Alla förtjänar tak över huvudet

Publicerad 2021-06-10 10:51
Matt Collamer

Idag finns det runt om i världen flera hemlösa. En siffra som ökar ständigt då bostadsbristen ökar. Veteraner som har tjänat sitt land blir ofta utsatta för hemlöshet, men det är även många fler som drabbas.

Hur många runt om i världen är egentligen hemlösa, utan varken tak över huvudet eller mat på bordet? Hur långt ska det gå, hur många ska behöva dö, hur många ska behöva skadas innan vi gör något åt saken? Enligt artikeln "Allt fler hemlösa i bostadsbristens Sverige" på Forte.se skriven av Ebba Arnborg (8/6–20) var det cirka 33 000 personer som var hemlösa i Sverige under april 2017. Alla förtjänar tak över huvudet.

För det första, hur skulle du känna? Tänk att bli gammal och tvingas ut på gatan. Inte ha råd med något. Ses som en alkoholist fast det bara handlar om att du inte får tillräckligt med pengar. En person som har jobbat och slitit hela sitt liv för att bygga upp Sverige som land, tvingas nu ut på gatan för att pensionen inte räcker till. Hade det varit en ideal framtid för dig som läser? Enligt artikeln "Hur mycket pengar behöver en pensionär 2021?" (minpension.se, 19/1–21) får baspensionären 15 000 kronor före skatt. När skatten är dragen finns det cirka 12 300 kronor kvar. Pensionärerna får även ett bostadstillägg på 3 200 kronor. De har räknat ut att utgifterna för en pensionär är runt 14 200 kronor. Vilket betyder att de har nästan 1 300 kronor kvar.

För det andra, när bostadsbristen ökar, blir det en större efterfrågan och då ökar även bostadspriserna. Detta kan resultera i att en pensionär går minus varje månad istället.

Vi är i år 2021, en pensionär idag får ut mindre än vad vi kommer få när vi blir pensionärer, i och med att vi har en högre standardlön i Sverige nu än förr i tiden.

Men de som bor på gatan är ju missbrukare eller alkoholister. De har själva satt sig i den positionen de är i idag. Varför ska de ta våra bostadsmöjligheter? Detta är något många tänker om hemlösa.

Enligt forte.se (8/6–20) visar forskning däremot att majoritet av hemlöshet beror på fattigdom.

För att klara av att leva i det tuffa klimatet, regn, rusk och hetta är det lättare att uthärda det med att bli missbrukare, för att fly från sina problem.

För det tredje, veteraner som har tjänat sitt land, krigat för att deras hemland ska vara tryggt och för att skydda populationen, förtjänar inte de en trygg plats att bo på?. Dessa hjältar hamnar ofta på gatan. Enligt reportaget "Hemlösa krigsveteraner" av Sveriges radio (Godmorgon Världen, 22/8–10) lider de flesta av posttraumatiskt stressyndrom, vilket ofta förekommer efter extrema känslomässiga trauman, med involvering av skada eller hot. Cassandra Freeman, som intervjuas i artikeln, säger att vissa veteraner kan knäppa med fingrarna och glömma av det de har varit med om, men så var inte fallet för henne. Hon kom hem till USA, skilde sig och lades in på psyket. För henne var det en sån stor påfrestning att hon inte kunde klara sig själv utan hon hamnade på gatan istället. I slutet av reportaget säger Cassandra att hon väntar på ett boende, hon hoppas på en ljusare framtid. Borde inte veteraner få mer hjälp efter att de har krigat för vår skull?

Sammanfattningsvis är det för många en självklarhet att ha ett hem att gå till, men inte för alla. Vi som har ett hus, jobb och mat på bordet borde vara tacksamma. Bostadsbristen runt om i världen växer för varje dag. Förtjänar inte alla en trygg plats att sova på? Ska folk verkligen behöva bo ute på gatan?

Källor: (1) Allt fler hemlösa i bostadsbristens Sverige, (2) Hur mycket pengar behöver en pensionär 2021?, (3) Hemlösa krigsveteraner
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

Jonna Wikström
24 sep
Elevartikel
Ehsan Hussaini
13 sep
Elevartikel
BILD: Ivan Mashko
13 sep
Elevartikel
Ali Adam
10 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Aya Najib
09 sep
Elevartikel
Aya Najib
08 sep
Elevartikel
Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional