Åldersgräns på sociala medier om två år

Publicerad 2016-01-29 11:30

Vid 15 får man köra moppe och ha frivilligt sex. Men om två år kan det bli förbjudet för alla under 16 att på egen hand skapa ett konto på Snapchat eller Instagram. 

 

Inom två år måste Sverige har infört en lagstadgad åldersgräns på sociala medier, enligt ett nytt EU-direktiv. Direktivet anger en åldersgräns på 16 år, men varje land kan själva sätta åldersgränsen någonstans mellan 13 och 16 år.

 

Syftet med lagen är att unga inte själva ska kunna godkänna att det egna personuppgifterna, som bilder, födelsedatum eller adress, ska kunna lagras av databaser, som till exempel av Facebook eller av Instagram. Det kommer att betyda att de som inte är "sociala medier-myndiga" måste ha målsmans godkännande innan man skapar ett konto.

 

Mobile Stories frågade Jacob Starkenberg, Cornelia Kingstedt, Elias Lampén, Sakina Rashid och Hanna Nörgård, alla 17 år, om vad de tycker om att införa åldersgränser på sociala medier. 

 

– För mig är det en tankeställare. Personligen känns det konstigt, säger Jacob Starkenberg.

 

Samtidigt tycker han själv att det är läskigt att hans bilder, vad han gillar och skriver på nätet lagras på en stora servrar som ägs av jätteföretag som Facebook och Google. 

 

– Det känns lite läskigt att det finns reklamsidor för företag som tar del av information till någon som man har förtroende för och att privat information kan  användas för att få dig att köpa produkter. 

 

Men det är ingenting de funderar över varje gång de lägger upp något i sociala medier. 

 

– Ja, jag vet att företagen har massa information och vet allt som vi gillar och så. Men jag bryr mig inte så jättemycket egentligen. Det är ju inte bara uppgifter om just mig utan utan om alla, så jag tar det inte så personligt, säger Hanna Nörgård och fortsätter.

 

– Dessutom – om jag kollat upp något på Facebook om att jag gillar det här, ja men då gillar jag ju säkert det också! 

 

Cornelia Kingstedt är inne på samma linje:

 

– Det känns lite konstigt att om man söker på choklad så poppar det upp choklad i flödet hela tiden. Det känns ju sådär. Men man vill ju ha den där chokladen (skratt).

 

Viralgranskarens grundare och sociala medier-experten Jack Werner ser flera risker med att man enligt lag måste fråga sina föräldrar innan man registrerar ett konto på nätet. 

 

– Det är inte alltid man vill att föräldrarna ska veta vad det är man vill skriva om, till exempel om det har att göra med om man haft problem under sin uppväxt. Då kanske man inte vill gå till sina föräldrar och fråga om man får gå med på Ungdomar.se. Om man då struntar i att fråga föräldrarna och råkar ut för ett brott på nätet så kanske man inte vågar berätta det eftersom man vet att man inte får vara där. Det kan skapa en farlig tystnadskultur. 

 

Men som med allt finns det två sidor av saken. 

 

– I bästa fall leder till det att vi får en värld där barn och vuxna kommunicerar mer så är det ju alldeles utmärkt. Samtidigt, återigen, så är det inte alla barn som mår bra av engagerade föräldrar. 

 

LÄS OCKSÅ:

Martin Gustafsson: Det är du som är Facebooks produkt

 

FÖRDJUPNING:

Läs mer om EU:s nya direktiv på Datainspektionen

Läs om Personuppgiftslagen, PUL

 

DISKUTERA: 
Vilka personuppgifter lämnar du ifrån dig till Google och sociala medier?
Vad tror du händer med de uppgifter du lämnar ifrån dig?

 

 

Tags: 

Dela

Elevartikel

31 jul
Elevartikel
31 jul
Elevartikel
26 jun
Elevartikel
15 jun
Elevartikel
29 maj
Elevartikel
Privat
19 maj
Elevartikel
.
16 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
.
15 maj
Elevartikel
Okänd.
07 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
04 maj
Elevartikel
28 apr
Elevartikel
Wilma Olsson
27 apr
Elevartikel
21 apr
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
05 maj
Professional
20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional