Skolskjutningen som skildrar klasskillnaderna

Publicerad 2019-09-26 07:56
Emilia Heikel

Nio månader efter katastrofen på Djursholm allmänna gymnasium sitter Maja åtalad för skolskjutningen. Åklagaren hävdar att Maja borde få 14 års fängelse. Under rättegången som pågår i 2 hela dagar får man inblickar i händelser som ledde fram till att tre personer avled och en skadades i klassrummet den där vårdagen. Man får följa med när Maja och hennes pojkvän Sebastian träffas och hur deras relation utvecklas. En relation som ska komma att bli destruktiv och präglad av mycket psykiskt våld. Sebastians depression och användandet av droger gör honom farlig för människorna i hans omgivning. Man får följa med i de unga parets relation, hur deras liv såg ut och vad som egentligen hände i klassrummet den där morgonen.

År 2016 gav Malin Persson ut boken “Störst av allt” som på kort tid blev en succé, även hos mig. Författaren använder sig av ett väldigt precist språk som samtidigt beskriver och målar upp både omgivning och känslor. Boken är berättad ur Majas perspektiv vilket gör att boken får en annan vinkel. Deckare och thrillers är ofta skrivna ur en polis, en journalist eller någon närstående till offrets perspektiv. Att det är den åtalade som beskriver händelseförloppet gör att man hoppar mellan tankarna att hon är skyldig och att hon bara är vanlig ung tjej som var på fel plats vid fel tidpunkt. Det delar ens tankar på mitten och man kan inte för än sista sidan i boken komma fram till vad man tänker och tycker om Maja. Språkmässigt så är Störst av allt en av de bästa böckerna jag har läst. Malin Persson ger under läsandets gång små ledtrådar som gör det svårt att lägga ifrån sig boken.

Det finns flera karaktärer i boken som är värda att diskutera och medför ett budskap. Två personer som jag fastna fort för var såklart Maja, som är huvudpersonen, men även Samir. Samir är en kille i Majas klass som på flera sätt skiljer sig från resten av eleverna på skolan. Han har en annan etnicitet och kommer inte från Stockholms flådigaste områden. Under bokens gång får man ta del av hur Samir har en inre konflikt där strävan av att passa in och samtidigt vara så annorlunda krockar. Vid ett tillfälle i boken har Sebastian en stor poolfest och senare på kvällen hamnar Samir och Maja i en diskussion. Samir kritiserar Maja för att vara tillsammans med Djursholms rikaste ungdom bara för pengarnas skull. Han säger bland annat “Vad ser du hos honom förutom gratis droger?” och “Om du tar bort det här är han bara en korkad knarkare”. Man ser vid flera tillfällen att han hamnar i konflikt för att han är medveten om att pengar är en viktig faktor och att han inte är en del av det.

Klassamhället är ett av många teman i Störst av allt och det blev även en het debattfråga när boken släpptes. Diskussionen kring om boken verkligen skildrar den sanna Djursholm miljön eller om det är så att författaren har kryddat för att berättelsen ska bli bättre var det många som undrade. I flera intervjuer har Malin Persson lyft frågan om klasstillhörighet och vikten av att vi pratar om det. Det är något jag starkt håller med om. En tanke som slog mig under läsandet var att Maja hela tiden skulle rädda Sebastian från droger, självskadebeteende, depression och våld från sin pappa. Trots hennes välmenande så fick hon bara ta emot skit från Sebastian. Trots att Majas föräldrar såg vad som hände så varken sa de eller gjorde de något åt deras dotters situation. De snarare ville bjuda hem Sebastian på middag och hålla sig på god fot med hans pappa. Då ställde jag mig frågan: Vad skulle Majas föräldrar tyckt om Sebastian inte skulle besitta den rikedomen han gör? Jag tror knappast att Majas föräldrar och andra personer i hennes omgivning skulle tycka det var okej. Sebastians rikedom förblindar folk och det är just det som kan göra klasskillnader farliga för samhället. Kort sagt skulle jag säga att boken handlar om makt. Vare sig det handlar om relationen mellan Maja och Sebastian, mellan Sebastian och hans pappa, klasskillnader eller om olika brottstyper.

Jag tycker att budskapet i denna boken är att vi borde prata mer kring olika klasser i samhället och vad de faktiskt får för konsekvenser. Hur inkomsterna, hälsan, studier och förutsättningar skiljer sig enorm beroende på vart du bor och vilken klass du tillhör. Vi pratar ofta om invandring, etnicitet och andra gruppindelningar, men sällan klasskillnader.

Sammanfattningsvis är Störst av allt en bok som jag rekommenderar starkt till alla ungdomar och vuxna. Det är en bok som handlar om en skolskjutning men även så många andra viktiga samhällsproblem såsom droger, misshandel och utanförskap. Att boken utspelar sig i det lyxiga området Djursholm med normer och ideal som skiljer sig från resten av Sverige gör boken extra intressant och lärorik. Därför uppmanar jag alla till att läsa boken.

Omdöme:
Källor: (1) Störst av allt
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional