningsfullt vi upplever vårt arbete och våra arbetsuppgifter. Hur inflytandet vi har över vår situation och vilka möjligheter vi har till personlig utveckling. Förhållandet mellan den sociala arbete miljön och individ kallas i allmänhet för psykosocial arbetsmiljö. psykosical arbetsmiljö infattar i princip allt som har med vår psykiska hälsa på arbetsplatsen att göra. Den psykosociala arbetsmiljön handlar liksom om olika möjligheter handlar om många olika möjligheter till psykisk hälsa och personlig utveckling.

Med fysisk arbetsmiljö innebär det att jobbmiljön är säker.

Den fysiska arbetsmiljön handlar om saker som kan störa dig genom ditt jobb typ något som stör dig som luktar, låter eller syns.

Den fysiska arbetsmiljön kan vara stolar, bord datorer, värme, utrymmer ventilationer och buller. Det är ofta den fysiska arbetsmiljön som medarbetare/skyddsombud ställer krav på vilket beror på att det finns utförliga regler och mätbara gränsvärden för hur vår fysiska arbetsmiljö ska utformas. 

Jag tycker att på min skola har jag väldigt bra arbetsmiljö stolarna är sköna så man får inte ont i ryggen när man har en tre timmars lektion. I klassrummen är det ofta tyst så man kan jobba riktigt bra plus så har jag bra hörlurar så jag stänger in mig själv typ när jag ska jobba.

I mitt framtida yrke hoppas jag att jag kommer välja ett bra jobb med bra medarbetare och bra arbetsmiljö och så klart. Bra säkerhet är något som jag gärna vill ha inom jobbet. För jag vill jobba inom turismen och då ska alla grejer som använda vara bra och inte gå sönder. Jag vill kunna jobba på ett arbete där jag känner mig trygg med medarbetare och med utrustningen som finns på företaget. 

 Intervju med Ted Ekberg, äventyrslärare på Älvdalens utbildningscentrum.

Vart arbetade du innan du började arbeta på Älvdalens Utbildningscentrum?

-Jag jobbade på Skistart.

Har du arbetat som naturguide?

-Ja, jag har jobbat lite på en fjällstation och olika skidanläggningar. Jag har också ett eget företag inom guide.

Hur var arbetsmiljön på ditt förra jobb?

-Den varierade ibland var den väldigt dålig, men efter mycket arbete blev det mycket bättre, personalen tog hand om det själva.

Vad tycker du är viktigt när det kommer till arbetsmiljö?

-Att man ska känna sig välkommen och ha lust att gå till jobbet och att arbetsplatsen fungerar som den ska. Det är en stor fråga. Jag tycker att arbetsgivaren ska ge sina arbetare de behov som de har. Det är också superviktigt att själv läsa på om regler om arbetsmiljön, arbetsgivare.

Har du några tips till mig som elev när det rör arbetsmiljön?

-Arbetsgivaarna har ofta inte koll på dessa lagar och regler. Ett vanligt exempel är med lunch raster har man rast eller lunch ska man inte jobba då ska man ha betalt om man har arbetsuppgifter under sitt lunchpass.

 också. En regel som ofta inte finns på många arbeten. 

Har du varit på ett jobb där det händ en större olycka vadå i så fall?

-Inget som han varit inblandat i, men jag har jobbat på ställen där det hänt allvarliga skador till och med dödsfall.

Dålig utrusting på jobb??

-Jag har varit på flera ställen där det fuskas väldigt mycket med sånt. 

Sammanfattnings kan man konstatera att arbetsmiljö är viktigt för att man ska vilja gå till sitt arbete, man ska må bra och trivas där.

Källor: (1) Arbetsgivarverket, (2) Arbetsgivarverket, (3) Ted Ekberg
Skribent
Fotograf
Research
Video

Dela

Elevartikel

BILD: PRIVAT
27 jan
Elevartikel
Elin Strandberg
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
Klara Larsson
26 jan
Elevartikel
Freja Settergren
25 jan
Elevartikel
BILD: Polly Wasshede Rosander
25 jan
Elevartikel
Emil Spennare
24 jan
Elevartikel
21 jan
Elevartikel
Christoffer Franzén
20 jan
Elevartikel
Anna Svensson
20 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
15 jan
Elevartikel
BILD: Erik Jansson
14 jan
Elevartikel
Sadaq Faisal
13 jan
Elevartikel
12 jan
Elevartikel
BILD: Esaias Lundgren
12 jan
Elevartikel
06 jan
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
15 dec
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional