Sexbrott

Publicerad 2018-06-12 07:00

Sexualbrott är ett samlingsbegrepp för brotten våldtäkt, grov våldtäkt, våldtäkt mot barn, sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande, köp av sexuell tjänst, koppleri med flera. Våldtäkt betyder man har samlag med en person mot dennes vilja. Ett sexualbrott är när du utsatts för en sexuell handling mot din vilja. Är du under 15 år kan en sexuell handling bedömas på särskilt sätt. Sexualbrott är brott mot person. En våldtäkt ofta innehålla många andra typer av brott, till exempel kan det vara misshandel, barnpornografi eller mord. För att göra sig skyldig till brottet måste man utföra något av det som beskrivits ovan.  

 

I det svenska samhället strävar vi mycket efter samtycke, men även genus har en stor betydelse och det är ju såklart någonting som låter jättebra. Men vår lagstiftning symboliserar tyvärr något helt annat, vilket såklart får oss alla att tveka och ta det oseriöst. I Nyheter24 påstår de att "2016 så anmäldes 6720 våldtäkter i Sverige." men enligt dem så var det enbart 171 personer som faktiskt blev dömd för just våldtäkt. Personligen har jag nu fått en inblick och har skaffat mig mer förståelse till varför kvinnor väljer att neka och inte anmäla våldtäkt. För hur stor är chansen att det faktiskt går igenom och tas på allvar? Inte stor egentligen, eftersom våldtäkt sker mellan (oftast) två personer så det finns inga vittnen till det, utan det bara finns mellan fyra ögon. Det gör det då väldigt mycket svårare för polisen att veta vad som är sant och inte.

 

Påföljderna för en våldtäkt i Sverige kan vara allt från två års fängelse till livstids fängelse, men oftast brukar siffran ligga på 4 år, det är iallafall det normalaste siffran man får läsa om i tidigares, om de nu inte sköter sig bra i fängelset, då kan det bli tidigare. Det är verkligen någonting jag inte förstår mig på, eftersom om du gjort ett grovt straff som till exempel våldtäkt, då är det bara minst 4 år du behöver sitta i fängelset och lida, efter det är kan personen ibland har möjlighet för frihet. Men offret däremot kan få psykiska och fysiska störningar osv, de måste leva med det som har hänt och kan känna rädsla i framtiden, som att den personen kanske inte vågar gå ute ensam på kvällen, känner rädsla, mardrömmar. Sedan kan även personen som begått brottet åtalas, och måste då även betala skadestånd till målsäganden, hur stor summa är också varierande. Den enskilde måste leva med sina utförda handlingar och betala av sitt straff. 

 

 

Om nu brottet faktiskt går igenom, eller beroende på hur grovt brottet är eller hur många brott personen har utfört. Påföljderna kan även variera beroende på om man är myndig eller inte, och tydligen tycker man att det är rättvist, att folk under 21 ska dömmas till lite lättare straff, är man inte myndig får man speciell behandling och kan till exempel få samhällstjänst istället. Vilket enligt mig känns väldigt orättvist, med tanke på att alla förtjänar samma straff, det spelar ingen roll ifrån dem är 14 eller 18. 

 

Eftersom våldtäkt har pågått under så många generationer, kan jag tycka att de nu faktiskt borde ha ett hårdare straff, med tanke på hur psykiskt och fysiskt skadad offret blir av händelsen. Så att den skyldiga då oftast får cirka 4- 10 år istället för livstid är bedrövligt, eftersom sexbrott är något som är tusen gånger hemskare, jämförelse med till exempel rattfylleri. Dock skiljer det 2,5 år i fängelset, eftersom med rattfylleri åker du oftast in på i ungefär 6 månader. Men det är rätt så nära ändå, om man jämför med livstidsfängelse som sexbrott enligt mig borde ha.

 

Så då är frågan, hur ska vi kunna minska sexbrott? Jag tycker att polisen och domstolen ska ta brott som dessa mer seriöst och ägna mer tid på dem, eftersom dessa brott gör en ärrad för livet. Vi kvinnor eller män som blir utsatta för detta borde ta det mer seriöst och allvarligt, och stå på oss själva. Sexbrott är aldrig okej, och personerna som utför sexbrott eller liknande brott borde bli straffad för deras handling.

Källor: (1) Juridisk definition av våldtäkt, (2) Sverige – där våldtäkt inte är ett allvarligt brott - Nyheter24.se
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional