Är sociala medier ett hot mot samhället?

Publicerad 2021-06-09 06:36
Wokandpix

Sociala medier påverkar vårt samhälle på många olika sätt. Det behövs väldigt lite för att människor ska bli påverkade och specifika ämnen påverkar mer och mindre. Viss del av påverkan är positiv men den kommer även med negativa delar. När påverkan från sociala medier kommer med för många negativa delar blir sociala medier ett hot mot samhället.

En stor del av människor runt om hela världen har tillgång till en eller flera sociala medier. På sociala medier kan man nästan lägga upp vad som helst. Sociala medier har flera hot och en av dom farligare är konspirationsteorier. Konspirationsteorier blir farligt eftersom dem kan påverka läsaren mest. Ett vanligt exempel på en konspirationsteori är att jorden är platt. Även om det finns vetenskapliga bevis på att detta inte stämmer avisar konspirationsteoretiker experter och auktoriteter. Det många människor som fortfarande väljer att tro på många konspirationsteorier.

Donald Trump är en mycket inflytelserik person med ett stort twitter konto. År 2016 röstade USA:s befolkningen fram Trump till president över USA. Under hans 4 år som ledande över landet var hans twitterkonto mycket aktivt. Vid tillfällen har Trumps twitterkonto innehållit falska påståenden och desinformation. Men i början av 2021 hotades demokratin när Trump uppmanade folket att använda våld och storma den amerikanska kongressen. Kongressen blev stormad och hans twitterkonto blev avstängd pågrund av ”risken för ytterligare uppviglingar till våld”.

Man kan inte lita på allt man ser på sociala medier. Allt ifrån vad en influencer skriver på instagram till vad en kompis säger på snapchat. Vilseledning är en vanligt hot som förekommer i sociala medier. Vilseledning innebär medvetna åtgärder som syftar till att ge motståndaren ett felaktigt beslutsunderlag för att få aktören att disponera sina resurser på ett sätt som gynnar våra syften. Ett exempel på vilseledning är något som hände i media nyligen, flygplanskapningen i Belarus (tidigare Vitryssland). Belarus skickade ett falsk alarm för varning om bombning så att ett Ryanair flygplan behöver nödlanda i Belarus huvudstad Minsk. I planet satt en regimkritisk journalist som snabbt blev arresterad av Belarus stat. På detta sätt vilseleder Belarus folket för att tro att staten vet bäst även fast detta beteende har fått kritik från många runt om världen.

Men det finns fördelar med sociala medier också. År 2018 satte sig Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag och protesterade för uppmärksamhet kring klimatförändringarna. Genom sociala medier växte intressent kring Greta snabbt. Hennes hashtag #fridaysforfuture fick stor spridning och inom kort tid började den användas på flera platser i världen. År 2019 utseddes Greta Thunberg till ”Person of the year” av Time magazine. Hon fick den titeln för hon ansågs som den mest inflytelserika personen det året. Gretas framgång har kommit med många positiva affekter men det väger ändå inte upp för vad sociala medier har åstadkommit.

Det är ingen hemlighet att sociala medier är en stor och viktigt del i vårat samhälle. Men är det verkligen bra för vårt samhälle? Mitt svar är nej. Sociala medier är inget vi kommer kunna undvika eller bli av med men något vi kan göra är att alltid kolla med källkritiska ögon och reflektera över information vi tar del av. Jag är emot propaganda, vilseledning och desinformation.

Jag är emot sociala medier.

Källor: (1) Statens medieråd

Dela

Elevartikel

Jonna Wikström
24 sep
Elevartikel
Ehsan Hussaini
13 sep
Elevartikel
BILD: Ivan Mashko
13 sep
Elevartikel
Ali Adam
10 sep
Elevartikel
10 sep
Elevartikel
Aya Najib
09 sep
Elevartikel
Aya Najib
08 sep
Elevartikel
Johan Sköld
28 jun
Elevartikel
23 jun
Elevartikel
Johan Sköld
22 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Hatice EROL
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
10 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
09 jun
Elevartikel
Wokandpix
09 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel
08 jun
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
24 sep
Professional
05 jul
Professional
06 maj
Professional