Stor studie av nyanlända barns och ungdomars hälsa

Publicerad 2018-06-19 09:15

Är du ung, nyanländ och från Syrien, Irak eller Afghanistan? Då kan du snart få en enkät skickad till dig. 

 

Om du svarar på frågorna kan du hjälpa Röda Korsets Högskola och Folkhälsomyndigheten att förstå barn och ungas hälsa bättre.

— Det är inte fel att svara på frågorna i studien, det var lätt att fylla i, säger Farhad Farzad som var 16 år då han kom utan föräldrar till Sverige. Frågorna handlar om din hälsa och hur du känner dig när du går i skolan, fortsätter han.

Under sommaren skickar Röda Korsets Högskola ut 10 000 enkäter till barn och unga i åldrarna 12 till 18 år från Afghanistan, Syrien och Irak.

— Det är den största undersökningen som gjorts på området, säger Fredrik Saboonchi, professor i folkhälsovetenskap och forskningsledare för flera projekt som handlar om hur det är att vara flykting i Sverige.

Med svaren hoppas vi på att få kunskap om hur dessa barn och unga har det i Sverige, deras hälsa, skolsituation och andra viktiga områden i en ung människas liv. Barn och unga behöver trygga miljöer att växa upp och utvecklas i. När man flyttar till ett nytt land är det många nya saker man måste lära sig och anpassa sig till. Det är viktigt att förstå hur dessa barn och ungas situation ser ut och vad som bidrar till deras hälsa och utveckling, säger Fredrik Saboonchi.

Farhad Farzad är medveten om att förbättringar i samhället tar tid men att förståelse är ett första viktigt steg. 

— Studien handlar inte bara om en person utan är till för att fler ska få hjälp. Om man ska förbättra saker så går det inte med en gång men det kan bli bättre i framtiden. Röda Korsets Högskola berättar om resultatet för de som kan förändra saker, till exempel för skolverket eller för politiker, säger Farhad.

Vad skulle du vilja förändra?

— Jag är i Sverige för att jag inte kunde acceptera situationen i mitt hemland. Det finns fortfarande diskriminering här att ta tag i. Jag vill säga till alla att jag inte är farlig och att jag är också en människa. I skolan är det väldigt uppdelat. Vi nyanlända från olika länder umgås inte så mycket med varandra på grund av historien eller religion. Jag känner mig som en främling här men jag tror att det tar lite tid för att kunna göra kopplingar även mellan infödda svenskar och nyanlända, det tar lång tid att kunna acceptera varandra. 

Många av mina vänner har inte boende, då är det svårt att fokusera på skolan. Det är också en sak jag skulle vilja förändra.

Källor: (1) Röda Korsets Högskola
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional