Är rymden oändlig?

Publicerad 2020-11-08 16:00

Människan har genom alla tider tittat upp på stjärnorna som så vackert glittrar i himlen och undrat, vad finns där ute? Det senaste århundrandet har vi fått lite koll på den värld vi lever i. Vi vet att stjärnor är gigantiska gas klot. I mitten av galaxerna finns det ett svart hål, som äter upp solsystemen den drar mot sin mörka mitt. Men en fråga har alltid kvarstått, hur stor är rymden? Finns det ett slut på rymden eller är den oändlig?

 

Frågan om rymden är oändlig har skapat en debatt redan innan vår tideräkning. Spjutargumentet började ca 99 f.v.t – 55 f.v.t där Lucretius, en filosof och poet, påstod att det som binder universum måste i sin tur bindas av något. Detta argument var mot filosofen Aristotle som påstod att rymden istället är en sfär. Han påstod att jorden är rund då allt drar sig till mitten och så gör resten av universum. Ännu idag fortsätter denna heta debatt.

Jonnie Järnmark är fysiklärare på Rymdgymnasiet i Kiruna och har tidigare jobbat med radioastronomi på Chalmers. Han har som många andra funderat över just denna fråga.

-Jag tror att rymden är oändlig eftersom de nuvarande teorierna inte går att komma ikapp de delar av universum som ligger långt borta och dessa delar åker hela tiden bort från oss med en svindlande hastighet, Förklarar Jonnie i intervjun över mail.

Möjligheterna

Om universum då är oändligt, betyder det att om du går mot ett håll ut i rymden, så kommer du tillslut märka att det finns en grupp partiklar som är likadana. Om du åker tillräckligt långt ut kommer du tillslut hitta en grupp partiklar som är en kopia av dig själv. Det finns däremot olika definitioner av universum. Allt som existerar är universum men den andra definitionen är allt vi vet finns, alltså det vi har sett är universum. Det innebär att vårt universum är 14 billioner ljusår stort åt alla håll. I fallet man använder sig av den senare definitionen handlar det om multiuniversum. Det existerar alltså andra universum som vi inte kan se eller vet om. I ett oändligt universum eller i multiuniversum så kan även fysiken kunna ändras. Man menar att fysiken vi känner till kanske inte är samma vid en annan del av universum. Det kanske finns mer än ett Big Bang eller olika versioner av Big Bang.

Jonnie utvecklar vad konsekvenserna i ett oändligt universum skulle innebära:

-En konsekvens av detta blir att vi om några miljarder år kommer se mycket mindre antal stjärnor efter som ljuset från nyfödda stjärnor långt borta aldrig kommer fram till oss. Stjärnorna nära oss slocknar pga. bränslebrist.

Universumets slut

Många forskare påstår att rymden är en sfär liknade form medan andra påstår att den är platt. I teorin där rymden är en sfär tror forskare att man inte kan åka utanför. Om man åker åt ett håll kommer du tillslut hamna där du började. I ett universum som tar slut finns det bara en typ av fysik. Endast ett Big bang har inträffat där hela universum skapades. Men om Big Bang skapade ett universum som tar slut, vad fanns innan? Det är omöjligt för oss att veta men en av teorierna är att det fanns ett annat universum som kollapsade till en punkt för att sedan explodera och skapa Big bang. Detta innebär att universum kollapsar och skapas igen. En teori som går hand i hand med detta är att hela universum slukas upp av svarta hål som sedan blir ett, exploderar och skapar ett nytt universum.

Kommer vi någonsin få svaret?

Avslutningsvis har båda sidorna av debatten stora brister. Flera problem uppstår när man tänker på att rymden är oändlig. Vi vet ungefär när rymden började expandera vilket ifrågasätter hur det skulle kunna vara oändligt. Problem uppstår även när man tänker att rymden har ett slut. Vart kom allting från början? Någonstans måste partiklarna kommit från när Big Bang inträffade. Om universum kollapsar på sig själv i en cykel, måste cykeln ha startat och hur? Debatten har existerat i över 2000 år och ingen vet hur länge den kommer fortsätta.

Källor: (1) Jonnie Järnmark, (2) Astronomy.com
Bildtexter till Reportagebilder: (1)
Skribent

Dela

Elevartikel

8 sidor.se
12 maj
Elevartikel
OrnaW
12 maj
Elevartikel
Pexels.com
10 maj
Elevartikel
10 maj
Elevartikel
Nedzad Dzonlic
06 maj
Elevartikel
Anisa Farah
06 maj
Elevartikel
"CC-32" by Trausti Evans is licensed under CC BY 2.0
06 maj
Elevartikel
06 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
05 maj
Elevartikel
bild: sara fallenius
03 maj
Elevartikel
BILD: www.pexels.com
30 apr
Elevartikel
BILD: Joshua
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
29 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel
23 apr
Elevartikel

Redaktionen

04 feb
Professional
17 okt
Professional
06 maj
Professional
02 feb
Professional
29 jan
Professional