Världens mest auktoritära regim rider på enhörningar

Publicerad 2019-06-10 10:26
Pinterest

Få nyheter och då endast officiella nyheter kommer från det stängda Nordkorea i öst. Den senaste tiden har vi i väst fått oroande rapporter om missil och kärnvapen i landet som sägs kunna avfyras tvärs över halva jorden. Men för ett tag sedan kom en häpnadsväckande upptäckt från Nordkorea som väckt världens intresse.

200 meter från Yongmyong-templet i Moran Hill i Pyongyang City har det hittats en enhörningslya. Nordkorea har i många år försökt övertyga omvärlden om att enhörningar existerar i Nordkorea och nu har de hittat dess lya. Men inte nog med att det är hemmet till en magisk och övernaturlig varelse, nej denna lya är lyan till den enhörning som reds av kung Tongmyong (58–19 f.k) grundaren av det antika Goguryeo-riket, Nordligaste av de tre kungariken i Korea.

Bevisen för att detta är just en enhörningslya är vattentäta. Utanför lyan står det på en rektangulär sten med texten “Enhörnings lya” och de skurna orden i stenen tros dateras tillbaka till Koryo-rikets period (918-1392). Dessa ord och det faktum att lyan ligger brevid kung Tongmyongs gravkamare är de enda bevis Nordkoreas stat har på att det existerar enhörningar i Nordkorea.

Det finns flera kända “fakta” från landet som smitit ut under de senaste åren. Många av de förbryllar oss i väst då de inte alls känns möjliga. Fakta kring den högste ledaren Kim il-sung och den nuvarande ledaren och diktatorn Kim jong-un leder folket i Nordkorea in i en dimma av ovisshet, inte bara om landet i sig och dess ledare utan också om omvärlden. Ovissheten är ett sätt att utöva makt, hålls vi i mörkret kan vi inte se sanningen och om vi inte ser sanningen har vi svårt att ifrågasätta den.

Många påstår att sådana här uttalanden om magiska varelser eller att Kim jong-un blivit utsedd till världens sexigaste bara används som distraktion och propaganda för folket i landet och för oss utanför så att den grymma sanningen inte ska vara lika tydlig. Arbetsläger och fängelser håller nere stora delar av befolkningen på plats och samtidigt som svält och hunger är ett faktum, men så matas befolkningen av lögner och propaganda hur fantastiskt landet är. Dessa lögner handlar bara om makt och desto fler lögner som medborgarna matas med desto större makt ges åt staten.

Men varför säga till medborgarna i Nordkorea att det finns enhörningar i landet? Varför gå igenom trubblet att säga berätta en så stor lögn till andra länder? För att dölja alla andra brister. I Nordkorea är det diktatur, det finns inga mänskliga rättigheter och det finns arbetsläger som generationer tvingas leva i. Dessa faktum sopas undan eller göms när det gäller Nordkorea. Men om man kommer ut med lögner som verkar positiva som då till exempel att den mest magiska varelse som finns i sagoböckerna gömmer sig i det magiska landet Nordkorea verkar ju landet väldigt mycket mindre skräckinjagande och inte alls så farligt. Men tänk om vi i väst har fel. Tänk om det vid Kim jong-il’s födelse faktiskt bytte från vinter till vår under en dubbel regnbåge och tänk om enhörningarna faktiskt lever i Nordkorea och kim jong-un rider på de över de vida slätterna i Nordkorea. Det får vi nog aldrig veta.

Källor: (1) The citizen , (2) The guardian , (3) Gizmodo, (4) Expressen
Skribent

Dela

Elevartikel

P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
16 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional