186 år till jämställdhet

Publicerad 2019-09-27 10:54

Frågan om jämställdhet är inte löst. Med nuvarande utvecklingstakt beräknas samhället bli jämställt år 2205. 186 år till jämställdhet var en paneldebatt på årets bokmässa där forskarna Anna Wahl, Nanna Gillberg och Lenita Freidenvall medverkade i en diskussion om privat och offentlig jämställdhet och om feminism med fokus på löneskillnaderna.

Man brukar ofta säga att Sverige är världens mest jämställda land och i stort sett har löst könsskillnaderna. Samtidigt tjänar män i snitt cirka 4000 kronor mer än kvinnor varje månad och en större del av den löneskillnaden är oförklarad. En panel på bokmässan pratade om att det är ett otillräckligt mål att alla länder borde bli som Sverige. Jämfört med många av världens länder är Sverige i stort sätt jämställt men genusstrukturerna finns kvar och Sverige måste fortfarande kämpa tills könen har samma förutsättningar och möjligheter.

Panelen pratade även om den typiska bilden av en feminist och den rädslan som finns bland män att kalla sig själva feminister. Man kan ses som mindre manlig eller feminin. 

Saga Janzén

- Bilden är en ful, tjock, manshatare, eller hur? frågade statsvetaren Maria Jansson, 

 Panelsamtalet handlade om ur ska man bryta strukturerna och skapa ett jämställt samhälle och snabba upp takten istället för att vänta 186 år för att strukturerna ska försvinna i denna takten. De nämnde även att hon visste att hon behövde ha en man med henne för att få igenom sin poäng och bli tagen på lika allvar som männen

Som forskare kring populärkulturens värderingar och normer samt samspelen mellan kulturella värden och värderingar bygger Nanna Gillberg upp en bred bild av samhällets strukturer och jämställdhet i Sverige. I år var hon på bokmässan för att diskutera kring om Sverige är jämställt eller inte, samt vad som krävs för att ett land ska bli jämställt.

- Det finns tre viktiga punkter kring jämställdhet som fattas i utvecklade länder som Sverige. Dessa är fördelningen av privat obetalt arbete, föräldraledighet och vård av sjukt barn, säger Nanna Gillberg.

Gillberg uttrycker också att ett grundläggande problem i samhället är att både kvinnor och män på ett omedvetet plan värderar männen högre än kvinnorna. Anledningen till att män oftare får ett visst jobb än kvinnor förklarar hon är att våra hjärnor byggts upp till att se mannen som mer kompetent.

I panelen pratade forskarna också om hur könen är styrda av biologiska impulser att göra och tänka som de gör. Nanna Gillberg berättade att hon alltid känner sig underordnad när hon möter "auktoritära" män och har en vilja att gå med på deras villkor även om hon inte gillar dem. Ett av hennes exempel var att hennes man ville titta på tv medan hon inte gillade programmet men ändå kändes det bra att gå med på det. 

En stor anledning till varför jämställdheten i Sverige utvecklas långsamt är att "det är mycket värre någon annanstans" och "det är iallafall bättre än förr".

-Bortförklaringar som ofta används, avslutar Nanna Gillberg

Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel
16 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional