12 jun

Sex

 

Etiketter:
12 jun

 

I det svenska samhället strävar vi mycket efter samtycke, men även genus har en stor betydelse och det är ju såklart någonting som låter jättebra. Men vår lagstiftning symboliserar tyvärr något helt annat, vilket såklart får oss alla att tveka och ta det oseriöst. I Nyheter24 påstår de att "2016 så anmäldes 6720 våldtäkter i Sverige." men enligt dem så var det enbart 171 personer som faktiskt blev dömd för just våldtäkt. Personligen har jag nu fått en inblick och har skaffat mig mer förståelse till varför kvinnor väljer att neka och inte anmäla våldtäkt. För hur stor är chansen att det faktiskt går igenom och tas på allvar? Inte stor egentligen, eftersom våldtäkt sker mellan (oftast) två personer så det finns inga vittnen till det, utan det bara finns mellan fyra ögon. Det gör det då väldigt mycket svårare för polisen att veta vad som är sant och inte.

 

Påföljderna för en våldtäkt i Sverige kan vara allt från två års fängelse till livstids fängelse, men oftast brukar siffran ligga på 4 år, det är iallafall det normalaste siffran man får läsa om i tidigares, om de nu inte sköter sig bra i fängelset, då kan det bli tidigare. Det är verkligen någonting jag inte förstår mig på, eftersom om du gjort ett grovt straff som till exempel våldtäkt, då är det bara minst 4 år du behöver sitta i fängelset och lida, efter det är kan personen ibland har möjlighet för frihet. Men offret däremot kan få psykiska och fysiska störningar osv, de måste leva med det som har hänt och kan känna rädsla i framtiden, som att den personen kanske inte vågar gå ute ensam på kvällen, känner rädsla, mardrömmar. Sedan kan även personen som begått brottet åtalas, och måste då även betala skadestånd till målsäganden, hur stor summa är också varierande. Den enskilde måste leva med sina utförda handlingar och betala av sitt straff. 

 

 

Om nu brottet faktiskt går igenom, eller beroende på hur grovt brottet är eller hur många brott personen har utfört. Påföljderna kan även variera beroende på om man är myndig eller inte, och tydligen tycker man att det är rättvist, att folk under 21 ska dömmas till lite lättare straff, är man inte myndig får man speciell behandling och kan till exempel få samhällstjänst istället. Vilket enligt mig känns väldigt orättvist, med tanke på att alla förtjänar samma straff, det spelar ingen roll ifrån dem är 14 eller 18. 

 

Eftersom våldtäkt har pågått under så många generationer, kan jag tycka att de nu faktiskt borde ha ett hårdare straff, med tanke på hur psykiskt och fysiskt skadad offret blir av händelsen. Så att den skyldiga då oftast får cirka 4- 10 år istället för livstid är bedrövligt, eftersom sexbrott är något som är tusen gånger hemskare, jämförelse med till exempel rattfylleri. Dock skiljer det 2,5 år i fängelset, eftersom med rattfylleri åker du oftast in på i ungefär 6 månader. Men det är rätt så nära ändå, om man jämför med livstidsfängelse som sexbrott enligt mig borde ha.

 

Så då är frågan, hur ska vi kunna minska sexbrott? Jag tycker att polisen och domstolen ska ta brott som dessa mer seriöst och ägna mer tid på dem, eftersom dessa brott gör en ärrad för livet. Vi kvinnor eller män som blir utsatta för detta borde ta det mer seriöst och allvarligt, och stå på oss själva. Sexbrott är aldrig okej, och personerna som utför sexbrott eller liknande brott borde bli straffad för deras handling.

Etiketter:
bilden är tagen  av pixabay
11 jun

Just nu averkas flera hektar artrik regnskog i flera områden runt om i hela världen (t.ex. delar av Asien,Afrika och Sydamerika). Där det averkas mest är också de områden som släpper ut mer koldioxid än vad trafiken gör i hela USA. Det har man kommit fram till enligt nya studier. Skogen världen över absorberar motsvarande nästan en tredjedel av all koldioxid. Man menar att regnskogen inte hinner absorbera de kraftiga förändringar som sker när man skövlar bort skogen, så pass snabbt så den inte hinna återhämta sig. Det största hotet är avverkningen av den unika skogen som görs årligen. Både illegalt och i alldeles för stora mängder för att den ska kunna återhämta sig på ett naturligt sätt. Sedan 1970 så har 200.000 hektar skövlats bort i Amazonas tropiska regnskogar. Regnskogen är en av de få ställen i världen som har ett så speciellt ekosystem som de har. Systemet bidrar till bland annat den biologiska mångfalden i skogarna. Som i sin tur bidrar till att djurarterna som lever i skogarna får finnas kvar. Om vi inte får ett stopp på skövlingen kan våra fantastiska djurarter dö ut om några år och endast ses på museum om några hundra år. 

Regnskogens yta idag består av 7% av världens yta men ändå så motsvarar den 50% av det totala kolupptaget som utgörs i världen. Fast att regnskogen består av en ganska liten yta skall det finnas mer än hälften av alla djurarter som finns i regnskogarna. Så bara där är det ett bra beslut att stoppa skövlingen om vi vill behålla alla unika sorters djur och växter. Som sagt så går vi miste om massvis med saker när vi skövlar bort dessa enorma ytor regnskog varje år, då listan är lång på allt som utvinns av regnskogen. Exempel på några ätliga råvaror vi får genom regnskogen är t.ex Kaffe, kakao och massvis med andra frukter. Även att regnskogens växter används delvis till olika mediciner vi har idag. Så regnskogsskövlingen leder dock inte bara till att vi misster otroligt många tillgångar som vi har nytta av utan även att vårt globala klimat påverkas enormt mycket då skövlingen av träden överförs från kol till atmosfärisk kol som bidrar till växthuseffekten. Om vi fortsätter att skövla som vi gör i dag så kommer troligen vädret förändras så som att regn och stormar kommer att förstöra och bidra till naturkatastrofer som drabbar de boende. 

pixbay

Nu är ju den stora frågan kommen. Varför behöver vi ens skövla rengskogen som vi gör? Och varför i så stora mängder? Skulle man kunna minska skövlingen med 50% eller tillomed sluta skövla alls? 

Idag skövlas den mesta delen av regnskogen bort på grund av att man behöver åkermark och plats för jordbruk. Som vi får ut produkter av som t.ex djurfoder, livsmedel som kött och palmolja mm. Man skövlar även regnskogen för att man vill få ut palmolja som är den mest effektiva oljan i världen. Då oljan är lättodlad/grön året om och att oljan ger jobb åt flera miljoner människor som arbetar på oljeplantagerna. Men nackdelarna finns också fast att man inte kanske tror det. T.ex att flera miljoner människor tappar sina jobb som jobbar inom regnskogsskövling och som bor runt om där det skövlas. 

Men kan man minska skövlingen? Ja, det kan man. Skövlingen idag tycker jag sker i alldelles för stor mängd med tanke på hur mycket regnskog vi har kvar. Skövlingen skulle kunna minskas med 50% t.ex. då det inte behövs så mycket skog vi tar ner. Utan det finns andra resurser vi kan använda oss av istället. Skövlingen skulle kunna göras i en mindre mängd så alla mår bra av det, både skogen och vi människor. Om vi skövlar mindre skog så bidrar vi till en minskad koldioxidutsäpp då regnskogen står för 1/5 av allt utlsäpp i världen. Så fördelarna är många inom att sluta skövla så mycket som man idag gör men nackdelana finns också. Så vad ska man göra åt saken då det blir bättre för miljön och skogarna men mycket sämre för befolkningen som arbetar med skövlingen då det är en viktig inkomstkälla.

Jag tycker själv att man borde minska skövlingen med enorma mängder varje år för att miljön och skogarna förstörs och mår dåligt av det. Men däremot att vi gör det i ett långsamt tempo så alla hänger med på vad som händer,T.ex. människorna som har det som arbete men också för skogarna och miljöns bästa. Och att man kan börja odla med en certifierad versamhet som betyder att oljepalmerna odlas på ett sätt som är hållbart och att det inte skadar skogen.

INGEN KAN GÖRA ALLT MEN ALLA KAN GÖRA NÅGOT.

Etiketter:
07 jun
07 jun
07 jun
Tillåten bild från google
01 jun

Varje år dör ungefär 1 000 000 minkar i Sverige tack vare vårat behov efter pälsmössor, pälsjackor och andra fina accessoarer med päls. Det finns även kaniner som blir uppfödda för att sitta i burar för att sedan bli dödade för deras päls. Ska små djur som kaniner som vissa ha som sällskapsdjur behöva sitt i en trång bur hela livet för att vi ska få se bra ut under en viss tid för att sedan tröttna på klädesplagget och slänga det? Enligt djurens rätt så är det ungefär 85% av djuren som föds upp i farmarna och ungefär 15% som jagas från det vilda. Under 2013-2014 så producerades 87,2 miljoner pälsskinn från minkar och 7,8 miljoner från rävar och då var det olagligt att ha rävar inom pälsindustrin. Detta just för eran skull. Folk försökte göra skillnad som att till exempel år 2001 så fick man inte längre hålla rävar i farmar eller göra kläder av deras päls. Under 2014 så vart även chinchillor befriade från detta. Trots förbuden så lyssnade ingen farm och satte både chinchillor och rävar inne på dessa farmar och bröt mot djurskyddlagen ändå, men det var ingen som gjorde något åt det. Det finns fortfarande miljoner djur som sitter inlåsta i burar under olagliga tillstånd. Det som sker i farmarna bryter mot lagen och det är där felet sitter. Folk som slutat bry sig om annat än pengar plågar små oskyldiga djur i burar för att sedan döda de med el, gas eller knäcka nacken av de just för att pälasen ska hållas fin.

Jag tycker att vi borde bojkotta alla pälskläder med äkta päls, köp fejkpäls och gör alla djuren en tjänst. Den äkta pälsen skadar även miljön då det är så att pälsen som görs i Sverige exporteras ut och den päls vi har i våra butiker är importerade och med stor sannolikhet så är den pälsen från Danmark eller Kina eftersom att de har flest pälsindustrier. Genom att göra så transporteras pälsen långa sträckor - och i mina ögon är ju det helt i onödan. Självklart kommer det finnas några som tycker att det är bra att det finns pälsfarmar i Sverige just för att vi tjänar pengar på det och ja visst, till en viss del, men det finns betydligt bättre saker vi i Sverige säljer till andra länder som vi tjänar ännu mer på.
För ca 50 000 år sedan så använde krigare i Frankrike päls på sina kläder, men det betyder inte att det borde vara något som pågår fortfarande. Förr kunde man inte göra fejkpäls, men idag kan vi det och då borde vi verkligen använda oss av den av kunskapen.

Etiketter:
https://pixabay.com/sv/klimat-klimatf%C3%B6r%C3%A4ndringar-arkitektur-2584727/
30 maj

Den naturliga växthuseffekten som också kallas drivhuseffekten är bra, eftersom det är en naturlig process och nödvändigtt för jordens värme och allt liv. Utan naturliga växthuseffekten skulle jorden vara ca 30 grader kallare jämfört med idag. Men om dagens omständigheter fortsätter att påverka växthuseffekten som de gör, så är det en stor risk att vi gör mer skada än nytta. Växthuseffekten har ändrats så mycket under de senaste årtionden att medeltemperaturen ökar mer och mer på grund av gaserna som vi släpper ut. Detta är på grund av att vi människor inte använder naturvänliga gaser, båda på våra fordon och varor.

Vattenånga och koldioxid är en naturliga gas som finns i vår atmosfär. Dessa växthusgaser är till för att behålla värmen som kommer från solen innanför atmosfären. På grund av det kan jorden bevara värmen i en gynnsam temperatur. Detta kallas för växthuseffekten. 

https://pixabay.com/sv/kvitten-frukt-k%C3%A4rnfrukter-63284/

När fossila bränsle förbränner uppstår koldioxid(CO2 ) som är en växthusgas. Gasen gör att atmosfären och växthuseffekten ökar. 

Om ni vill ha mer information om växthuseffekten, så hittar ni det i filmen:

Nu är allt fler oroliga för att halten av flera ökade växthusgaser leder till en orimlig mängd i atmosfären, på grund av vår förbränning av kol, olja och naturgas. Det innebär mer växthusgaser i våran atmosfär vilket leder till att det blir varmare. problemen som inträffar är till exempel att glaciärerna vid syd- och nordpolen smälter allt snabbare. Vilket innebär ökad havsnivå. Den förändringen kommer med sikt medföra att glaciärna blir mindre och därmed kommer de ge från sig allt mindre färskvatten. Om glaciärna smälter helt bort, så kommer sötvttensresursen inte finnas längre. De länder som är beroende av smältvatten för sitt jordbruk kommer då att drabbas hård. Havsvattenivån kommer däremot att stiga vilket blir ett stort problem för människor i kustområden som kan ligga under vatten inom hundra år. Främst drabbas tättbefolkade områden t.ex. i Bangladesh, Egypten och Maldiverna. Öarna som är på låga höjder och tropiska området t.ex. Maldiverna kan råka ut för kraftiga oväder och man räknar med att havsytan kommer stiga med ungefär 50 cm till år 2100. Processen är långsam, men har blitivt snabbare de senaste åren och famtiden får utvisa vart vi är på väg. Den globala uppvärmningen kan påverka många delar av världen. Och vi människor blunda för frågan om växthuseffekten, även om många av våran nuvarande miljö och världsproblem är orsakad av den ökade västhuseffekten. Därför måste vi satsa hårt för att motverka klimatfärändingen. Speciellt måste politkerna motarbeta så som man nu motarbetar krig och andra problem. Det är för våran och våra barnbarns framtids skull, så att de får chansen att se allt vi ser i naturen även när de lever. Vi får inte glömma att det är på grund av den industriella revolutionen har miljön blivit förstört. Fabrikerna släpper ut höga halter av koldioxid bland annat från fabriker och bilar. Jag tycker att växthuseffekten måste bli ett oftare samtalstema. Man kan vänta sig att Sverige blir påverkad av växthuseffkten med ökade översvärmningar och fler intensiva regnperioder speciellt på sommaren. Detta betyder också att de rika länderna i världen blir påverkad och även de som släpper ut flest västhusgasar. Samtidigt är de länder som drabbas hårdast de fattigaste på jorden. Därför har de rikare delen av världen ett stort ansvar att hjälpa de länder som har drabbats hårdast av klimatfärandringar och jobba hårt för att minska sina höga utsläppet.

Det är inte bara människor som påverkas av västhusgasar utan även djur och växter. Djur somlever i takt med årstiderna är nu får problem med sina parningstider och äggläggning, respektive födandet av ungar. Alltså på grund av kortare vinter bland annat, tidigare vår och senare höst. Vissa fjärilsarter finns nu på platser som de inte fanns tidigare. Detta kan orsaka stora problem framtiden. I Sverige kan vissa skadedjur ökar på många ställen. detta är negativ också för de djur som finns i dessa områden just nu. Fjällräven exempelvis har bekymmer i Sverige just nu eftersom rödräven har vadrat in i fjällrävs-habitat. 

