Sjuksköterska

Publicerad 2019-12-12 12:45

“När du är en sjuksköterska vet du att du varje dag kommer att röra ett liv eller att ett liv kommer att röra ditt.”

 

Sjuksköterskornas är hela tiden kärnan i arbetet och expert i patientens närhet de handleder nyanställda och de också fungerar som arbetsledare. De kommer aldrig att vara arbetslösa , uppförandet av jobbet är att fokusera på att behandla sjukdomar för att förbättra livskvaliteten. Dem tar prover, svarar i telefon, delar ut mediciner och sätter dropp på patienterna, lägger om sår, hjälper patienter med hygienen och den jobbigaste är att ha koll på alla patienter och detaljer. Om du vill jobba som sjuksköterska ska du studera sjuksköterskeprogrammet vid ett universitet eller en högskola. Grundutbildningen är tre år (180 högskolepoäng).

 

Det är soligt väder, gräsets mörkgröna färg ger god humor, det finns många stora träd med ändrade blad färg och är mycket folk runt omkring spårvagnen på Teleskopgatan medan jag väntar på Anna. Fåglarnas ljud är som en klassisk låt , det hörs små bullriga studenter som skriker och det smakade som mint tuggummi sedan plötsligt luktar jag en unikt lukt som är familjär. Jag vänder blicken och försöker ta reda på var doften kommer från så såg jag att någon närmade sig åt mitt håll, det är en snygg kvinna med svart långt hår, hon har på sig ett svart randig klänning med guldfärgade kavaj det passar henne som det var gjord för henne och solen skiner på hennes kläder, man kan märka hennes lilla bruna ögon när hon tittar på dig.

Ayan

Sen hon hälsar på mig med ett brett leende. Sedan börjar jag lista ut vart jag har hört hennes röst tidigare. När vi hälsar och säger några ord till varann förstår jag att det är personen jag väntar på hållplatsen, då börjar vårt intervjun och jag börjar med att ställa olika frågor.

Varför blev du sjuksköterska?

— Det är verkligen ett välsignat jobb, jag tyckte att det var kul samt det var min dröm att jobba med människor, jag är faktiskt för beroende av att hjälpa människor .

 

Vart läste du dina studier och hur lång tog det att plugga sjuksköterskan?

— Jag läste vid Örebro universitet och det tog 4 år.

 

Hur är det att jobba som sjuksköterska?

— Ja det är kul samt det är rolig.

 

Anna Bergman berättar om vad är svårast att jobba med människor

 

—Att jobba med människor är både positivt och negativt men det som är det svåraste nu är att det finns brist på både kommunikation och personal på vården och på grund av det förekommer mycket stress och väldigt långa väntetider.

 

Vad kan ni göra så att det blir lättare både för vården och patienterna?

— För det första vården behöver förbättras såsom att anställa mer personal och att kommunen själva måste se detta och jobba med, på så sättet tror jag att vi kan ta bort både stressen, den dåliga kommunikation och väntetiderna.

Anna Bergman var en 22 år kvinna som visade mig intresse att bemöta andra på ett fint sätt dessutom verkade som att hon älskade sitt arbete, vilket var bra eftersom hon hade en sådan energi som nöjde mig. Det är jättetrevlig att intervjua henne och hon fick mig att älska intervjua människor.

 

Sjuksköterskor finns där för att få en patient att känna sig bekväm och säker när de får medicinsk vård. Deras uppgift är att göra en patients liv bättre när de behöver det mest, säger Anna.

Källor: (1) framtid.se
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
CC BY-NC 2.0
09 dec
Elevartikel

GMO

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
Alice Nylander, Joakim Winberg
02 dec
Elevartikel
05 nov
Elevartikel

Redaktionen

08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional