Hur fungerar åldersgräns på film?

Publicerad 2019-09-27 10:17

Nästan alla ungdomar idag älskar att se på film, och film upplevs bäst på bio. Åldersgränsen kan ibland sätta stopp för dessa unga filmälskare. Alla filmer kan man inte se när man är ung, de har alltså en åldersgräns. Det är självklart att gränserna finns, men hur fungerar det egentligen?

Bokmässan är full av liv. Människor kommer från alla håll och kanter för att gå på frågestunder och seminarier. Mitt på C-planen står Statens Medieråds monter där Francisca Benavente är mitt uppe i sin föreläsning om åldersgränser på filmer. Där har eleverna från Hulebäcksgymnasiet samlats runt om vid borden och lyssnar intensivt på vad hon har att säga.

Enligt statens medieråds filmgranskare Francisca Benavente är åldersgränserna på film till för att skydda barn från innehåll som kan upplevas som läskigt, förvirrande eller oroande. Ett barn kan få svårt att sova, bli orolig och få bilder i huvudet som kan vara jobbigt och upplevas som begränsande.

– Idag finns åldersgränserna bara som ett skydd för barn och unga från det som kan vara skadligt för välbefinnandet. Det är helt enkelt för att man inte ska behöva känna obehag när man tittar på film.

Statens medieråd har funnits sedan 2011 och har bland annat i uppgift att bestämma åldersgränser på filmer som går upp på bio. Idag kan en film vara barntillåten samt ha 7-, 11- eller 15-årsgräns. Francisca Benavente erkänner dock att det ibland inte blir som man tänkt sig och att bedömningen i vissa fall blir fel.

– Det kan bli fel åldersgräns. Det är en bedömning som vi gör, och det kan vara så att vi ändrar vår bedömning i efterhand. Alla beslut kan överklagas. Om distributören anser att det är en felaktig åldersgräns så kan de överklaga beslutet och då kan beslutet ändras.

Ett exempel på när en åldersgräns ändras är den nya filmen Fast & Furious: Hobbs and Shaw som hade premiär i augusti. Filmen hade från början en 15-årsgräns, men efter att producenten hade överklagat så ändrades gränsen till 11 år.

– Detta handlar oftast om pengar, att man vill få in fler intäkter genom att fler få se filmen. Om en film riktar sig mot en viss målgrupp, och så sätts en för hög åldersgräns så kan man gå miste om mycket pengar.

Källor: (1) Så fungerar åldersgränserna, (2) Intervju person - Francisca Benavente
Skribent
Ljud
Fotograf
Research

Dela

Elevartikel

16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional