“Psykisk misshandel är inte riktig misshandel”

Publicerad 2021-12-17 11:30

Psykisk misshandel är när någon har kontroll över en annan människa. Ämnet har en svag och otydlig linje mellan vad som är en hälsosam relation med en annan människa och vad som är en destruktiv relation. Någonting som människor från utsidan inte enkelt kan förstå sig på. Är psykisk misshandel egentligen riktig misshandel?

 

Psykisk misshandel kan drabba vem som helst, det kan drabba mig, dig, din kompis, din syster. Denna sorts misshandel kan drabba kvinnor och män. En mycket rik människa kan vara i en lika dålig relation som en fattig person. Oavsett etnicitet, kunskap och position i samhället kan alla hamna i en dålig relation. Psykisk misshandel är ett problem som inte pratas tillräckligt mycket om men det är också ett svårt ämne. Jag har aldrig hört någon prata om detta med mig eller med någon annan i min närhet. Ingen har någonsin lyft fram detta för mig i skolan även om vi pratat om fysisk misshandel. Hur kommer det sig? Den första gången jag verkligen fick höra om psykisk misshandel var när såg på en serie. Där hade en kvinna hamnat i en dålig relation men det tog ett tag innan hon själv insåg det. Samtidigt visade relationen dåliga händelser mellan dem som människor i omgivningen inte reagerade på. Detta fick mig att tänka till. Varför reagerade de inte?

Människor från utsidan av en relation kan ha svårt att förstå sig på hur det egentligen ligger till. Psykisk misshandel har en svag och otydlig linje som man kan ha svårt att skilja på. Vissa från utsidan upplever ett tjafs som någonting vanligt medan personen som är utsatt inte känner samma sak. Jag har såsom de flesta andra människor fördomar som beror på stereotyper. Jag har redan en bild i mitt huvud på hur en psykisk misshandlad person ser ut eller beter sig även om jag aldrig känt en person i denna position.

BILD: Sofia K

För att någonting ska kunna klassificeras som misshandel måste den utsatta vara täckt med blåmärken och blod. Den utsatta måste vara skadad fysiskt. Eller? Misshandel kan även vara mindre uppenbar. Det pratas om fysisk smärta men inre smärta och lidande kan ta en människa till en mycket mörk plats även det. I längden kan det leda ännu sämre psykiskt mående och för att skydda sig själv kanske vittnet stänger ute människor i sin omgivning för att de inte vet vad de ska göra. Då blir det ännu svårare att hjälpa vittnet. Varför måste en människa skadas fysiskt för att någon ska märka att någonting är fel?

“Det är säkert normalt, han vill bara att jag ska stanna hemma med barnet”. Tänker hon för sig själv medan hennes partner säljer bilen som hon använder för att ta sig till jobbet. Att känna sig instängd i en bur som man inte kan komma ifrån, att ena dagen vara glad och tacksam och blicka framåt i relationen men sedan bara upptäcka att det var falskt hopp. En konstant cirkel som man inte kan komma ifrån, att leva i ett hamsterhjul där man går runt, runt och runt tills man inte kan komma ut. Efter att ha levt i ett hamsterhjul under flera dagar, månader, år, är det enkelt att börja tänka sig att man själv är felet, att man själv har gjort fel för att ha skrattat för mycket. Ens liv är inte ens egna, man är beroende av en annan människa. En annan person som kontrollerar ens tankar och handlingar.

Psykisk misshandel kan drabba både män och kvinnor men jag tycker att det är värt att betona att det oftast är enklare att bli manipulerad och psykiskt misshandlad som kvinna. Efter alla dessa århundraden av att män har tystat kvinnor, har dem svårare att se sitt värde och tro på, och i sig själva. På grund av deras brist på självkänsla är det enklare för män att manipulera och psykiskt misshandla kvinnor.

Det börjar dock oftast inte så. Relationen börjar inte i de flesta fall som destruktiva relationer. Det börjar inte alltid med misshandel eller manipulativa ord som tränger igenom huvudet. Sakta men säkert händer någonting som inte hänt förut. Gränserna tänjs, det som du förra månaden tyckte var absurt är nu med i din vardag. Tillslut finns det inte en gräns, det som rätt och fel är svårt att skilja på eftersom vittnet känner sig fången och skyldig.

Det är mycket svårt att inse och berätta för någon att man är psykisk misshandlad. Blåmärken och sår är någonting som man inte kan visa lika klart när man är psykiskt misshandlad. Det är den inre delen som är sårad och misshandlad. Att argumentera mot en människa som nekar att ha skadat på detta sätt är svårt och komplicerat utan ett vittne eller någon som är tillräckligt insatt i relationen. Det är dags att visa mod och inse att detta är ett stort problem. Det är dags att prata om detta. Att lära ut hur man hanterar sådana situationer i ung ålder innan det är försent. För att jag ska kunna lära mig att undvika en sådan situation. Våga stå upp för en person som är utsatt och våga prata. Är din kompis nedstämd? Fråga hur det är. Det är dags att lyfta fram de inre såren som skapas av psykisk misshandel. Psykisk misshandel är riktig misshandel.

Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Laura Kadar
08 dec
Elevartikel
Ebba Hansson
08 dec
Elevartikel
BILD: Malin Ivarsson
08 dec
Elevartikel
Adam Bergh
08 dec
Elevartikel
29 nov
Elevartikel
Tradera
29 nov
Elevartikel
Michelle Maria/Pixaby
29 nov
Elevartikel
Stella eklund
29 nov
Elevartikel
Alice Hammarlund
29 nov
Elevartikel
Bonniercarlsen.se
29 nov
Elevartikel
Theo Dahlgren
29 nov
Elevartikel
Julia Lokind
29 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
09 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
08 nov
Elevartikel
Wikipedia
28 okt
Elevartikel
16 okt
Elevartikel
BILD: Jonathan Jonsson
16 okt
Elevartikel
12 okt
Elevartikel

 

Redaktionen

12 sep
Professional
13 aug
Professional
04 apr
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional
04 apr
Professional
04 dec
Professional