Allt för varmt och kallt, från högt till lågt

Min praktik på Idre Fjäll

Publicerad 2021-06-03 13:15

Hur påhittig måste man egentligen vara för att underhålla en 4-åring under en hel dag? Häng med mig, Emilia Westerberg, elev på Äventyrsgymnasiet i Älvdalen, när jag tar reda på hur det är att arbeta som skidlärare. Kommer jag överleva dessa två veckor?

Snöflingorna singlarna sig ner över det ännu mörklagda Gränjesvålen i Idre. Jag pulsar genom de decimetrarna snö som har kommit under nattens stillhet. Snön och mörkret bäddar in fjället i ett otroligt lugn. Klockan är strax efter åtta på morgonen och jag är på väg till min första dag på min praktikplats.

Liftarna kommer snart vara i full gång och fjället kommer att krylla av färgglada nyårsfirande skidgäster. Men inte riktigt än. Än så är det fortfarande en stillsam luft som når mina lungor. Jag är nervös, hjärtat slår hårt i bröstkorgen. Där står jag nu helt ovetandes om hur mycket jag kommer lära mig, om allt jag kommer uppleva och om de frusna tårna som kommer bli kallare än aldrig förr.

Emilia Westerberg

Allt började med…

två eldsjälar från Idre by som 1965 hade en vision om att minska avbefolkningen genom att starta en skidanläggning. Redan 1968 slog Idre kommun i samarbete med den ideella organisationen Friluftsfrämjandet upp dörrarna för skidanläggningen Idre Fjäll, inte visste dem då att det skulle bli en total succé. Den skeptiska omgivningen kallade då projektet för det ”kommunala vansinnet”.

Skidanläggningen Idre Fjäll är belägen i norra Dalarnas fjällmarker. Idre fjäll är känt för sina familjevänliga nedfarter och garanterar dig en lyckad vistelse. Anläggningen kretsar huvudsakligen kring alpin utförsåkning, men har ett stort utbud av vinter- och sommaraktiviteter utöver det. Till exempel längdskidåkning, skoterturer, hundspann, mountainbike, höghöjdsaktiviteter och forsränning.

På fjället finns det många olika yrkesgrupper. Bland annat skidlärare, pistmaskinister, liftvärdar, receptionspersonal, städpersonal, kockar, servis, skidpatrull, elektriker och vaktmästare etc. Jag frågade skidskolans teamledare och personalansvariga Linus Eriksson, hur det kommer sig att han jobbar inom branschen för skidåkning.

Emilia Westerberg

Linus berättar att han har jobbat med äventyr sedan år 2009, men har framförallt varit aktiv under sommarsäsongerna. När han kom tillbaka efter att ha studerat och jobbat utomlands kändes skidåkning naturligt att börja med om man vill jobba med äventyr året om i Sverige.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Att få utveckla sina medarbetare och se dom växa. Och att bygga en stark grupp som jobbar för varandra.

En alldaglig dag

Som skidlärare jobbar man vanligtvis, måndag till fredag så länge det är ljust i backen, 9:00 till 15:00. Arbetstiderna följer hela tiden bokningsläget. Under lågsäsongsveckorna är arbetsdagarna kortare, medans de under högsäsongsveckorna blir allt längre.

Dagarna som praktikant och skidlärare är intensiva, men mycket roliga. Dagen börjar med förberedelser i form av framplockning av redskap och planering. Under högtalarnas toner klär skidlärare på sig all utrustning medans den som kan texten glatt sjunger med. En detalj som bidrar till den härliga gemenskapen. Vanligtvis har man 4–6 schemalagda lektioner per dag. Barnklasserna delas in efter ålder och förmåga, men det finns också privatlektioner. Med barnen leker vi lekar, åker lift och hoppar på pistkanten, allt för att de ska utveckla sin skidåkning och bli så bekväma i skidbacken som möjligt. Som praktikant hjälper man mest skidläraren att hålla reda på alla barnen och leder olika övningar. Vid dagens slut är man utpumpad i benen, trött i huvudet och längtar efter att inta nattens sömn.

En krispig eftermiddag

Det isar i kinderna och vattenångan från de färgglada skidkläderna rör sig dansande upp i den bitande vinterkylan. Solen sticker i ögonen och jag tvingas kisa för att kunna urskilja kontrasterna i snölandskapet. Den tredje skidskolegruppen för dagen ska precis inledas, men det är en liten stund kvar så jag tar tillfället till akt att njuta. Kylan är så påtaglig att iskristaller tar form överallt, till och med så att det kittlas i näsan. Långt borta i horisonten kan man se bergmassivet Rendalssølen belägen rakt väster ut, på andra sidan riksgränsen till Norge.

Jag frågar Linus om han har några tips till mig som är en potentiell framtida skidlärare. Han råder mig att öva på min ”slå av/slå på knapp”, något som alla skidlärare måste vara bra på. Teamledaren Linus Eriksson tillägger:

- När man går ut till gästen så är det dags för show! Om man inte känner sig på topp så måste man låtsas att man är på topp. Gästerna kan ha bokat sin årliga resa för ett år sedan och har byggt upp stora förväntningar, och dom förväntningarna ska vi helst överträffa. Det gör man inte genom att se oengagerad och ointresserad ut.

Jag kommer aldrig glömma den…

5:e januari, den andra och sista veckan har precis inletts. Jag och en den andra praktikanten Andrea Nilsson är helt slut efter dagens långa pass i skidskolan, men bestämmer oss för att åka upp till bergets topp och ta några sista åk innan vi sätter oss i bilen. Det är märkligt, trots att man jobbar inom skidskolan ser man inte så mycket av fjället. Man håller sig i samma skidområden och kommer sällan upp på toppen. Kanske därför upplevdes denna tisdags solnedgång vackrare än aldrig förr. Sittliften stiger över tallarna och ett sagolikt himlavalv skymtas och blir allt mer framträdande. För varje meter som liften rörs sig högre upp på fjället desto mer enastående blir solens färger. Väl uppe på toppen hörs pistmaskinens pipande ljud och snön som knastrar under snowboard-bootsen. Färger i blått, lila, rosa, gult och orange omfamnar horisontens bergstoppar.

Jag kommer aldrig heller glömma de långa timmarna i barnområdet. 3 till 4-åringarna var till skillnad från de andra åldrarna mycket omotiverade, vilket krävde att vi ledare var desto mer positivt inställda. Jag minns hur jag i en ankliknande bred gång springer upp för backen bredvid rullbandet och samtidigt håller min hand på elevens rygg för att de inte ska glida baklänges, om och om igen. Det var nämligen så att rullbandet blev bakåthalt vid kallare temperaturer, ungefär 15 minusgrader, av anledning att iskristaller bildats i luften. Det var ett svettigt jobb med strålande mjölksyra i låren. Men man biter ihop och tar sig igenom det, pannbenet blir starkare än någonsin.

Erfarenhet för livet

På avstånd hör jag liftarna snurra och stålkanter som skär i det uppkörda underlaget. Sentimentalt packar jag in den snöiga snowboarden, väskan med pjäxorna och min gröna ryggsäck i Audins bagageutrymme. Det är lika svårt som vanligt att sätta sig i bilen och lämna fjället bakom sig.

Jag har haft en oerhört rolig och lärorik praktikperiod. Den har gett mig en stor inblick i hur vardagen för en skidlärare ser ut. Jag har lärt mig att inte underskatta det slit som skidskolelärarna genomför. Det är ett tungt arbete både fysiskt och mentalt. Jag har också lärt mig att man kommer oerhört långt med kämpaglöd och ett glatt humör. Som skidlärare behöver du ett sinne med ansvar och säkerhet men också tålamod, påhittiga lösningar och ett barnasinne.

Jag är partisk när jag säger att detta ställe är himmelskt för jag har blivit kär i denna plats. Idre fjäll har någonting för alla, stora som små, nybörjare till professionella. De är nytänkande och står med sina dörrar vidöppna. Jag skulle varmt rekommendera Idre Fjälls skidskola som praktikplats till andra framtida skidlärare. Det är en härlig gemenskap och man åker härifrån med en ryggsäck proppfull av erfarenheter. Det enda som är negativt är att man när tiden är inne måste åka härifrån.

Det återstår att se vad den ljusnande framtiden bär för Idre Fjäll, och min skidskolebransch. Kanske är jag inte ett lika hopplöst fall som när jag först kom till anläggningen.

Vi syns i backen!

Källor: (1) Linus Eriksson, (2) Idre Fjäll
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf
Research
Video

Dela

Elevartikel

Jonna Wikström
24 sep
Elevartikel
Ehsan Hussaini
13 sep
Elevartikel
BILD: Ivan Mashko
13 sep
Elevartikel
Ali Adam
10 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Aya Najib
09 sep
Elevartikel
Aya Najib
08 sep
Elevartikel
Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional