Ungas påverkan av sociala medier

Publicerad 2019-09-27 10:23

Under bokmässan i Göteborg finns Statens medieråd på plats. På MIK-läktaren får publiken en genomgång av missnöjet med ungas användning av sociala medier och medierådets uppgift att kartlägga problem med ungas användning av sociala medier.

Yvonne Andersson och Ulf Dahlqvist från statens medieråd står på MIK-läktaren mitt Bokmässans C-hall, förberedda att informera publiken om unga svenskars medieanvändning. Under 20 minuter går de igenom missnöjet med ungas användning av sociala medier.

Ulf presenterar tre olika undersökningar som har gjorts av statens medieråd. De tre undersökningarna som handlar om användningen av medier har gjorts med allt från småbarn till föräldrar. Han nämner hur unga idag är mer missnöjda med sin medieanvändning, men gör ändå inget åt det. Detta påverkar samhället genom att färre unga läser på sin fritid och mobilen har ersatt andra aktiviteter. Ulf menar även på att det påverkar ungas sömn med tanke på att de har svårt att lägga ifrån sig telefonerna samt att de ligger och vibrerar under kudden hela nätterna.

-De stora skillnaderna vi kan se kring medieanvändning mellan tjejer och killar sker runt 13 års åldern. Tjejer använder telefonen mycket mer och surfar på sociala medier medan killar spelar mer dator och tv spel.

Det finns även en tydlig skillnad på sexuella trakasserier mellan tjejer och killar när det gäller sociala medier.

- Tjejer med psykisk funktionsnedsättning, såsom asperger osv, blir betydligt mer utsatta än killar med psykisk funktionsnedsättning. Av killarna är det endast 2% som känt sig utsatta medans tjejerna ligger på hela 65%.

En frågeställning som Yvonne hade var om det även fanns någon positiv statistik av ungas medieanvändning. Ulf svarar att undersökningarnas uppgift är att identifiera problem för att skapa säkerhet för barn på internet och fokuserar därför inte på positiva effekter. Däremot berättar han om sin personliga uppfattning, vilket är att grundförutsättningen för sociala medier är att hålla kontakt, men även att det är den främsta källan av nyheter för unga.

Budskapet som Ulf och Yvonne lyfte fram kan sammanfattas som att medieanvändningen för unga har gått överstyr.

Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional