“Här har man en chans för framtiden och man har friheter”

Publicerad 2018-12-11 09:30

Mustafa Mohammedi är född och uppvuxen i Afghanistan, han har bott i Sverige i tre år och studerar nu på Nacka Gymnasium. Mustafa berättar om sina tankar kring framtiden, hans intresse för gymnastik och angående skillnader och likheter han sett mellan Sverige och Afghanistan.

 

Mustafa och jag möttes under ett skolprojekt. Mustafa går i förberedelseklassen och om det inte vore för detta projektet hade vi nog aldrig träffats. Eftersom vi kommer från helt olika bakgrunder är jag väldigt nyfiken om vad Mustafa har upplevt och tänker kring livet. Vi slår oss ner vid ett bord och sätter igång direkt.

Presentera dig själv

Cornelia Baum

- Jag heter Mustafa Mohamed och är född i Afghanistan. Jag har bott i Sverige i tre år och bor nu i Henriksdalsringen, innan det bodde jag i Linköping och dit ska jag flytta tillbaka om sju månader. Jag började Nacka gymnasium för ett år sen och mitt favoritämne är matte. Jag gillar även sport, gymnastik och parkour och förut tränade jag gymnastik i Gamla stan men inte längre. Jag kan väldigt många språk tex svenska, engelska, dari, persiska och hindi.

Hur bodde du i Afghanistan?

- Förut bodde jag med min familj. Nu bor jag själv. Jag har två systrar och en bror som alla är yngre än mig. Jag har också en pappa och en mamma. Jag har ingen kontakt med dom och har inte haft det sen jag flyttade. Jag ska hälsa på nästa år om jag kan. Jag måste hitta dom eftersom jag inte vet exakt vart dom är, dom kan vara i Iran eller Afghanistan.

- Jag gick i skolan i åtta år i Afghanistan men klarade inte årskurs 9 eftersom jag flyttade till Sverige då. Jag tycker inte att skolan i Afghanistan är inte svår eftersom de är mitt modersmål och jag kan tala de felfritt och förstår allt. I Sverige är det svårare för att jag inte förstår lika bra. Jag gillar Nacka gymnasium men det är svårt.

Vad vill du göra i framtiden?

- Jag vill först klara gymnasiet. Efteråt vill jag plugga på universitetet. Först tänkte jag plugga till advokat men nu tänker jag att det är för svårt. Jag har ingen tid för det. Jag måste först klara gymnasiet, skaffa lägenhet, jobba och spara pengar. Det tar lång tid. Nu har jag bestämt mig för att plugga ekonomi istället eftersom jag kan klara att plugga det och det tar inte lika lång tid. Jag har tänkt på detta väldigt länge, i Afghanistan också. Jag tycker samhällsfrågor är intressant.

Kan du säga något positivt med Afghanistan?

Det finns inte så mycket. Det som jag kan säga är min familj och skolan. Finns inget mer speciellt att säga. Jag har många vänner i Afghanistan som jag umgicks med förut. Jag saknar min familj, kompisar och mitt språk. När man är förstår allt är det okej, annars är det svårt.

Finns det något mindre bra?

- Det finns mycket. Tex regeringen, när man har problem och ska få hjälp vill de inte jobba så bra. Jag gick till universitet en gång i Afghanistan för jag hade problem med skolan. Först sa dom att jag inte skulle komma, dom jobbar inte så bra. Det finns mycket negativt om allt.

Vilka är de största skillnaden mellan Sverige och Afghanistan?

- När jag kom till Sverige första dagarna och gick såg allting och gick till skolan såg jag att man har en chans här för framtiden och man har friheter. Men språket är lite svårt. Här kan man rösta, studera, man får gratis sjukvård och man får den hjälp man behöver. Man har en bra chans att bygga sin framtid. Jag tycker framtiden är viktig. Om man bara tänker idag och imorgon så kan man inte förbättra sitt liv.

- Jag röstade i Sverige. Det var kul för att jag känner att jag också är en del av Sverige och samhället. Jag lärde mig om politik på Nacka gymnasium.

Har du nya vänner och familj här i Sverige?

- Jag har en mormor i Linköping. Hon är svensk. Hon sa till mig att jag kan kalla henne mormor, därför gör jag det. Hon kommer varje månad för att träffa mig. Jag bodde hos henne förut, 2015, i fem månader men jag har fortfarande kontakt med henne. Jag träffade henne förra veckan på ett cafe i slussen och vi pratade om skolan och körkort. Jag håller på att ta körkort nu eftersom när man har körkort kan man få ett jobb enklare.

Källor: (1) Mustafa Mohammedi.
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional