"We have the right to not see people like you"

Publicerad 2018-09-27 13:31

Vi befinner oss på bokmässan. Bland många intressanta seminarium, hittade vi något som fångade vårat intresse. Olena Shechenko, en ukrainsk, lesbisk kvinna som ska prata om sitt arbete för HBTQ-rättigheter i Ukraina. Olena Shechenko berättar om hur livet som HBTQ-person kan se ut i Ukraina och hur det skiljer från Sverige.  

Olena Shevchenko är en HBTQ-aktivist. Hon är också ledaren för den ukrainska offentliga HBTQ organisationen Insight. Organiationens prioritering är att hjälpa homosexuella,bisexuella ,queer och transexuella personen. Insight är en av de få organisationer som arbetar med transexulla personer. Målet är att det ska bli lika rättigheter, frihet, inklusivitet, mångfald för alla sociala grupper. Organisationen strävar efter ett sant demokratiskt och tolerant samhälle.   

Seminariumet heter “we have the right to not see you” därför att det var någon som sa det till henne i en diskussion om människors rättigheter. Olena förklarar att det personen menade var att hbtq-personer får göra vad dem vill men bara inte andra människor behöver se det.  I början av seminariet berättade Olena om vem hon är och vad hon gör. Hon berättar också varför hennes arbete är viktigt. Hon hävdar att samhället är baserat på att vissa människor har priviliger som inte andra har. Till exempel som att vita, heterosexuella och folk som har ukrainskt ursprung är mer priviligerade än svarta, homosexuella och folk med utländskt ursprung är. Olena påstår att samhället är väldigt svart på vitt, med det menar hon att om du är man så ska du vara stark och är du kvinna så är du svag. Hon vill motarbeta detta och göra samhället mer grått och få folk att inse att det är okej att vara man och svag. 

Moderatorn Sussana Ahlfors frågar sedan om vad Olena tycker är skillnaden mellan Ukraina och Sverige. Olena svarar att i Sverige är det lättare att berätta för någon om man är homosexuell. Sverige är mycket mer tolerant när det gäller HBTQ än vad Ukraina är. Olena beskriver inte vardagen som HBTQ person i Ukraina som ett problem, utan mer som en kamp. Man måste kämpa hela tiden om man är en hbtq-person. Varje dag måste man vara på sin vakt när man gör de minsta vardagliga sakerna som till exempel gå till tunnelbanan, eftersom att man kan bli påhoppad om man visar sin sexualitet öppet. Många i Ukraina tycker att HBTQ-personer är perversa, konstiga, onaturliga. Olena berättar att till och med politiker i Ukraina gör homofobiska uttalanden. Hon berättar hur Ukrainas premiärminister Volodymyr Hrojsman lovade folket att skydda deras traditionella familjer från dessa människor, dvs. Hbtq-personer.   

När vi gick ifrån seminariet fick vi en tydlig bild av hur det är att leva som homosexuell i Ukraina, och vi insåg vilket privilegeum det är att bo i Sverige. 

Källor: (1) Wikipedia , (2) Insight-ukraine
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
CC BY-NC 2.0
09 dec
Elevartikel

GMO

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
Alice Nylander, Joakim Winberg
02 dec
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
25 okt
Elevartikel

Redaktionen

08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional