Jag har depression!

Publicerad 2018-05-02 06:15

Det här med tabu runt depression, varför finns det egentligen? Jag kan säga öppet att jag har depression och nedstämndhet. Detta när något så många har så varför inte prata om det?

 

Därför är jag en av dem som ska öppna upp detta änme idag. Viste ni att var fjärde person drabbas någon gång av depression så alvarligt att den behöver behandling. Oro, ångerst och nedstämdhet berör många människor. Och det man måste komma ihåg är att det finns efektiva behandlingar, både med läkemedel och KBT (Kognetiv beteendeterapi).

Hur är det att ha depression?

Facebook: Sandra Penzo

Alla har det så himla olika i dessa situationer. 

Jag intervjuade Sandra Penzo, 24 år och jobbar som personlig assistent samt entrepenör.

Vad tycker du om tabun runt psykisk ohälsa?

“Jag tycker inte att den borde finnas. Att man mår dåligt psykiskt är inget man ska skämmas över. Lika vanligt som man pratar om fysisk smärta ska man kunna prata om den psykiska.”  

Sandra har OCD, depression, ångest,ätstörning och PTSD (posttraumatisk stressyndrom).

 Det här är Sandra Penzos historia.

“första gången jag kännde mig riktigt trasig inombords, min första episod av depression var när jag var 16 år och gick igenom en abort. Den tog så hårt på mig även om det var rätt val, någor som tyvärr suttit kvar flera år efter. 

Värst var det när jag utsattes för psykisk misshandel i princip varje dag i 10 månader, och även fysisk misshandel. Detta ledde till att jag, likt många andra i ett sådant förhållande såg mig själv som problemet. Jag gjorde allt för att laga förhållandet och stanna kvar. Något som jag nu i efterhand insett inte var mitt fel över huvudtaget. Detta ledde iallafall till ångestattacker dagligen, jag slutade känna hunger och tillslut hade jag skapat mig själv en ätstörning. Jag hade gått ner sp mycket i vikt att jag svimmat av och nu får jag kämta för mitt liv att komma tillbaka. Misshandeln har även resulterat i en depression, ökade tvångstankar, ätstörning, dålig självbild, ångest samt PTSD.”

Sandra lägger även till att hon tycker det är viktigt att våga prata om det och att om hon kan bidra till att någon mer känner sig trygg att prata om psykisk ohälsa så har hon lyckats.

Har du några tips eller råd till folk som mår dåligt?

  • Våga be om hjälp och våga prata om det. “Behöver inte vara sjukvård. Kan vara en vän, partner, lärare eller förälder.”
  • Var öppen och berätta vad du har varit med om. “Tyvärr har de flesta någon gång upplevt psykisk ohälsa och vi har alla olika erfarenheter,”
  • GE INTE UPP. “Även om det känns som att ingen förstår dig eller om du blir nekad vård eller får sitta i långa köer innan du hamnar rätt. Ge inte upp. Du kommer att stöta på problem, men efter kommer resan vara värt det. Det tog mig 6 månader att hamna hoss rätt folk, vilket känndes som en evighet.”
  • Minimera aldrig dina problem. “Jag gjorde ofta detta, jag förnekade mig själv, det fanns ju andra som hade det värre så varför ska jag gnälla.”Skriv ner alla tankar och funderingar. “som en dagbok fast för ångerst”
Skribent
Ljud
Fotograf
Research
Video

Dela

Elevartikel

Bild: Creative Commons
16 sep
Elevartikel
29 aug
Elevartikel
09 jul
Elevartikel
07 jul
Elevartikel
Annie Håkansson och Simon Detelin Karlsson
06 jul
Elevartikel
12 jun
Elevartikel
11 jun
Elevartikel

Redaktionen

10 sep
Professional
12 apr
Professional
15 mar
Professional
31 dec
Professional
09 dec
Professional