När ska vi sluta vara så fega?

Publicerad 2019-12-05 10:09
Blinders

Varför är inte svenska serier lika bra som amerikanska? Det finns nästan inga svenska serier som pratar om gängkriminalitet i Sverige. Detta borde ändras.

Jag satt och slappade i soffan och bläddrade vidare till kanal 4 då det var en svensk serie som heter Beck. Jag ansträngde mig för att kolla på hela, men lyckades inte. Det är för tråkigt. De har samma gamla poliskonstapel som har varit med i filmbranschen flera år. Jag ville se något nytt.

Svenska filmskapare tycker att det är bra men jag tycker raka motsatsen. Jag tror att de svenska filmskaparna är rädda. Rädda att gängen ska jaga skaparna, rädda för vad som kommer hända i samhället om sanningen kommer ut.

Amerikanska serier är bättre för de visar vapen, droger, hur det fungerar i samhället och vad som egentligen pågår. Medan svenska serier inte visar något sådant. Svenska serier har nyligen börjat visa det men inte lika mycket. Det de visar är löjligt och inte hela sanningen. Jag har försökt kolla på svenska serier men jag lyckas aldrig bli fångad, inte som när jag kollar på amerikanska serier.

Jag känner att svenska serier använder samma skådespelare i alla serier och man har tröttnat på många av de. De flesta är gamla och slitna. Det känns som att producenter inte vill engagera sig i vad för filmer eller kriminalserier vi ungdomar lockas till.

Kreativiteten finns inte där, man tar inspiration av helt fel saker. Man kan klart och tydligt se vilken typ av amerikanska, spanska och även franska filmer/serier som dominerar branschen. De är väldigt kreativa när de blandar in ”brödraskap ” i sina serier och filmer med drama, action, romantik men även sport. Detta kan man tydligt kan se i den amerikanska serie All American, den spanska serien La Casa de Papel samt flera franska filmer och serier.

Fastän man inte förstår ett ord av vad de säger så lockar det oss att fastna för serien och det räcker med svensk undertext. Svenska serier och dess producenter koncentrerar sig för mycket på fel saker, som exempelvis att se till att språket ska vara formellt, vilket gör scenerna dåliga.

Svensk rapp å andra sidan får hur mycket lyssnare som helst och det är för att de rappar om saker som man kan relatera till skillnad från filmerna där ingen intresserar sig eller relaterar till något. Om de går så bra för musiken, varför kan det inte gå bra för serierna?

Slutligen vill jag säga till alla producenterna att fråga ungdomar om vad de ser i samhälle i Sverige idag men även vad som är intressant och ta inspiration av de unga. Det är ju nämligen så att det är väldigt många unga som kollar på serier.

Källor: (1) Helena Lyth
Tags: 

Dela

Elevartikel

Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
CC BY-NC 2.0
09 dec
Elevartikel

GMO

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
Alice Nylander, Joakim Winberg
02 dec
Elevartikel
05 nov
Elevartikel

Redaktionen

08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional