“Varje sekund jag inte läste var varje sekund jag tog en paus från det jag verkligen ville göra.”

Publicerad 2021-05-06 11:14

Kunskap är nyckeln till hållbarhet på alla sätt. Med denna kunskap kan man bygga ett samhälle - ett hållbart samhälle. Vart får man kunskap ifrån? Idag ska vi få svar på alla dessa frågor, då vi besöker den plats som varit källan för kunskap genom historiens alla tider.

Det märks snabbt att stället besitter en unik känsla så fort man stiger in. Dörrarna stänger igen bakom en. Kylan låses ute, och värmen är ensam kvar för att hålla omen. Innan jag hinner lägga märke till det är jag inne i ett stort rum, böcker och historier av flera liv, världar, i varje vrå. Den här unika känslan är, underlig, svår att beskriva. Här växer människor i alla åldrar att skärpa sig, släpps ut till världen och blir figurer i att skapa en hållbar miljö.

Bort till höger sitter det en kvinna. Hon har en brun kofta som ser något för stor ut, brunt hår i en liten fläta, och ett brett leende i ansiktet. Kvinnan är bibliotekarien. Hon sitter på en stol och gestikulerar välkomnande åt mig att sätta mig på stolen mittemot.

Anisa Farah

-Varje sekund jag inte läste var varje sekund jag tog en paus från det jag verkligen ville göra, säger Linnea, 37 år.

Linnea bor med sin fästman och deras katt Simba. Hon har velat vara en bibliotekarie redan som barn. Efter många års studier gick hennes önskan i uppfyllelse och hon har nu varit bibliotekarie i nästan tolv år.

Linnea älskar sitt jobb, och det syns. Hon tar sig smidigt genom biblioteket, och gör alltid sitt ytterst för att få besökarna att lämna biblioteket med ett leende på läpparna. Det bästa med Linneas jobb är alla människor hon får träffa. Folk tror ofta att bibliotekarier hatar sitt jobb, men så är det inte.

- Många av oss är glada människor som älskar vårt jobb!” påstår Linnea

Linnea hade alltid sett upp till bibliotekarierna i hennes bibliotek. Hon såg dem som förebilder. Hon tyckte också hemskt mycket om att läsa och redan som barn läste hon flera böcker i månaden. Med bibliotekarier som förebilder och en besatthet av läsning, var det ganska tydligt för Linnea hur hennes liv skulle se ut i framtiden.

“Social hållbarhet för mig, är ett sätt att göra samhället mer hållbart genom att göra det mer rättvist, och ge folket möjligheter att utveckla samhället.”

Enligt Linnea finns det många olika sätt att bidra till social hållbarhet och biblioteket är en av dem.

- Social hållbarhet för mig, är ett sätt att göra samhället mer hållbart genom att göra det mer rättvist, och ge folket möjligheter att utveckla samhället, tycker Linnea

Biblioteken bidrar till kunskap. Ekvationen är enkel: ju mer du läser, desto mer påläst blir du. Om allt fler läste skulle vi ha ett samhälle fyllt av människor med god kunskap. Biblioteken kan även bidra genom att skapa gemenskap i små områden bland både barn och vuxna.

Utmaningar för biblioteken

Tyvärr har flera bibliotek behövt stänga ner under pandemin, och denna gemenskap som leder till den sociala hållbarheten, som är avgörande för små samhällets bästa, vittrar.

Man måste dock prioritera folkets hälsa och hoppas på att pandemin når sitt slut.”, tycker Linnea.

Biblioteket har sina brister, och just nu finns det en aktiv debatt om biblioteksavgifter gör nytta, eller skadar. Det finns och en fråga om hur avgifter påverkar hållbarheten i de små samhällen och hur avgifter skrämmer iväg folk i lägre klasser. Linnea uttrycker att det finns både för och nackdelar med biblioteks avgifterna. Hon känner att pengar inte borde spela så stor roll i biblioteket.

- Fast avgifterna borde hållas kvar, men kanske endast för vuxna, säger hon fundersamt.

Som vi hade nämnt tidigare, är det många bibliotek som varit tvungna att stänga ner under pandemin, vissa har tydligen öppnat upp igen. Å andra sidan finns det bibliotek som hotats att stänga ner, för alltid. Detta kan vara skadligt för den sociala hållbarheten och samhället som byggs i mindre områden.

- Det är väldigt tråkigt att folket ska behöva kämpa för tjänster som bibliotek, Jag ser inte varför kommunen inte kan låta biblioteken stå öppna, medger Linnea.

Det har funnits många perioder då folk inte trodde på Linnea och uppmuntrade henne till att rikta in sig på en annan karriär. Linnea är glad att hon inte lät andra komma i vägen för hennes mål och uppmuntrar alla som har en dröm - bibliotekarie, läkare eller astronaut - att göra samma sak,

- ge inte upp.

(Linnea heter egentligen något annat, och har valt att dölja sin identitet för anonymitet.)

Källor: (1) , (2) Linnea
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)

Dela

Elevartikel

11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Hälsingeschakt AB.
09 jun
Elevartikel
Simon/Pixabay
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
Emilia Westerberg
03 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Alvin Landström
31 maj
Elevartikel
20 maj
Elevartikel
Joakim Wallhed
18 maj
Elevartikel
8 sidor.se
12 maj
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional