Tryckfrihetsförordningen bland det finaste vi har

Publicerad 2016-12-02 13:30

Har man levt med någon i 250 år så blir den liksom så självklar att den inte syns. Det är som ett gammalt äktenskap. Men för dem som flytt till Sverige är ofta åsikts- och yttrandefriheten det allra bästa med vårt land. 

 

I år fyller Tryckfrihetsförordningen 250 år. Och där kanske du tappade intresset för att läsa vidare? ”Tryckfrihetsförordningen”. Vad är det för ord? Så långt, så stolpigt och byråkratiskt. Ligger inte särskilt väl i munnen. 

 

Tryckfrihetsförordningen är ju ingen snackis direkt. Den är så självklar för oss så att vi inte riktigt får syn på den. Men du behöver inte komma så långt utanför Sveriges gränser för att hitta länder där journalister grips och tidningsredaktioner stängs – som i Turkiet. Eller till USA, som åtmonstone hittills fungerat som ett slags ryggrad i den västerländska demokratin. Där har nu den blivande presidenten portat kritiska journalister från valmöten och sagt att han ska begränsa yttrandefriheten.

 

När jag frågar ungdomar som flytt hit från andra länder vad som är det bästa med Sverige blir svaret inte välståndet eller den vackra naturen utan friheten. Att man får tycka och tänka som om vill är något är något så fint och fantastiskt att det trumfar allt annat. 

 

Här har alla rätt att yttra sina åsikter. Detta är så självklart för de som växt upp med det. Vi yttrar oss hela dagarna. Om allt från vad vi äter till lunch till vad vi tycker i olika politiska frågor. Allt vi skickar i väg i sociala medier eller bloggar är tillgängligt för massor av människor.

 

Med tryckfrihetsförordningen följer också ett ansvar. På en tidningsredaktion är det den ansvarige utgivaren, som också brukar vara den som är chefredaktör, som är ansvarig för det skrivs eller sägs i tidningen och på sajten. Men vad som är okej och inte är inte helt godtyckligt, det finns ett antal lagar och etiska regler att hålla sig till. De etablerade medierna – dagstidningar som Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet, lokalpressen – är anslutna till de pressetiska reglerna. De handlar i princip om att man ska ge så korrekt och saklig information som möjligt, att båda sidor ska komma till tals och att man inte ska skada någon som är med i artiklarna.  

 

Dessa regler kan vara bra att luta sig mot även för dig som uttrycker dig i sociala medier eller på en blogg. Det ökar din trovärdighet, och på så vis dina chanser att bli tagen på allvar och kunna påverka. 

 

Du som fortfarande går i skolan har en unik möjlighet att hitta ditt sätt att göra din röst hörd. Här har du hjälp av utbildade pedagoger som ska stötta dig i att uttrycka dig. I dag finns också alla tekniska möjligheter. Du kanske älskar att berätta eller argumnetera i ord? Bra! Ord kan förändra världen! Eller är du mer bekväm med rörlig bild – gör en film! Den kan gå rakt in i hjärtat på den som tittar. Gillar du att diskutera eller leda en debatt – bjud in spännande människor till en podd! I dag finns fler möjligheter än någonsin.

 

Tryckfrihetsförordningen är ett tråkigt ord, men det bär på så många fantastiska möjligheter. Utnyttja dem! 

Dela

Elevartikel

05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional