APL rapport

Explore the North

Publicerad 2021-01-26 09:15

Under veckorna 50–51 har jag fått möjlighet att praktisera på Explore the North som äventyrsguide i Lappland. Jag valde denna plats då de erbjuder allt ifrån skoterturer, till vandring med snöskor, till längdskidor, till hundspann och att se norrsken och detta är saker som jag verkligen dras till och är fascinerad av.

 

Hur såg det ut där uppe?

När jag kliver ut ur jobbilen de hämtat mig i från stationen känner jag direkt hur snön pressas ihop under mina fötter och kylan som biter tag i mina kinder. De närmaste trähusen skiner vita av den nyfallna snön och det luktar rök blandat med barrskog. Jag ställer ner min ryggsäck och tar upp lite av den kalla snön i mina händer och gör ett försök till en snöboll, men innan jag hunnit pressa den har den förvandlats till vatten som sakta sipprar genom mina fingrar ner på den snötäckta marken igen. När vi kommer in i Lodgen sprider sig en värme inom mig, den sprakande elden framför mig fyller mig kropp med glädje, vart har jag hamnat? I ett vinterland där det blir minus 20 grader och där verkligheten känns bortom det normala, ett ställe man åker till för att uppleva naturen och ta en paus från den verkliga världen.

Ronja Hansen

 

 

Två händelser jag aldrig kommer glömma

Den första händelsen jag aldrig kommer glömma är ishotellet. Det var helt magiskt att komma in där, jag tror att de berodde på att det var -5 grader och allt var gjort av snö och is! Att gå runt där inne i de olika rummen var som en resa till en allternativ verklighet, varje rum hade sin unika historia att berätta och inget rum var sig likt de andra. 

Det var när man först klev in genom dörrarna som kylan slog en, det var kallt där inne, men kylan var vänlig på ett sätt jag aldrig upplevt förut. De sa att om man börjat bli sjuk skulle man spendera en natt där inne, att de hjälpte en bli frisk igen. Helt ärligt är jag inte förvånad, ett sådant magiskt ställe måste sitta inne på en del hemligheter vi aldrig kommer förstå oss på.  

 

Den andra upplevelsen jag aldrig kommer glömma är att åka hundspann. Det var första gången jag åkte hundspann och det var så mysigt! Att stå bakom och styra hundarna tyckte jag mycket bättre om än att sitta framför. Detta då det för det första blev jättekallt att sitta ner, men också för att jag kände mig säkrare när jag fick stå där bak och styra.

En rolig och lite traumatiserande sak som hände var dock att när jag satt ner så välte hon som styrde hela släden!! Hon ramlade av, jag flög ut i djupsnön och hundarna fortsatte att springa. Dessutom så lyckades hon ramla av en gång till, däremot utan att välta hela släden så jag satt kvar, men hon låg ner och släpade efter på marken! Detta var både roligt och lite traumatiserande, men framför allt så blev det ett roligt minne!

 

 

Jag intervjuade Sara som startat företaget tillsammans med sin man Johan

- ­Hur marknadsför företaget sig?

Vårat företag marknadsför sig genom att jobba med olika återförsäljare. Det är våra återförsäljare som skapar marknaden för företaget, vilket gör att vi inte själva lägger ner så mycket tid på det.

 

- Vilka är företagets kunder? – vart kommer de flesta ifrån?

De flesta som kommer hit är från mellan Europa. Detta beror bland annat på att det är där som vi har många samarbetspartners. Men det beror också på att svenskar inte heller har det resmönstret, man åker inte och ”äventyrar” på de sättet i sitt eget land. Man åker hellre utomlands till exempelvis Nya Zealand eller Canada.

Majoriteten av de som kommer hit är från Belgien, detta beror på att de flesta charterflygen är placerade där. Det är även därför det är så många därifrån som jobbar här, men även för att svenskar hellre åker utomlands och jobbar eller jobbar på fjäll där de enklare kan festa.

 

- Har ni några konkurrenter och samarbetspartners?

Vi har samarbeten med olika skolor i Belgien och Holland som läser turism och management. Det är även många av dem som har praktiserat här som sedan även söker jobb efter deras utbildning är klar. Men bland de som är fastanställda är det ungefär jämt mellan svenskar och européer

Jag skulle inte säga att vi har några konkurrenter, detta på grund utav att det är såpass få i Sverige som sysslar med den typen av turism och om de gör de så är de oftast utomlands. Vi ser dessutom inte andra företag som några direkta konkurrenter utan mer som fördelar så att landsbygden och miljön kan behållas.

De som skulle kunna räknas som konkurrenter är i sådana fall fritidsresor och Ving, då de är vad som kommer närmast. Men i och med att det åker utomlands så är det inte riktigt konkurrenter.

 

- Framtidsutsikter? – har ni några planer på att utveckla företaget vidare?

Vi har en idé om att de ställen vi redan har ska kunna vara öppna året runt så att de som vill och har kompetens kan jobba här året runt.

Vi har även ett fjärde ställe på gång i Övertorneå. 

 

- Hur är allt nu under covid-19 och vilka åtgärder har ni tagit vid?

Vi har tagit fram mycket tydliga riktlinjer som gäller för både gäster och personal, vi har även haft flera möten med de som säljer resorna, gästerna får info innan de kommer hit om vad de bör vidta för åtgärder.

Vi har dessutom flyttat flygen som brukade landa i Finland till Kiruna, vilket var en stor utmaning. Men i övrigt så försöker vi hålla igång allt så gott som det går.

 

 

Vad tyckte jag om min praktik och skulle jag rekommendera den?

Jag är jätte nöjd med min praktikplats! Jag skapat så många minnen och fått så mycket upplevelser! Det är så mycket som jag har lärt mig så mycket under min praktik, till att börja med har jag lärt mig jättemycket om olika djurspår. Men jag har även lärt mig gå med snöskor och åka längdskidor.

Jag vart till och med erbjuden att guida flera turer själv, så jag berättade om snöskor och guidade längdskidor själv.

Jag skulle verkligen säga att jag har växt som person av att vara på min praktikplats, både på grund ut av att jag var själv där och att jag blev tvungen att resa själv, men framför allt för att jag var tvungen att prata engelska två veckor i rad.

När det sedan var dags att åka hem efter 2 fantastiska veckor så lovade jag alla där att snart komma tillbaka igen, och det är någon som jag verkligen vill, antingen att jobba där eller som turist.

Jag skulle starkt rekommendera denna praktikplats om man vill utveckla sin engelska, är hyfsat bekväm med att prata det, om man är bekväm med att resa och vara ensam och om man vill ha fantastiska upplevelser och ett spännande äventyr!

Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: Ellinor Danielsson
25 feb
Elevartikel
Alva Svedberg
25 feb
Elevartikel
Doàa Najib
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Alexander Gåsfors
24 feb
Elevartikel
24 feb
Elevartikel
Doàa Najib
16 feb
Elevartikel
15 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
Doáa Najib
12 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
11 feb
Elevartikel
pixabay
08 feb
Elevartikel
Saed Alhasan
08 feb
Elevartikel
Fredrik Lind
06 feb
Elevartikel
בר 100, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
04 feb
Elevartikel
Molly Skattberg
02 feb
Elevartikel
BILD: Tim Jyborn
01 feb
Elevartikel
Emilia Westerberg
01 feb
Elevartikel
Rainforest Action Network
28 jan
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional
29 jan
Professional