Veckans ord: Signalpolitik

Publicerad 2016-02-04 22:00

Signalpolitik är ett ord som använts flitigt i de senaste veckornas debatt. Men vad betyder det egentligen? 

 

Tiggarrapporten, där regeringens utredare skriver att det inte löser problemen att lägga slantar i EU-migranters koppar, har beskyllts för att vara signalpolitik. För ett tag sedan handlade det om regeringens nya linje i flyktingfrågan då man införde gränskontroller mot Danmark och gjorde det möjligt att stänga Öresundsbron vid krislägen.

 

Tidigare har också de tillfälliga uppehållstillstånden beskyllts för att att vara signalpolitik, liksom när regeringen i höstas gick ut och berättade att om att man förberedde tältläger för flyktingar. 

 

Cecilia Garme frilansar som politisk reporter för Dagens Nyheter och Svenskan och är välbekant med ordet och använder det till och från. 

– Jag kan inte säga hur ofta jag använder ordet, det beror ju alldeles på vad politikerna gör. 

 

Hur länge har det funnits, tror du?

 

– Troligen mycket länge, åtminstone så länge som radio och TV har funnits som stora massmedier som når oerhört många. Genom dem fick politiker chansen att verkligen nå ut brett och nå stor effekt med något som kanske bara är ord. ”Hårdare tag”, ”gör din plikt, kräv din rätt”, är två politikeruttryck som sänder tydliga signaler om politikern/partiet/regeringen vill uppfattas. 

 

Men bland man i media brukar kalla för "vanligt folk", alltså människan på gatan, är det dåligt med kunskaperna om vad ordet betyder. Bara en av de tillfrågade vågade sig på en gissning!

 

 

Dela

Elevartikel

22 mar
Elevartikel
14 mar
Elevartikel
12 mar
Elevartikel
06 mar
Elevartikel
04 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
Kellepics
30 jan
Elevartikel

Redaktionen

15 mar
Professional
31 dec
Professional
09 dec
Professional
10 okt
Professional
03 okt
Professional