Arbetsgivare på HVB-hem

Publicerad 2021-04-26 09:00

I de här reportaget har jag intervjuat Camilla som jobbar som arbetsgivare på ett HVB-hem. Vi får bland annat veta vad hennes arbetsuppgifter är och varför hon valde just att jobba med det hon gör

 

Camilla jobbar som sagt som arbetsgivare på ett HVB-hem. Hon förklarar då även att HVB är en förkortning av Hem för Vård och Boende, och att det finns olika sorters inriktningar inom HVB-hem. På de HVB-hemmet Camilla jobbar är inriktningen socialpsykiatri, och på hemmet bor personer med psykiska funktionshinder i egna rum/lägenheter och där får de

När jag frågor hur länge hon jobbet inom yrket och hur hon utvecklats under åren svarar hon att hon jobbat på HVB-hemmet sedan hon var 18 år gammal och började som ett vårdbiträde. Ett vårdbiträde är någon som jobbar på avdelningen med dem boende och sköta om dem, stötta dem och behandla dem efter deras behov. Varför hon valde att jobba på HVB-hemmet var för att de var och är fortfarande ett familjeföretag och blev då en enkel väg att börja sommarjobba där, och efter att ha jobbat där ett par somrar insåg hon att att det var ett roligt jobb som hon ville fortsätta med. Hon utvecklade hennes kunskaper under åren och gick utbildningar och fick därmed fler och nya arbetsområden. När de blev ett generationsskifte så tog jag och mina syskon över företaget och blev då arbetsgivare. m får stöd, omvårdnad och behandling av personal. 

Hon berättar att hennes arbetsuppgifter som arbetsgivare är väldigt olika för varje dag. 

- Mitt största ansvar är att se till att alla rutiner följs av personalen och att alltid se till att schemat följs efter bemanning och behov. Jag måste också se till att arbetsmiljön håller bra kvalité och att de boende får så bra omvårdnad som möjligt. En annan viktig arbetsuppgift jag har är att se till att personalen får semester efter deras önskningar. Sedan ska jag även ha ansvar för rekrytering av ny personal. 

 - Vad innebär rekrytering? frågade jag henne då

- Man planerar vad det är för tjänst man ska annonsera ut, och efter det intervjuar man personerna som vart intresserande och tar sedan beslutet om vem som passar till tjänsten. 

Hon berättar även vad hon tycker om hennes arbetsuppgifter och vad som är roligast.

- Jag tycker att mina arbetsuppgifter är väldigt utvecklande. För de mesta är de roligt men ibland blir de väldigt utmanande eftersom jag måste vara tillgänglig dygnet runt och alltid kunna hitta lösningar ifall de blir plötsliga problem. De roligaste skulle jag nog säga är att vara med de boende eftersom man får se en utveckling hos dem och man får väldigt roliga och intressanta samtal. Något som är lite tråkigare med mitt jobb är att de ibland blir stressigt om för många problem uppstår samtidigt. Men för att sammanfatta så tycker jag mitt jobb är väldigt lärorikt och meningsfullt för att man hjälper människor som är i behov och jag får får vara med och förändra saker till de bättre. Jag trivs på mitt jobb och känner mig alltid trygg på min arbetsplats, vilket gör jobbet mycket roligare. 

Jag frågade även hur de ser ut gällande utbildning och hon svarade både vad för olika utbildningar som krävs och vad hon har för utbildning. 

- För att få en jobba på avdelningen med de boende måste man vara utbildad undersköterska eller behandlingsassistent, men vi har också andra viktiga positioner som sjuksköterska, socionom, läkare, ekonom. Jag är utbildad till certifierad HR-chef. 

-Har din gymnasieutbildning något med ditt nuvarande jobb att göra?

-Nej min gymnasieutbildning har inte något med mitt jobb att eftersom de var en helt annan inriktning. 

-Har du haft några andra jobb utöver vad du jobbar med nu?

-Ja, jag har bland annat jobbat som hudterapeut och butiksbiträde. Dock var det under kortare perioder. Sen har jag ju såklart haft sommarjobb när jag var yngre, men de enda jobben jag haft en tjänst är hudterapeut, butiksbiträde och mitt nuvarande jobb såklart. 

Slutligen berättar hon hur hon ser på framtiden gällande jobbet och vad hon hoppas. 

-Jag hoppas och tror att vi kommer kunna utveckla våran verksamhet så att den blir den bästa och att vi kan fortsätta ha de som ett familjeföretag i kommande generationer. 

Tack!

 

 

 

 

 

Bildtexter till Reportagebilder:
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional