Livet att jobba på Ica Maxi

Publicerad 2019-09-16 11:29
Bild: Creative Commons

Under 2 veckor fick jag möjlighet att få prova på att arbeta på Ica Maxi Nacka. Det var en unik upplevelse då jag för första gången fick testa att vara en del av arbetslivet.

ICA Maxi Nacka är en stor matvarubutik i centrala Nacka. Det har gått drygt 17 år sen butiken öppnades och varje dag kommer det kunder från hela Stockholm dit för att handla. 2018 röstades butiken fram som Årets Butik med konkurrens mot alla butiker i Sverige. Det är en ära att vinna ett sådant pris, men det förvånar mig inte att just Ica Maxi Nacka tog hem potten. Det är ju trots allt Ica Maxi vi snackar om.

Innan jag fick chansen att praoa på Ica hade jag ingen aning om hur mycket jobb det ligger bakom allt. Många är redan på plats klockan 6 på morgonen, och inleder dagen med olika sysslor. Jag praoade på avdelningen Special där alla materiella föremål finns, såsom grillar, ljus och glödlampor. Även leksaker och kaffemaskiner har de ansvar för.

Bild: Creative Commons

De som är ansvariga på special inleder dagen med att planera hur arbetsschema kommer se ut under dagen. Alla som jobbar börjar olika tider, så det blir lite som en "drop-in-butik".

Det är en speciell känsla att gå runt på Ica när inga kunder är där. Det är liv överallt, men ändå så stilla. Då och då springer man in i en annan själ som tvingat sig upp ur sängen, och gått till jobbet. Lång borta kan man höra bagarna vissla glada stämmor. Även fast ögonen vill sluta sig, och gå in i dvala vaknar man ändå till liv.

Efter man jobbat i någon timme eller två, kan man ta en liten rast och gå upp i fikarummet. Där serveras det en härlig frukostbuffe varje dag, och den är faktiskt mer än härlig. Nybakat bröd, yoghurtar i alla olika smaker man kan tänka sig, ost, skinka, färska grönsaker, och så kaffe såklart. Det är en av mina favorit stunder på dagen, och när man är tillbaka på arbetet så börjar kunderna trilla in.

Som prao elev hade vi i uppgift att plocka upp nya föremål på hyllorna. De låg i lådor på stora burar som man kunde dra runt i butiken. Vi fick knivar för att skära hål i tejpen på kartongerna. Och det första jag gjorde var att skära mig i fingret. Där efter bar jag handskar för att det inte skulle hända fler olyckor.

Dag efter dag sprättade vi upp fler och fler lådor. Då och då kom en kund och frågande om hjälp. Vi kunde oftast inte svaret på frågorna, men vi gjorde vårt bästa.

Det var kul att praoa, även fast vi gjorde samma sak varje dag. Nu kan jag ibland sakna att gå runt på laget, och skära upp lådor, och jag hade inte tackat nej till några fler dagar på min praoplats. Om man får chansen att praoa tycker jag att man ska försöka göra det på Ica Maxi Nacka. Alla var så otroligt trevligt, och det gav mig verkligen en inblick i arbetslivet.

Källor: (1) Ica Maxi Nacka, (2)
Skribent
Tags: 

Dela

Elevartikel

Porträtt Sandra Beijer; kollage & bakgrund Alice Nylander
18 okt
Elevartikel
Global Panorama
17 okt
Elevartikel
15 okt
Elevartikel
15 okt
Elevartikel
Alice Nylander
09 okt
Elevartikel
Alice Nylander
02 okt
Elevartikel
27 sep
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional