Tretton skäl varför

Publicerad 2019-09-25 12:48
Lisa Kraft

När man läser boken tretton skäl varför är de flesta redan från första sidan beredda på att tårarna skulle rinna. Men är verkligen författarens mening att framkalla sorg eller är det budskapen i boken de han vill nå ut med? I denna recension skriven av Lisa Kraft får man läsa om om varför hon tycker att den skärande romanen är den viktigaste och bästa boken hon läst.

Boken tretton skäl varför är en ungdomsroman som utspelar sig på ett high school i USA. År 2007 lanserades boken skriven av Jay Asher och blev snabbt en storsäljare på marknaden.

Den handlar om Clay Jensen och hans klass kamraten Hannah Baker som har spelat in tretton kassettband där hon berättar att det finns samma antal skäl till varför hon begått självmord. Dessa band är något hon sedan innan sin död sett till skickats runt till de ungdomar från skolan som hon anser vara anledningen till hennes död. Handlingen är väldigt djup och sänder ut ett tydligt budskap hur osynlig mobbning långsamt förstör en människa.

Jag ska vara ärlig och erkänna att jag inte läst mycket böcker i mina dar. För det mesta kollar jag serier, antagligen för att jag är lat. Men när jag väl läser har jag väldigt lätt för att fastna. Och det var precis vad som hände med boken tretton skäl varför. Den är inte som något annat jag tidigare läst. Dess utförliga och känslomässiga miljö och personbeskrivningar fick en verkligen att fångas in i high school klimatets tuffa värld.Tretton skäl varför är verkligen den bästa och viktigaste boken jag läst.

När Hannah på banden förklarar hur hon upplevt sitt liv blir man verkligen tagen och oroad över hur illa tonåringar kan bli behandlade på high school. Det är en miljö där mobbning och psykisk ohälsa är extremt vanligt. Även fast just denna historien är en påhittad berättelse är Hannahs liv verklighet för många tonåringar där ute idag.

Mätningar som gjort i USA där man tagit reda på antalet tonåringar och unga vuxna som begår självmord visar att landet nu nått sitt högsta antal självmord på två decennier.

År 2017 var det 47 % mer självmord bland ungdomar i åldern 15-19 år än år 2000 enligt rapport som släpptes 18 juni 2019 i the Journal of the American Medical Association.

Det är skrämmande siffror som får än en rejäl tankeställare på hur det faktiskt kan se ut i vår grymma värld. Många forskare i USA har spekulerat om de bakomliggande orsakerna till den drastiska ökningen och det flesta är överens om att stressen och pressen som finns på ungdomar idag är väldigt hög. Att passa in, anpassa sig till normen samtidigt som man ska prestera i skolan är ingen enkel uppgift.

Boken tretton skäl varför är enligt mig väldigt läsvärd på den ger en förståelse för hur tuff verkligheten faktiskt ser ut. Den delar även med sig av viktiga budskap som jag tror kan vara bra för alla människor att reflektera över. Författaren Jay Asher har verkligen fått mig att uppmärksamma andras mående och inte alltid ta saker och ting för givet. Även att tänka sig för innan man agerar. Något som enligt en själv inte är någon stor grej kan i någon annans ögon uppfattas som elakt och sårande. Vi alla är människor med känslor och ibland mår vi inte alltid så bra även fast vi kanske inte skriker ut de högt inför alla.

Omdöme:

Dela

Elevartikel

05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional