Nu sätter vi ner foten för psykisk ohälsa

Publicerad 2019-12-10 17:43

Lider du av psykisk ohälsa, vill ha tips eller lära dig mer om psykisk ohälsa är det här rätt reportage för dig. Har du tänkt på hur vanligt det är i dagens samhälle?  Nu vet vi hur vi ska hjälpa våra nära och kära men vet du det ? I vårt reportage får du veta hur du kan hjälpa någon med psykisk ohälsa utan att vara påträngande på deras integritet, vad du kan göra om du lider av psykisk ohälsa och tips från en utbildad kurator och psykolog.

I dagens samhälle lider många barn och unga av psykisk ohälsa, faktum är att fallen har ökat drastiskt bara de tio senaste åren t.o.m dubblerats. Detta beror på många olika faktorer såsom sociala medier och skolan. Psykisk ohälsa är när du lider av till exempel oro, stress, press eller andra psykiska besvär under en längre period. Detta finns det många symptom på, tex magknip, huvudvärk eller sömnsvårigheter.

En stor faktor till psykisk ohälsa är mobilerna. Majoriteten av dagens ungdomar använder sig av sociala medier. De flesta ungdomar som använder sig av sociala medier påverkas av vad dom ser där. Många får en känsla av att man måste se ut på ett visst sätt och ha på sig vissa kläder. Det här är en av många anledningar till att många känner att de inte duger. Många ungdomar glömmer att det där bara är en liten stund av influensernas liv och att de också  har sämre dagar. Innan sociala medier var inte detta ett lika stort problem. Så kom ihåg att vara kritisk och jämför dig inte med andra, du är fin precis som du är.

Ungdomar som är i puberteten kan ofta må dåligt. De kan då vara mer känslosamma vilket gör att de kan känna sig mer nedstämda, detta behöver inte vara tecken på psykisk ohälsa. Det är fullt normalt att vara nedstämd i en kort period men om du mått dåligt under en längre period bör du söka hjälp. Om du går i grundskolan kan du alltid prata med en skolsyster eller kurator på din skola och de kan sedan hjälpa dig mer

Vi har intervjuat kuratorn Stina Ekermann Ljung  på vår skola för mer information och åtgärder. Vi fick veta vad man kan göra som kompis och hur man kan hjälpa en person utan att vara påträngande på personens integritet.

Hon nämnde att det är viktigt att man har en bra relation till sina klasskompisar men även med sin mentor/klassföreståndare. För att stärka bandet i klassen är det viktigt att ta tid till att diskutera i klassen men också i mindre grupper säger Stina. Hon säger även att det är viktigt att lära ungdomar att säga nej och att ungdomar borde lära sig att ta hand om sig själva och älska sig själva som de är. Stina sa också  att om man har det stressigt i skolan är det viktigt att ägna tid åt att ta det lugnt och slappna av. Hon tog även upp skolans värdegrund som säger att man inte får bli diskriminerad. Värdegrunden finns att läsa på skolverkets hemsida.

Men hur kan vi göra för att motverka psykisk ohälsa utanför skolan? Vi pratade med våran skolpsykolog Martina Annby för tips. Hon berättade att det är bevisat att aktivt liv minskar stressen och psykisk ohälsa. Men det även viktigt med goda psykiska relationer och att man sätter lagom mål på sig själv.  Hon säger att när man får en balans på livets pusselbitar utbildning,familj,drömmar,arbete och fritid kommer man att må bättre, men att man måste komma ihåg att inte stressa.

Källor: (1) 1177, (2) Skolverket
Skribent
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

12 mar
Elevartikel
26 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Karin Gabrielsson
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
19 mar
Elevartikel
Anonym
17 mar
Elevartikel
17 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
13 mar
Elevartikel
P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel

Redaktionen

20 mar
Professional
26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional