Är smärta en jämförbar upplevelse?

Vad gör ondast, att bli sparkad mellan benen eller att genomgå en förlossning?

Publicerad 2020-11-08 19:15

En av frågorna som unga diskuterar nu är ifall det gör ondast att föda barn för en kvinna eller bli sparkad mellan benen som man. Vad gör egentligen ondast? Kanske är svaret uppenbart? För att få svaret på den här frågan har vi valt att intervjua några experter.

 

Alla har upplevt någon typ av smärta i livet. Man kanske har ramlat och skrapat knät, haft huvudvärk eller kanske till och med brutit något. Men vad är smärta egentligen? En av de personer som vi pratat med är Christian Simonsberg, smärtläkare och specialist i smärtlindring. En av frågorna vi ställde till honom var vad smärta är. Vi fick då svaret att smärta är en upplevelse som alla kan uppleva olika. Han berättade även för oss hur smärta fungerar.

- Det är först i hjärnan vi upplever smärta. Om man säger att man ska operera ett finger så kommer smärtsignalerna från fingret och så går de in via nerver upp i ryggmärgen och sedan till hjärnan. Det är först när den signalen går upp i hjärnan som man tänker “aj”.

Christian Simonsberg

För starkare smärtor går det att använda bedövning så att det inte gör lika ont. Christian berättar för oss att detta går ut på att hindra smärtsignalerna från att nå hjärnan. Det finns såklart olika typer av smärtlindring. Fysisk och psykisk. En vanlig smärtlindring så som en huvudvärkstablett fungerar genom att det stoppar nerverna från att sända ut smärtsignalerna till hjärnan.

 

Vårt mål med denna artikel var att få en professionell synpunkt på vad som gör ondast; att bli sparkad mellan benen eller genomgå en förlossning. Både Christian Simonsberg och Linda Vixner sa att smärta är en subjektiv upplevelse som inte går att mäta objektivt.

- Det är svårt att jämföra smärta mellan två olika individer, säger Christian.

När du genomgår en förlossning så förbereds du inför smärtan. Man kan även jobba med hjärnan, närvaro och medvetenhet för att ändra inställningen till smärtupplevelsen.

Linda Vixner

- Jag tror att information över huvud taget är väldigt viktigt för att hantera smärta. säger Christian.

Att bli sparkad mellan benen kommer som en chock, så det är svårt att förbereda sig. Linda Vixner, universitetslektor på Högskolan i Dalarna berättar om jämförelser av olika smärtor.

- Smärta är en upplevelse precis som glädje, det kan man inte mäta med en kamera eller något annat typ mätinstrument.

 

Linda gjorde för ett antal år sedan en forskning som handlade om ifall akupunktur kunde minska smärta vid förlossning. De lottade då ut 300 gravida kvinnor. Sedan delade de in dessa kvinnor i tre olika grupper. En av grupperna fick önskad smärtlindring, en annan grupp fick önskad smärtlindring plus manuell akupunktur och den tredje och sista gruppen fick önskad smärtlindring plus akupunktur med elektrisk stimulering. För att jämföra smärtorna så använde de sig av något som kallas för VAS-skalan. Linda Vixner förklarar för oss hur det fungerade.

Martina Sterner

- De fick skatta på ett 10 cm långt streck där längst till vänster var ingen smärta alls och längst till höger är värsta tänkbara smärta. De fick rita med ett streck där emellan var det kändes.

 

Det finns många olika typer av bedövning vid en förlossning, Jenny Lysell Bengtsson som är legitimerad barnmorska och jobbar på auroramottagningen hade mycket kunskap inom det här ämnet. Hon beskrev det som att de första värkarna man känner när man kommer in till förlossningen kan liknas med mensvärk. De flesta brukar endast ta en huvudvärkstablett. Något annat som kan dämpa smärtan under en förlossning är att ta ett bad. Andra exempel på bedövning vid förlossning är elektrisk stimulering, lustgas eller ryggbedövning.

 

Avslutningssvis så är det omöjligt att veta säkert vad som gör ondast mellan att föda barn eller att bli sparkad mellan benen. Trots att sparken kanske kommer som en chock så gör det troligen ondare att genomgå en förlossning oavsett bedövning då det bland annat pågår under en längre tid. En spark brukar oftast liknas vid en värk i början av förlossningen.

- Skillnaden är att man får något för besväret när man föder barn, säger Jenny Lysell Bengtsson.

Källor: (1) Jenny Lysell Bengtsson, (2) Christian Simonsberg, (3) Linda Vixner
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

BILD: PRIVAT
27 jan
Elevartikel
Elin Strandberg
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
26 jan
Elevartikel
Klara Larsson
26 jan
Elevartikel
Freja Settergren
25 jan
Elevartikel
BILD: Polly Wasshede Rosander
25 jan
Elevartikel
Emil Spennare
24 jan
Elevartikel
21 jan
Elevartikel
Christoffer Franzén
20 jan
Elevartikel
Anna Svensson
20 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
19 jan
Elevartikel
15 jan
Elevartikel
BILD: Erik Jansson
14 jan
Elevartikel
Sadaq Faisal
13 jan
Elevartikel
12 jan
Elevartikel
BILD: Esaias Lundgren
12 jan
Elevartikel
06 jan
Elevartikel

Redaktionen

17 okt
Professional
15 dec
Professional
07 okt
Professional
24 aug
Professional
13 aug
Professional