Storyn om Mobile Stories

Publicerad 2016-01-15 12:15

Finns det någonting i samhället som gör dig riktigt arg? Om du fick förändra någonting i din vardag – vad skulle det vara? Har din kompis eller släkting varit med om något fantastiskt? Det är ju en story!

 

"Jamen, det är ju en grej!" Så kan det låta på en nyhetsredaktion när någon av oss journalister har snappat upp något på gatan, eller varit med om något själva, som vi reagerat över. Vi är privilegierade. Vi kan skriva en artikel! Vi kan hantverket, vi har plattformen och det nätverk som krävs för att nå ut och göra skillnad. 

 

Journalistiken är ett kraftfullt verktyg. En duktig journalist avsätta korrupta makthavare, avslöja bedrägerier och skapa förståelse för andra människors situation. Man kallar ibland journalistiken för "den tredje statsmakten". Den är ett av de ben som demokratin vilar på, för att uttrycka sig lite högtidligt.

Det vi vill göra med Mobile Stories är att placera ett smart publiceringsverktyg dina händer. Så här går det till: Med vår app fogar du enkelt samman dina filmer, bilder, texter eller podcasts till proffsiga artiklar. Vi skapar också en digital plattform där elever från hela Sverige kan publicera sitt material. Det blir som en rikstäckande digital skolkanal, där du kan nå bortom den egna kompiskretsen i sociala medier. 

 

 

Vi som jobbat länge som journalister vet att nyhetsarbetet är ett oslagbart och väldigt roligt sätt att lära sig om hur samhället fungerar – eller om vilket ämne som helst! Att intervjua olika människor, ta reda på fakta och undersöka vilka olika åsikter som står mot varandra i en fråga, vrida och vända på verkligheten och sedan förmedla något till andra – det ger en kunskap som man bär med sig resten av livet. 

 

Men vi har också en baktanke med att få dig och dina kompisar att skapa artiklar. Det är faktiskt så att vi behöver er hjälp! Vi lever i en tid där journalisterna blir allt färre. Lokala redaktioner läggs ned och hela kommuner lämnas helt utan medias granskning. Många av de journalister som finns kvar har allt mindre tid att ge sig ut i verkligheten. Här kan du och dina klasskompisar göra en viktig insats. Man behöver inte vara skjutjärnsreporter för att göra skillnad. Det räcker med att makthavarna vet att de har fler granskande ögon på sig för att de ska tänka en extra gång innan de fattar ett beslut. 

Med vår plattform kommer du också att kunna ta del av artiklar som eleverna i grannskolan eller elever i en annan del av landet skapar. Hur skiljer sig deras innehåll från artiklarna på den egna skolsidan? Det kommer att bredda bilden, ge dig vassare argument och skapa förståelse för de som inte ingår i ditt privata sociala nätverk.

 

Ni väljer själva tillsammans med era lärare hur ni vill jobba med Mobile Stories. Vissa som vi pratat med har varit inne på att förvandla klassrummet till en redaktion. Andra kanske vill arbeta en och en, eller i team. Vissa väljer att göra film eller fotoreportage, andra vill hellre skriva eller spela in podcasts. Alla dessa artikelmallar kommer att finnas.

 

Vi vill väcka intresse och engagera och hoppas att vi kan inpirera dig till att skapa eget material. Du kanske vill skriva om samma fråga fast ur ditt eget perspektiv. Hur påverkar besluten er eller era vänner, eller familj? Är du själv flykting och har egna erfarenheter av att komma som ny till Sverige? Har du eller någon av dina vänner upplevt nätmobbning? Berätta, intervjua och – kanske viktigast av allt – ta reda på fakta som styrker din artikel!

 

Låter det svårt? Vi kommer att stötta dig hela vägen, med checkfrågor, länksamlingar och steg för steg-guider. Redan nu vill vi ge er våra smartaste tips för att få dina publiceringar att göra skillnad.

 

Kolla dina källor. Trovärdigheten är den viktigaste egenskapen en journalist kan ha. Så fort du publicerar din första artikel med din byline så blir du på något sätt ditt eget ”personliga varumärke”. Om någon upptäcker att något du skrivit inte stämmer så kommer du inte bli trodd nästa gång. Då förlorar du ditt verktyg.

Undvik anonymitet! Den som är öppna med sitt namn beter sig automatiskt bättre på nätet. Det har blivit så sorgesamt tydligt i sociala forum och i kommentarsfälten på mediernas hemsidor. För att gå med i vår community måste alla registrera ett konto med sitt namn. Berätta gärna lite om dig själv! Blir du upprörd över en artikel som någon annan publicerat – publicera en själv! Men det finns undantag från regeln. Du som vill berätta något som är känsligt kan det vara bra att inte ha sitt namn och bild med. Tipsa oss! Vi kanske kan skapa en anonym story av dina upplevelser.

 

Var saklig! Att vara helt saklig är omöjligt. Journalister tar ställning bara genom att välja vilka frågor som ska lyftas, vilka citat som ska finnas med och i vilket sammanhang, men också i hur personerna i artikeln fotograferas. Att sätta rubrik är också ett sätt att skapa en "vinkel" på artikeln. Sakligheten består i att man som journalist inte använder värdeord i texten, att man styrker sin berättelse med fakta och låter personer med olika ståndpunkter komma till tals.

 

Spelar du dina kort rätt så kan din journalistik göra skillnad. Och det är den bästa känslan man kan få. Vi hoppas nu att du ska få uppleva den!

 

 

Dela