Skapa dina egna animerade filmer

— sätt dig själv i huvudrollen

Publicerad 2016-04-18 12:15

Vill du vara filmstjärna,  manusskribent och regissör på en och samma gång? Med Plotagon är det möjligt. Och det krävs inga förkunskaper. 

Vill du vara filmstjärna, manusskribent och regissör på en och samma gång? Med filmappen Plotagon är det möjligt – utan förkunskaper. 

 

Vem som helst ska kunna skapa en animerad film. Det var med den visionen som grundarna till filmtechbolaget Plotagon började att utveckla appen för fyra år sedan. Ett par år efter att den lanserats är den fortfarande ganska okänd i Sverige – åtminstone med tanke på att nästan 700 000 fans runt jordklotet använder den för att förverkliga sina filmidéer.

 

Tricket är att användarna inte behöver skapa allt från grunden. På en redaktion i centrala Stockholm sitter det lilla men snabbt växande team som servar Plotagon-fansen med färdiga byggstenar för att de på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna skapa sina filmer. Valmöjligheterna när det gäller allt från hudfärg och ansiktsform till olika anletsdrag, hårfärg och röst gör att du kan skräddarsy figuren efter dig själv – eller efter vem du vill vara!

 

Den som vågar släppa på kontrollen kan i stället välja en karaktär i slumpgeneratorn. Resultatet kan då bli lite hur som helst. Varför inte helskägg, pärlhalsband och högklackat? Eller grått hår, slips och kortkort? 

 

– Vi vill att det ska vara lite av en frizon. Inga restriktioner. Man ska kunna vara sig själv och vara kreativ. Det är det appen handlar om, säger utvecklaren Josefine Behm.

 

Hennes roll i temaet är att rita det tvådimensionella materialet till karaktärerna. Inspirationen kan komma från tv-serier, mode eller dataspel – och ibland från användarnas önskemål. Mittemot sitter kollegan José González, som lägger över ett 3D-raster över karaktärerna

 

– Det är lite som att skulptera i lera, fast i datorn.

 

 

Han vrider och vänder på en av sina favoritkaraktärer, "Tara". Hon är inspirerad av amerikanska tv-serien "Survivor" och bär trasiga jeans och slitna skor.

 

– Jag gillar att hon har varit med om en del. Andra karaktärer, som bara har jeans och vit T-shirt är mer platta och säger inte så mycket. 

 

Så vad behöver man mer för att skapa sin film? Miljöer såklart. Klassrummet, kontoret och vardagsrummet är flitigt använda. De flesta fungerar som ett ganska avskalat spelrum för fansens kreativitet.  Men ibland kan fantasin behöva lite hjälp på traven. I vissa miljöer har Daniel Jönér slängt in lite grejor för att bjuda in till berättande. På sängen i ett sovrum ligger lite kläder nedpackade i en resväska. Ska någon skiljas? Eller dra på semester?

 

– Det är upp till användaren. Vi vill inte att miljön ska berätta historien, bara ge inspiration och idéer. 

Ibland jobbar teamet med olika teman. När Mobile Stories hälsar på har ett Valentine-paket, med hjärtan och rosa färgskalor, just lanserats. Och för den som vill ge sig in i den amerikanska valkampanjen finns Donald Trumps röda kalufs och motståndaren Hillary Clinton, redo att kliva upp i talarstolarna. 

 

Efter att 3D-konstnären José González lagt sin hand över karaktärerna så förbereder animatören Sophie dem för lansering. Sedan är det fritt fram att skapa.

 

Men det slutar inte där. Den färdiga filmen publiceras i ett socialt nätverk, där de kan gillas och kommenteras av andra Plotagon-fans. Lite som ett Instagram, fast för animerad film. Här finns kreatörer med en publik större än Melodifestivalen. De som håller på med fanfiction har störst chans att nå ut. 

 

– Har någon över 200 000 visningar på en månad så är det ofta Cailliou-fans. Cailliou är en amerikansk tv-serie och är jättestort bland våra användare, berättar José. 

 

Nytt för i år är att Plotagon tar filmskapandet in i skolans värld, med Plotagon Education. Med appen kan elever – utan att själva behöva ställa sig framför klassen – öva sin argumentationsförmåga, eller presentera ett skolarbete i filmens form. Till hösten kan elevfilmerna kanske också publiceras på Mobile Stories skolsidor – där du som är elev på högstadiet eller gymnasiet kommer att kunna skapa egen journalistik! 

 

 

Bildtexter till Reportagebilder: (1) , (2) , (3)

Dela

Elevartikel

Amalia Xhabli
17 mar
Elevartikel
Stina Burman
14 mar
Elevartikel
Warner Bros
14 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
01 mar
Elevartikel
© 1994 Castle Rock Entertainment
01 mar
Elevartikel
Omid Batoori
23 feb
Elevartikel
Brook Rushton/Sony pictures
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
23 feb
Elevartikel
IMAGO / Cinema
23 feb
Elevartikel
BILD: Paulo
13 feb
Elevartikel
30 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
29 jan
Elevartikel
22 jan
Elevartikel
Alla, gratis bild från pixabay
11 jan
Elevartikel
11 jan
Elevartikel
25 dec
Elevartikel
19 dec
Elevartikel

 

Redaktionen

23 nov
Professional
15 mar
Professional
14 mar
Professional
06 feb
Professional
04 dec
Professional
14 apr
Professional
13 apr
Professional
12 apr
Professional
11 apr
Professional