Antistilla - skolan som får barnen att röra på sig

Publicerad 2019-09-16 11:18
Ellinor Ehrnstén

Antistilla är en kommunal f-3 skola och förskola belägen på norra lagnö, på värmdö. Antistilla startade som en verksamhet år 1987 av ett föräldrakooperativ och övergick till en skola och förskola år 1999. Jag praoade med förskoleklassen på antistilla i två veckor, och du ska nu få läsa om antistilla skola och förskola.

Antistilla började som en verksamhet och startades år 1987 av ett föräldrakooperativ, som bestod av några närboende föräldrar. Värmdö kommun anställde sedan personal och föräldrarna ansvarade för att driva och vidareutveckla verksamheten. År 1999 övergick verksamheten till en skola och förskola som skulle få heta antistilla.

Antistilla är en f-3 skola och förskola belägen på norra lagnö på värmdö. Det är en liten skola med drygt 50 elever och 5 heltidsanställda och 1 resursanställd i skolan. Förskolan har ungefär 65 barn och 12 anställda. Förskolan är uppdelad i två avdelningar, ängen och vallen. Ängen är avdelningen för de yngre barnen, 1-2 åringar. Vallen är avdelningen för de äldre barnen och tar emot barn från 3-6 år. Antistillas vision är “en kropp och knopp i balans” och är emot stillasittande, därav namnet “antistilla”. Barnen är därför ute och rör på sig mycket under dagarna.

Arbetsplatsen är privat och det jobbar fler kvinnor än män på antistilla. Yrkeskategorierna på arbetsplatsen är lärare, barnskötare, förskolelärare och fritidsledare. För att få jobba på arbetsplatsen krävs det att man har utbildning efter uppdrag, om man t.ex vill jobba som lärare eller förskollärare krävs det att man har lärarlegitimation osv. Om man jobbar som lärare på arbetsplatsen är uppgifterna att följa läroplanen. Man jobbar i 8h per dag. Förutom lön får man inget tillägg som t.ex ob eller provision. Det finns ingen dresscode men man behöver praktiska kläder för dagen.

Jag har intervjuat en lärare på arbetsplatsen och så här svarade hon:

Är du med i facket?

- Nej, jag upplever att arbetsplatsen är gynnsam då de alltid legat bra till i löneutveckling och arbetsvillkor oavsett om jag är fackligt ansluten. Jag har alltid ansett att Antistilla tagit hand om sina medarbetare och jag tror inte att facket kan vara behjälplig i samtal/förhandling. Om jag byter arbetsplats går jag kanske med i facket igen.

Hur kom det sig att du började jobba här?

- Jag var föräldraledig och det blev en tjänst ledig här.

Vilka egenskaper krävs det för att få utföra det jobbet som just du gör?

- En skopa tålamod, ledaregenskaper, nyfikenhet och intresserad av att lära ifall man kalla det som en egenskap.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att få vara med och göra skillnad för en elev, att se utvecklingen då eleven upptäcker att den kan och att jag kan utmana till vidare insikter.
Hon menar även på att det är ett framtidsyrke, men om hon inte skulle jobba här så skulle hon jobba med något fysiskt kreativt.

Under min prao period på antistilla lärde jag mig mycket. Det var väldigt roligt och lärorikt och jag ser det absolut som ett framtidsyrke. Mina arbetsuppgifter var att vara med förskoleklassen. Jag fick bland annat vara ute med barnen, vara med på lektionerna osv. En dag åkte även hela skolan till ett naturreservat i närheten och hade en friluftsdag. Barnen på antistilla var snälla och lärarna/pedagogerna var hjälpsamma och kunniga. Jag trivdes på min praoplats och ser det absolut som ett framtidsyrke.


Källor: (1) Intervju, (2) Antistilla.se
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Hodon Dahir
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional