Konsumera rätt

Publicerad 2018-03-23 16:30

Fast fashion, en industri som få har hört talas om, men som berör alla. Hur kommer det sig att vi när vi ska bestämma vad vi ska ha i frukostskålen på morgonen är noga med att kolla upp vad produkten inehåller, var den kommer ifrån och vad den har för effekt på kroppen, men när det kommer till kläder så glöms detta bort?  

PODD FRÅN ELEVER VID SUNDSVALLS GYMNASIUM

 

Under 2000 talet har en ny form av industri och marknad för kläder växt fram. Kläder har gått från att vara en produkt vi använder till att vara något vi konsumerar, tröttnar på, köper nytt. Den bransch som tidigare presenterade en vinter, vår, sommar och höstkollektion på runwayen har gått till att producera ett nytt sortiment var och varannan vecka. Priseran har sjunkit, efterfrågan har ökat, produktionen har slagit i höjden. Detta på bekostnad av människor som får jobba för minimilöner och under näst intill slavförhållanden. Hur påverkar egentligen en industri drivern av ett koncept som bygger på; så mycket produkter som möjligt till så lågt pris som möjligt, människor, miljö, vår samtid och tillvaro, eller snarare andras samtid och tillvaro. Vilka är det egentligen som betalar priset för vår konsumtion?

 

Källor: (1) The true cost, (2) Sustainable fast fashion- is it possible?, (3) The High Cost of Our Cheap Fashion | Maxine Bédat | TEDxPiscataquaRiver, (4) The High Cost of Our Cheap Fashion | Maxine Bédat | TEDxPiscataquaRiver, (5) Att förändra världen med stil

Dela

Elevartikel

12 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel
Frank van Leersum via Flickr Creative Commons.
10 jun
Elevartikel
Alice Nylander
10 jun
Elevartikel
John Hedlund
05 jun
Elevartikel
03 jun
Elevartikel
Besnik Obërtinca
03 jun
Elevartikel

Redaktionen