Andra djurarter blir all mer sällsynta och kan dö ut, exempelvis isbjörnar. Orsaken är att på grund av klimatpåverkningar så är det svårare för isbjörnar att fånga säl. Isbjörnarna jagar på isen och om isen smälter så blir det svårare, eftersom isbjörnar inte är lika effektiva som vanligt. På grund av att de inte är bra på att jaga på land så kommer de förrmodligen inte kunna komma åt mat. Om det fortsätter så kommer isbjörnara förmodligen dö ut till slut av svält.

Men det finns också bra saker med växthuseffekten och inte bara negetiva. Blanda annat varmare klimat på norra och södra halvkloten. Som leder till möjligheten att odla olika typer av växter. Det finns t.ex. exotiska växter som växer bara på värma ställen och tack vare växthuseffekten kan vi nu odla dessa typer av växter. dessutom blir det varmare klimat på somrarna som kan innebära att inkomsterna av turismnäringen blir mycket större än idag. 

Lösning

Det är svårt att lösa problemet med växthuseffekten men det finns olika metoder om hur man kan förbättra för oss människor och alla levande varelser. Bland annat öka användningen av fler förnybara energikällor, förbättrad energieffektivitet, miljövänligare sätt att framställa energi från fossila bränslen, nya transportbränsle och utveckling av miljövänligare teknik.

Istället för att använda bensin till att driva bilen, ha bränslen som inte innehåller olja. Som t.ex. biogas, etanol eller el som inte orsakar en ökat växthuseffekt. Eller cykla till skolan eller ta bussen. Stäng datorn efter användningen och släck alla lampor i hemmet innan man går ut. Köp miljövänligare produkter i affären. Om varje människa gör något annorlunda i sin vardag som på något sätt minskar utsläppet av växthusgaser så skulle det hjälpa stort.     

Wikimedia commons
29 maj

Du har nog hört talas om djurförsök någon gång, men om du inte har det så ska jag berätta vad det är är för något. Många djur spenderar hela sina liv inlåsta i en bur för att bli testade på och de flesta djuren dör under försöket eller efter. Det finns väldigt plågsamma djurförsök och mindre plågsamma. Försöken ser olika ut, det kan se ut så att vi säger att exempelvis MAC ska skapa en ny prudukt, då kan de spänna fast ett djur och ta tester på djuret för att se om produkten är användbar för oss människor. Alltså så dör djur hela tiden för att vi människor ska få smink eller skönhets produkter... Det är inte okej tycker jag, att de bara tar djurens liv som om det inte betydde något! Så... varför testar forskare produkter på djur då? jo, försök på djur inträffar när det anses inte vara etiskt försvarsbart att göra försöken på männikor. Alltså om försöken har för stora risker eller för stort lidande. Djuren som oftast blir offrade i Sverige är fiskar, råttor och möss.

Anledningen till att jag valde att skriva om det här ämnet är för att djur står mig väldigt nära hjärtat och jag tycker det är fel och orättvist att dom blir utsatta för sånt här, djuren har också ett liv. Själv är jag en djurvän och älskar alla sorters djur, det måste finnas andra sätt att testa om en produkt är användbar än att tortera och testa på djur. Jag googlade runt lite och läste att det finns andra alternativ, alternativ som innebär att djur inte kommer till skada. En metod som jag hittade bygger på exempelvis cellkulturer.

https://www.djurensratt.se/kategori/djurforsok

Det är väldigt många smink och skönhets märken som testar sina produkter på djur, enligt PETA är Loréal paris, Mac, Maybelinne och Dove bara några exempel på märken som gör det, jag har även hittat några märken som inte testar sina produkter på djur enligt PETA, till exempel The body shop, Anastasia beverly hills, Bare minerals och H&M. Så handla gärna från dom märkena istället, du kan också söka på "skönhetsmärken som inte testar på djur", då kan du säkert hitta fler att välja mellan.

Om du vill hjälpa djuren genom att få forskare att forska utan djurförsök så kan du bidra en slant till, där kan du bidra stora till små gåvor, allt gör skillnad.

Etiketter:
29 maj

 

Våra hav är mycket stora och täcker den största delen av vår planet. När sommaren närmar sig så är det många som drömmer om att åka utomlands, man tänker på all mat som finns att äta, alla affärer som man kan shoppa i, och alla fina rev som man vill simma i och utforska. Men det vi inte vet eller förstår är att allt vi gör påverkar korallreven negativt. Våra korallrev håller på att dö ut, de är över 500 miljoner år gamla men på bara några hundra har vi människor börjat utplåna dem utan att vi vetat om det. Det har gått så långt så att över 2/3 av alla korallrev är allvarligt hotade och ungefär 1/4 är helt utom räddning. Korallreven är mycket viktiga för haven och vår miljö, likt våra regnskogar på land har korallreven en stor artrikedom. Runt 2 miljoner arter finns inom korallrevens områden och ungefär 1/4 av allt marinliv lever i korallrevens områden, många av dessa arter och marinliv är mycket olika varandra men de har alla en mycket stor likhet, alla är beroende av att korallreven mår bra.

Korallerna är viktiga för att balansen i havet ska vara stabil, korallerna skapar skydd, hem och parnings plats för allt marinliv. om korallerna försvinner så kommer runt 2 miljoner olika arter att dö ut. Vi håller på att ta kol på alla korallrev i haven helt och hållet. Om vi inte gör något snart så kommer vi inte att ha några korallrev kvar. Men vi kan fortfarande rädda de korallrev som fortfarande lever. Om vi inte klarar av att rädda korallreven så kommer ungefär 1/4 av allt marinliv, eller ungefär 2 miljoner arter att dö ut och det mesta av allt syre i haven skulle försvinna, tänk på att korallreven är havets regnskogar. 

https://pixabay.com/sv/korall-korallrev-revet-havet-567688/

Om vi cyklar eller går dit du ska och om behöver åka längre kan du ta bussen eller samåka om du måste, för om vi gör det så minskar vi föroreningarna i luften. Försök att sluta skräpa ner i naturen så att skräp och annat farligt avfall hamnar i haven. När du är utomlands så tänk på vad du beställer ifrån restaurangerna du valt att äta på, undvik hajfenssoppa och kolla om restaurangen köper miljömärkt fisk och skaldjur. Om du tänker snorkla i korallreven när du är där på semester välj en dykoperatör som är seriös med sitt arbete och som är involverad i något projekt som står för att skydda allt marinliv och dess naturliga ekosystem. När du snorklar eller simmar i eller i närheten av ett korallrev ta eller rör aldrig marindjuren eller korallerna, det kommer du fä höra många gånger, om du valt en bra dykoperatör, för att det inte bara är för att skydda marinlivet och korallerna utan det är också till för att skydda dig, många fiskar och koraller är giftiga och om du får i dig giftet kan det orsaka fruktansvärda smärtor, kramper och ibland även död.

Vi kan rädda våra korallrev om vi bara försöker, de bidrar till så mycket, levt så länge och de har en stor påverkan på haven, de gör så att massor av fina och graciösa varelser får hem, skydd och parningsplats. Om vi inte kan rädda korallreven så kommer havens balans att rubbas och miljontals arter kommer att dö ut.

Etiketter:

Elevartikel

FOTO: GGAADD
18 jun
Elevartikel
Bild från DN 1966. Fotograf okänd.
15 jun
Elevartikel
pixabay.com
12 jun
Elevartikel
Pixabay.com
12 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
07 jun
Elevartikel
Tillåten bild från google
01 jun
Elevartikel
Magnus Lejhall/Bildbyrån
02 maj
Elevartikel
Alex Mcabe
02 maj
Elevartikel