Stephen Hawking har dött

Publicerad 2018-04-20 06:35
NASA (StarChild Learning Center)

Den brittiske fysikern Stephen Hawking dog den 14 mars 2018. Han blev känd för sina forskningar om universums hemligheter och mycket av hans forsking har fortsatt i hans spår.

"Vi är hemskt ledsna över att vår älskade far har gått bort idag" Säger Stephen Hawkings barn Lucy, Robert, och Tim i ett uttalande till den brittiska nyhetsbyrån PA.

I uttalet står det att Stephen Hawking var en fantastisk forskare och att hans arbete kommer leva vidare i flera år.

Man ser Hawking som vår tids Einstein och han har ibland nämnts som en potentiell kandidat till Nobelpriset.

Stephen Hawking blev känd utanför forskarkretsarna när han gjorde sina populärvetenskapliga böcker, men hans levnadsöde gjorde honom också känd. Han led av nervsjukdomen ALS och kunde bara kommunicera med hjälp av en specialkonstruerad dator, men Hawking såg inte det som något stort problem.

"Jag får ofta frågan hur jag känner kring att leva med ALS. Svaret är, inte så mycket. Jag försöker leva ett så normalt liv som möjligt". Skrev Stephen Hawking.

Hawking trotsade prognosen om att han bara skulle leva ett år efter att han fick ALS.

Hans största bidrag till forskningen är hans upptäckt att universums svarta hål läcker ut strålning, som man kallar för Hawkingstrålning, och det är därför de långsamt försvinner. Däremot är förmodligen Stephen Hawkings viktigaste bidrag att han lyckades populärisera fysiken för fler människor.

På Hawkings föreläsningar brukade han börja med att säga "Kan ni höra mig", men det var ju hans dator som pratade åt honom. Stephen Hawkings första specialkonstruerade dator pratade amerikansk engelska, vilket irriterade honom. Brittisk engelska hade nog passat bättre för honom.

Stephen Hawking blev 76 år gammal.

Källor: (1) BLT - Blekinge Läns Tidning (Artikel: Stephen Hawking är död)
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

05 nov
Elevartikel
Foto: Emilia Heikel
27 sep
Elevartikel
Tilda Brandin
27 sep
Elevartikel
27 sep
Elevartikel
Foto: Kajsa Ekholm
27 sep
Elevartikel
26 sep
Elevartikel
Foto: Emelie Rönnborg
26 sep
Elevartikel