“Tillsammans kan vi förändra vår situation”

Publicerad 2021-05-12 08:15

Jämställdhet är ett väldigt viktigt ämne som borde tas upp mer och läggas mer vikt vid. Även om vi på flera plan har kommit ganska långt är det fortfarande en bra bit kvar innan vi har det helt jämställt. På Kvibergsskolan är Olga en elev med mycket initiativ.

 

- Jag tycker att det är ett oerhört viktigt ämne och jag är väldigt motiverad till att göra det jag kan både för mig och andra.

Olga fortsätter genom att berätta om varför detta ämnet är så pass viktigt för just henne. Hon säger att på grund av hennes rättigheter som kvinna och andra personers rättigheter som olika minoriteter är det viktigt att detta fungerar. Eftersom att det är så många som inte bryr sig eller agerar så känner hon ett behov av att göra det.

OrnaW/Pixabay

När jag pratar med Olga förstår man verkligen hur viktigt det är med jämställdhet. Hon förklarar med en inlevelse som gör det svårt att ignorera den viktiga informationen hon förmedlar. Jag frågar Olga om vad vi som individer kan göra när det gäller den sociala hållbarheten och hur vi kan hjälpa till eller stötta.

- Alla har ett eget ansvar och jag tycker att man skulle kunna ta reda på information för att utbilda dig själv och senare utbilda andra. Men se till att de du säger är källkritiskt. Du kan även gå med och protestera och demonstrera, göra och skriva på namninsamlingar. Det är svårt att som individ ändra på en så stor sak men vi kan försöka få makthavarna att ta ställning och ändra.

När det gäller förändringar i samhället låter hon säker och övertygad om vad som bör göras.

- Samhället är väldigt anpassat efter män. Så om vi fokuserar på länder såsom Sverige så tycker jag att man borde fokusera på straff och att till exempel våldtäktsmän verkligen blir anklagade för brott och får den fängelsetid som dom förtjänar.

Tonen Olga använder är bestämd och det märks att det att det inte bara går att ändra hennes åsikt hur som helst. Samtidigt som hon berättar är hon även väldigt empatisk och man kan verkligen se hur mycket hon faktiskt bryr sig. Det är väldigt inspirerande att lyssna på henne prata. Olga berättar vidare.

Vecteezy

- Om man istället tänker lite mer utvecklingsländer så är det väll att få till exempel skolgång för flickor vilket det är många länder som saknar. I Turkiet så har dom verkligen steppat bak med deras lagar angående kvinnors rättigheter, Polen med aborträtten. Detta är steg som vi vid det här laget borde ta fram men det är som att vi bara backar.

Olga nämner även att vi kan ta hjälp av sociala nätverk för att utbilda och informera människor efter som att det har en så pass stor inverkan i vår vardag. Små saker som att dela händelser och inlägg kan göra stor nytta eftersom att vi människor gillar känslan av vetskap. Det är ett smidigt men också ett väldigt enkelt sätt att informera folk runt omkring oss om vad som händer i världen just nu.

- I skolan tycker jag att det är viktigt att vi hjälps åt att säga ifrån. Att försöka våga stå upp för sig själv och stå upp för andra. Jag tycker att Kvibergsskolan jobbar relativt bra med jämställdhet och den sociala hållbarheten, vi har ju till exempel haft temaveckor med machokultur. Det finns ju fortfarande en hel den okunskap hos många så vi hade absolut kunnat lära ut mer och även mer om rasism och så vidare.

Olga som själv är elev har möjligheten att observera detta varje dag. Hon kan då lära andra elever angående ämnet och hjälpa dom att förstå allvaret i det.

- Det är ett stort ämne och det tar tid men tillsammans så kan vi förändra och förbättra vår situation.

 

Källor: (1) Olga Gustafsson
Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2)
Skribent

Dela

Elevartikel

11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
Hälsingeschakt AB.
09 jun
Elevartikel
Simon/Pixabay
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
04 jun
Elevartikel
Emilia Westerberg
03 jun
Elevartikel
31 maj
Elevartikel
Alvin Landström
31 maj
Elevartikel
20 maj
Elevartikel
Joakim Wallhed
18 maj
Elevartikel
8 sidor.se
12 maj
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional