Varför får mittenbarnet kreditkortet?

Publicerad 2020-03-19 12:10

Min storebror är två år äldre än mig men ändå ger mina föräldrar mig ansvaret, ska det verkligen vara så?

På jobbet ska någon få ansvaret att se till så att antalet obetalda räkningar ska minska inom landet. Det blir antingen chefen som har jobbat längst på jobbet, den anställda eller den nyanställda. Alla dessa är tillgängliga och man vill ha ett sådant bra resultat som möjligt. Är det inte självklart att man väljer chefen då? Inte i min familj.

Jag är ett så kallat mellanbarn i en syskonskara om tre. Borde det inte då vara min äldre bror som får det övergripande ansvaret? Så är det iallafall inte. Mina föräldrar skulle åka till Stockholm över natten och gav mig kreditkortet för mat och snacks. Gav mig kreditkortet. Det skiljer ändå två år mellan mig och min äldre bror men ändå är det jag som får kreditkortet i handen. Handlar det om mina föräldrars tillit till var och en, för att jag är tjej eller bara av slump?

Det handlar inte bara om kreditkortet till mat, men också om att hålla köket rent, låsa ytterdörren när vi ska sova, släcka alla ljus och lampor när vi lämnar rummet. Listan bara fortsätter! Självklart ber inte mamma mig att göra allt detta men det blir utav automatik jag som blir ansvarig. Mina bröder syns endast till när vi äter mat tillsammans och sedan försvinner de igen. Och någon måste ju göra det! Självfallet har jag bett mina bröder att hjälpa mig med dessa hemmasysslor men det finns alltid något viktigare att göra, “Jag har lovat Elias att vi ska spela om fem minuter”, brukar vara en mening som upprepas.

Man kan ju tänka att jag borde få någonting för allt detta, kanske lite extra månadspeng eller en liten godispåse, men nej. Jag provade en gång att göra som mina bröder och bara låg uppe på mitt rum och kollade på film. När mamma och pappa sedan kom hem så frågade de varför det var så stökigt, och jag förstår dem. Eftersom att jag tagit ansvaret upprepade gånger blir de förvånade när de kommer hem och det står disk på diskbänken. Det har blivit en vana men jag undrar fortfarande varför jag får kreditkortet i handen och inte min storebror. Att konfrontera mina föräldrar fungerar ju inte heller. Då drar de “Nej alla har lika mycket ansvar” kortet och har ej listat ut ett bra svar ännu.

Så är det verkligen okej att ansvaret läggs på mig? Ja asså i detta fall får det nog vara det, även om jag gillar det eller inte. Jag pratade med några som går i min klass som också är mellanbarn och fick två svar som jag reflekterade lite kring. Den första kompisen sa att hon som tjej också fick det mesta ansvaret. Hon höll med om att de äldre syskonen fick lata sig medans hon plockar i diskmaskinen för andra gången samma dag. Kanske det är så att det handlar om kön ändå?

Men det är något som ändå strider mot den tanken. Jag frågade en killkompis som också är mellanbarn. Han fick också göra alla dessa sysslor och på det ta mest ansvar när det behövdes. Så det kanske inte har med kön att göra ändå, utan det är mellan barnen som blir utsatta. Jag tror att föräldrarna låter de äldsta barnen få lata sig och de yngsta barnen blir bortskämda och inte behöver göra någonting medans mellanbarnen sliter och kämpar.

Alltså, är det verkligen rätt att det är jag som tar ansvaret eller är det min storebror som ska det? Personligen tycker jag att man kan dela på ansvaret, inte bara låta mittenbarnet göra allt. Så hur är det då i tvåbarnsfamiljer? Nej jag vet inte. Jag får ta ansvaret livet ut och det verkar ristat i sten, vad ska man göra?

Skribent

Dela

Elevartikel

12 mar
Elevartikel
26 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Karin Gabrielsson
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Anonym
17 mar
Elevartikel
17 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel

Redaktionen

20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional