Skolkompisarna: "Vi är chockade"

Publicerad 2016-02-11 13:15

Två minderåriga pojkar har gripits för att ha knivskurit en elev på en skola norr om Stockholm på torsdagen. Attacken är det tredje våldsdådet på en skola under en kort tid.

 

Området Edsberg i Sollentuna beskrivs som lugnt av de boende och enligt polisen fanns ingen hotbild mot skolan. Ändå blev en elev i yngre tonåren knivhuggen i Edsbergsskolan i Sollentuna på torsdagen. 

 

– Vi är chockade. Det har inte varit några konflikter som vi känner till, säger Michelle Chmil, 15, som är elev på skolan.

 

Stora delar av skolgården är avspärrad och ett tiotal polisbilar är på plats. En polishund söker efter spår i närområdet. 

 

Larmet kom in till polisen strax före klockan 12 på torsdagen. En pojke på skolan hade då blivit attackerad med ett knivliknande föremål i närheten av entrén. Pojken har förts till sjukhus och hans tillstånd beskrivs som allvarligt men inte livshotande. 

 

Ytterligare en person söks av polis misstänkt för delaktighet i attacken. 

 

– Vi lägger så klart stora resurser när det händer något så här allvarligt. Vi kan inte säga något om gärningsmännen men vi vet var vi ska leta, säger Lars Byström, presstalesman vid Stockholmspolisen. 

 

Lektionerna är inställda från klockan 14, men klungor av elever dröjer sig kvar runt omkring avspärrningarna. Många med mobiltelefonerna i handen. 

 

– Vi har pratat med våra föräldrar. De är oroliga, säger Michelle Chmil.

 

Hon och hennes kompisar var på väg från en lektion till lunchmatsalen när de förstod vad som hänt, bara några meter därifrån. 

 

– Alla bara sprang runt och var hysteriska och skrek att någon hade en kniv.

 

Enligt de elever Mobile Stories pratat med går den attackerade pojken i sjuan. Enligt uppgifter i andra medier är han i 15-årsåldern. 

 

– Vi vet vem det är men känner honom inte. Vi känner inte till att det har varit några konflikter heller, säger Anais Madera, 15.

 

De båda har märkt att våldet har kommit närmare den senaste tiden. 

 

– Det har hänt så mycket i Stockholm. Jag känner en av de som blivit dödade, en kille från Vårby. Det känns hemskt, säger Michelle.

 

Attacken är det tredje våldsdådet på en skola under en kort tid. Efter attacken i Trollhättan, som kostade livet för en 17-åring, en lärare och en elevassistent, var en väckarklocka för många skolor. Flera skolor har också skärpt säkerheten, bland genom att införa id-krav för de som vistas på skolan. 

 

Inrikesminister Anders Ygerman tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser kring om det behövs några nya säkerhetsåtgärder. 

 

– Jag tycker att alla skolor ska ha ett väl fungerande säkerhetsarbete och tänka igenom hur säkerheten på den svenska skolan ser ut, men jag tror inte man ska stänga in och sluta skolan mot omvärlden, säger Ygeman till nyhetsbyrån.

page Slideshow: 
Tags: 

Dela