Alla borde ha en Leif

Publicerad 2021-06-07 11:15

Alla borde ha en Leif i sitt liv. Många tror att han bara är en kanin men det är han inte. Kaniner är så bra sällskapsdjur för man kan göra saker med dem och såklart kan de bo nära en, som till exempel inne i huset och det är väldigt skönt för vissa som bor själv och inte har något att bo med. Man tror kaniner bara sitter i en bur och äter hö men så är inte Leif. Leif är en kanin som ser hur man mår. Man kan lägga sig i hagen på sommaren och känna hur Leif kan krypa upp i ens famn och bara lägga sig och mysa med en.

 

Jag skaffade min kanin Leif när jag var 6 år och skulle börja förskolan. Jag ville ha en kanin eftersom alla mina andra kompisar hade en kanin. När jag fick Leif och hans brorsa Sölve så blev jag glad. Mitt kaninintresse minskade tyvärr nästan direkt när vi fick dem för de var roliga första veckan men sen så tröttnade jag. Några år senare, när jag var 10 år, så dog Sölve av en hjärtsjukdom. Jag blev såklart ledsen och blev mer rädd om Leif och tog tillvara på honom då.

 Jag var rädd om nätterna att räven skulle ta honom eller att han skulle bli sjuk. Så jag bestämde mig för att flytta in Leif i mitt rum för att jag var så rädd om Leif. Jag tog hand om honom som mitt "barn" för att han badade på kvällarna i handfatet, vi åkte till stranden och simmade. Han älskar att vara på badstranden. Han brukar följa med i cykelkorgen med mig på sommaren. Jag älskar att sitta och mysa och frisera Leifs fina mjuka päls. Vi åkte även på kanintävlingar i Hudiksvall och Ljusdal med andra kompisar och andra kaninkompisar till Leif. Han var jätteduktig på tävlingarna för han hoppa upp mot 40 cm.

BILD: Hilda Pålsson

 

Alla borde ha en kanin för att:

* Minskar ensamheten hos ägaren

* Lära sig ta ansvar

* djur ökar välbefinnandet
 

BILD: Hilda Pålsson

Jag tycker att man borde ta in kaniner på ålderdomshem därför att många äldre på ålderdomshem upplever oftast ensamhet och saknar en meningsfull aktivitet. I dessa fall kan djur med sitt lekfulla sätt kan ge en positiv känsla för äldre. Djur bidrar nämligen till aktivitet och känslan av att känna sig behövd.

På ett äldreboende i Åstorp så har det tagit med sin kaniner till jobbet för att äldre ska få en variation i sin vardag 

Man ser framförallt att de oroliga får ett lugn för att de känner att någon som är hos dem. För ibland kanske man inte känner att man räcker till och då är de bra att ha kaniner på jobbet för de på boendet. 

- Tanken med att ha kaniner på boendet är för att återskapa en så lik hemmiljö som de boende har haft innan de kom in på vårdboendet, säger Erik Henriksson.

- Vi får umgås med kaninerna en dag i veckan. Jag brukar gosa med kaninen Sune och han älskar att bli kliad bakom öronen, säger Hans Olsson, en av de boende på Åstorp.

Frida Flinkfelt från Järvsö säger att kaniner kan vara de bästa djuret hon har haft därför att hon tycker att de är lätta att sköta om och att man får lära sig ta ansvar i ung ålder. Det bästa tycker Frida det är att man har alltid någonting att göra så som att städa buren, gå ut och gå med dem och såklart sitta och mysa och känna närhet. Dock skrämdes Frida av tanken att kaniner inte lever så länge, och hennes älskade kaniner skulle en dag vandra vidare till ett nytt liv i kaninhimlen. 

 

Källor: (1) kaniner skapar lugn på vårdboendet
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Jonna Wikström
24 sep
Elevartikel
Ehsan Hussaini
13 sep
Elevartikel
BILD: Ivan Mashko
13 sep
Elevartikel
Ali Adam
10 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Aya Najib
09 sep
Elevartikel
Aya Najib
08 sep
Elevartikel
Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional