Zlatans biografi den viktigaste bok jag läst

Publicerad 2019-09-26 08:16
Actualitté

Boken som jag har valt att analysera ur perspektivet den viktigaste boken jag läst och som betytt mest för mig. Detta eftersom innehållet i boken har skapat en förståelse hur man från ingenting kan nå allting. Zlatan Ibrahimovic hade allt sitt fokus på fotbollen och la skolan åt sidan vilket skulle ha resulterat i att han inte skulle haft en utbildning om han inte lyckats med fotbollen. Familjesituationen hemma var sådär och det ända hoppet Zlatan hade var hans drivkraft och målet att bli världens bästa fotbollsspelare.

Zlatan är både älskad och hatad samt hyllad och hånad men utöver detta har han alltid varit säg själv och stått kvar med samma attityd. Detta är något Zlatan lyckats med vilket är starkt av honom och det är verkligen något många har sett upp till. Zlatan Ibrahimovic var en målmedveten kille från början, framförallt med fotbollen. Skolan lade han åt sidan och var nästan aldrig där eftersom fotbollen var det viktiga för honom. Förhållandena hemma var inte alltid det bästa och familjesituationen var inte helt optimal. Att ha förhållanden som dessa kan resultera i att du blir en stark person. I Zlatans fall så resulterade det i att han blev en stark person med framtidsförhoppningar med att bli en stor fotbollsspelare vilket han i själva verket blev. Det var självklart inte bara detta som fick honom att bli så bra som han blev det var även all den tid han lade ner på fotbollen. “Föräldrarna hade det jobbigt, det var stök och bråk och kylskåpet var ofta tomt” (Litteraturmagazinet, 2012). Zlatans pappa och mamma hade massa problem, mamman var alkoholist samt att pappan jobbade jättehårt för att ekonomin skulle gå ihop. Föräldrarna var som sagt inte några bra förebilder då förhållandena hemma inte var lämpliga för en ungdom. (ungdomar.se,2011) Detta blev tydligt i många led eftersom Zlatans förutsättningar till att lyckas blev ännu mer utmanande. Det var relativt enkelt för honom att lägga all sin kraft på fotbollen då hans föräldrar hade andra planer än att pusha Zlatan i skolan.

David Lagercrantz som är författaren i boken förklarar detaljerat Zlatans familjeförhållande samt hans väg till den han är idag i form av satsningen på fotboll och skolan han mer eller mindre la åt sidan. David Lagercrantz förklaringar är detaljerade men det är inte svåra att uppfatta eftersom språket är förhållandevis enkelt. Zlatans resa var som sagt inte helt rak och det gjorde att han förändrades som person det vill säga att karaktären förändrades. Hans attityd förändrades i den utsträckning i att när han blev bättre blev han ännu kaxigare vilket innebar att han blev mindre omtyckt. Budskapet i denna boken är hur han blev så bra utifrån ingenting eftersom stödet hemma var inte det bästa. Så det generella budskapet i texten är att ta sig från ingenting till allting.

Denna boken har präglat mig på många sätt då han hade en bra målsättning att bli fotbollsspelare och fullföljde sin plan. Detta är väldigt inspirerande då man verkligen är så målmedveten och sedan lyckas. Denna boken betygsätter jag med en 5: a eftersom boken har satt en sådan prägel på mig.

Omdöme:
Källor: (1) Litteraturmagazinet
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional