Varför se på film när det finns böcker?

Publicerad 2019-09-30 11:15

Flera har olika åsikter kring vad som är bäst, att läsa bok eller att se på film? Det är en fråga som är svår att besvara eftersom att vi alla är olika. Det är inte säkert att läsa bok eller se på film fungerar lika bra för alla.

 

Det är bra att ha en variation, speciellt i skolan där inlärning är i fokus. Många har splittrade åsikter kring vilken metod som fungerar bäst för inlärning. Vissa anser att individer lär sig bättre utav att läsa böcker, både faktaböcker men även skönlitteratur. Tillskillnad från andra som anser att det är enklare att ta in information när man ser på film. Personligen håller jag däremot med om att läsa böcker är bättre både för inlärning men även för bättre hälsa

Flera väljer istället att se på film eftersom att det inte kräver lika mycket energi, det är ganska enkelt att bara luta sig tillbaka och titta på en skärm. Hjärnan behöver inte arbeta lika mycket och man kan koppla av mer. Trots det är det viktigt att även läsa böcker. När man läser utvecklar man sina kunskaper på olika sätt. Läsaren får chans att skapa sina egna bilder i huvudet och man får även bättre språkkunskaper, det utökar bland annat ordförrådet. När det gäller barn väcker böcker nyfikenhet, fantasi och utvecklar deras förstånd. Detta är något jag lärde mig på senare tid. Det utökar vår kreativitet och förbättrar koncentrationsförmågan.

Maja Hamdi

Tidigare har jag haft svårigheter med att läsa böcker eftersom att jag inte fann det intressant eller underhållande. Jag förmodar att fler har samma åsikter kring läsning och väljer därför att se på film. Dock är det enklare att förlora koncentration när man ser på en faktafilm jämfört med om man läser i en faktabok.

Kunskap är dock inte det enda vi får av bokläsning, det finns fler fördelar med att läsa. Studier från University of Sussex har visat att läsning minskar stressnivåerna i kroppen. Under sex minuters tyst läsning sänktes stressnivåerna med 68 procent. Läsning hjälper även med sömnen, flera experter rekommenderar att man läser en bok innan man ska lägga sig för att gå ner i varv. Ljus från skärmar signalerar till kroppen att det är passande att vara vaken, vilket kan leda till sömnproblem.

Det finns alltså flera anledningar till varför läsning är nyttigt!

Källor: (1) Femina
Skribent
Ljud
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional