Musikalen som du har svårt att sitta still till

Publicerad 2019-10-15 12:30

Filmrecension: Musikalen "Mamma Mia" från år 2008 är en glädjespridande, romantisk komedi. Filmen bjuder på mycket sång, dans och förväntningar. Men filmen kan också ta snabba vändningar mellan sorg, glädje, skratt och spänning. 

 

Huvudpersonen Sophie ska snart gifta sig. Hon och hennes blivande make Sky har bestämt sig för att gifta sig ute på ön Kalokairi i Grekland där Sophies mamma bor. En av Sophies drömmar är att hennes pappa ska leda in henne fram till altaret när hon skall gifta sig. Problemet är att Sophie inte vet vem hennes pappa är. Hon har alltid levt med sin mamma Donna som aldrig velat nämna pappan. Några dagar innan bröllopet börjar gästerna komma ut till ön. Bland gästerna finns Sophies bästa kompisar Ali och Lisa. Sophie är nere på bryggan för att välkomna dom och då visar hon en dagbok hon hittat. Det är hennes mammas gamla dagbok. Sophie har nu hittat tre män som möjligen skulle kunna vara hennes pappa. Tiden innan Sophie kom till världen dejtade hennes mamma tre killar utan några långa pauser emellan. Sophie som inte är så rädd eller osäker av sig kommer fram till att om hon får träffa dessa tre killar kommer hon kunna se vem av dom som är hennes pappa. Sophie bestämmer sig för att bjuda alla tre på bröllopet. Kommer Sophies dröm att gå i uppfyllelse? Kommer Sophies pappa leda in Sophie till altaret? Filmen utspelar sig i nutid och använder ett vardagligt språk. Originalspråket är engelska men filmen är översatt på många olika språk eftersom att den blev otroligt populär runt om i världen. Filmen utspelar sig i kronologisk ordning förutom att det ibland kan vara som tillbakablickar, att de pratar om gamla tider. Regissören till Mamma Mia heter Phyllida Lloyd och kommer från Bristol i England. Skådespelarna till huvudpersonerna heter Meryl Streep (Donna) och Amanda Seyfried (Sophie). Filmen hade premiär år 2008. Filmen Mamma Mia är byggd på låtar från popgruppen ABBA (1972-1983). Originalmusiken skrevs av Benny Andersson, Björn Ulvaeus och Stig Andersson.  

En av anledningarna till att jag gillar denna film så mycket är för att den är för alla åldrar. Du kan se den från att du är cirka sju år. Den är en jättemysig familjefilm och jag rekommenderar den starkt till alla som gillar en riktig familjefilm. Den är också bra för att den har ett budskap. Budskapet kanske inte framgår så tydligt. För mig är budskapet att man kanske inte behöver veta alla svar för att vara lycklig. Måste man ha svar på alla frågor? Varför jag tycker det är budskapet tror jag att man kan lista ut om man ser hela filmen.

Omdöme:
Källor: (1) Wikipedia
Skribent

Dela

Elevartikel

18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
CC BY-NC 2.0
09 dec
Elevartikel

GMO

Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
Alice Nylander, Joakim Winberg
02 dec
Elevartikel
05 nov
Elevartikel
25 okt
Elevartikel

Redaktionen

08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional