Varför just ångestpodden?

Publicerad 2019-09-27 12:45

Ida och Sofie är två tjejer som hittade varandra i början av högstadiet. Tjejerna har sedan dess hållit ihop och är fortfarande bästa vänner. År 2015 startade de en egen podd vid namnet Ångestpodden och inte trodde de då att det skulle vara en av Sveriges största podd under 2019. Inte bara har de gjort en helt egen podd utan de har också skrivit en bok som heter Vi borde vara lyckliga, så då är frågan borde vi vara lyckliga och varför?

 

Den 26 September 2019 fick vi äran att intervjuva Ida och Sofie från ångestpodden. Vi hade förberett några frågor som vi ställde till dem under intervjuvens gång. 

Den första frågan som vi valde att ställa var: Hur fick ni iden att starta ångestpodden? Vi fick då svaret att Ida hade under en tid gått i terapi för sin panikångest. De själva saknade ångestpodden i sina liv. Ida berättar att hon kännde sig ensam inom ämnet och kunde inte relatera till något. Så hon ansåg att det behövdes en plats där man kan relatera till ångest. 

Ida och Sofie har nu en av sveriges största poddar och dem förväntade sig aldrig att de skulle bli så stora men idag har de cirka 250 poddavsnitt och har nyligen givigt ut en bok vid namn "Vi borde vara lycklga". Vi frågade också om de hade mycket press på sig och om det är läskigt att de kan påverka så många. De berättade att de försöker att inte tänka på hur många som lyssnar utan att de istället pratar med sina bästa kompisar. Många anser att de delar med sig myket av sina privatliv men det är något som inte helt stämmer utan de delar med sig av mycket men ändå är det mycket som de känner att de vill hålla för sig själva. 

När man hör ordet ångestpodden så förstår men att det handlar om ångest och psykisk ohälsa och till en början så var det huvudfokuset men nu på senare tid har podden utvecklats och blivit allt bredare och handlar om livet. Vi tyckte att det kan vara svårt att komma på samtalsämnen i deras sits då de har så pass många poddavsnitt och en bok men Ida och Sofi har aldrig haft något problem med att komma på nya samtalsämen men tack vare deras fantastiska lyssnare får de nya frågaor att ta upp hela tiden.

Ida och Sofies bok "Vi borde vara lyckliga" släpptes efter att de hade släppt 200 avsnitt av podden. Då började de fundera på vad nästa stora steg i karriären skulle vara och kom fram till att de ville testa något nytt och gav då ut sin första bok. Boken handlar om allt från kärlek och bekräftelsebehov till känslan av att vara en bluff och hur man hittar sig sjäv. Boken diskuterar hur känslor kan leda till att ohälsa uppståg.

Vi reagerade på de två sista meningarna i bokens slutord. Meningarna löd " För alla som borde vara lyckliga. Den här boken är för oss". Vi frågade dem om de uppleveer att folk har bivit mer lyckliga av att ha läst deras bok. De berättade då att många har hört av sig till dem och sagt att de har fastnat för just slutordet.

De har funderat på att eventuellt skriva något mer i framtiden men då kommer ämnet att vara något annat.

Slutligen så frågade vi dem om det har varigt många som har ifrågasatt att de inte har någon utbildning i ämnet som de diskuterar. De berättade att de hade förväntat sig mycket kritik kring att de inte har någon utbildning men så blev inte fallet.

Källor: (1) Ångestpodden
Skribent

Dela

Elevartikel

Porträtt Sandra Beijer; kollage & bakgrund Alice Nylander
18 okt
Elevartikel
Global Panorama
17 okt
Elevartikel
15 okt
Elevartikel
15 okt
Elevartikel
Alice Nylander
09 okt
Elevartikel
Alice Nylander
02 okt
Elevartikel
27 sep
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional