Hur "Fake news" förstör planeten

Publicerad 2019-05-23 07:22
NASA

“Fake news” stödjer ideen om att den globala uppvärmningen inte finns, eller inte utgör ett hot. Den globala uppvärmningen är det största hotet mot planeten, och allt liv på den, som vi någonsin har sett. Vad händer när ingen tror på det?

Att stoppa klimatförändringen är ett av 2000-talets viktigaste problem. Jorden värms långsamt upp av bland annat den koldioxid vi människor släpper ut. Men en del människor väljer att avvisa den fakta som forskare över hela världen har kommit fram till och är överens om. De tänker att det säkert är så att alla dessa forskare ljuger, och att de vet bättre själva, men så är det inte.

Att gaser stänger in värme bevisades redan på mitten av 1800-talet av fysikern John Tyndall. Han förstod redan då hur det skulle kunna leda till förändringar i klimatet. Klimatet har naturligt ändrats förut, men med hjälp av satelliter och andra tekniska framgångar kan man se hur den förändringen som pågår nu inte är naturlig. Många av de negativa effekter som kan komma med klimatförändringen har redan börjat. De glaciärer som smälter höjer havsnivån, skogsbränder har blivit mycket vanligare och sprids snabbt över stora områden, och det är knappt ytan av det.

Långsiktigt kan klimatförändringarna orsaka bland annat starkare orkaner, värre värmeböljor och sjö-nivån kan öka upp till 120cm innan 2100. Högre sjö-nivå innebär att många bebodda öar översvämmas, och de människor som överlever förlorar sina hem för alltid. Det är inte bara liv på små öar som hotas, om vi inte försöker stoppa dessa klimatförändringar kan det bli näst intill omöjligt att överleva på jorden för de flesta livsformerna som finns nu.

I regeringar runt om i världen sitter de politiker som ska bestämma vad som är bäst för sitt land, men vill de egentligen vad som är bäst? Förstörs planeten förstörs även deras land. Otroligt många av dessa människor tjänar mycket av sina pengar från exempelvis olja, en av de många saker som är skadligt för miljön. Sen. James Inhofe som är ordförande i senatkommittén för miljö och offentliga arbeten i USA har kallat den globala uppvärmningen “the greatest hoax ever perpetrated on the American people”, och har även tagit emot över 2 miljoner dollar från oljeföretag.

Donald Trump, en av världens största ledare, twittrade följande den 12 mars 2019:

“Patrick Moore, co-founder of Greenpeace: ‘The whole climate crisis is not only Fake News, it’s Fake Science. There is no climate crisis, there’s weather and climate all around the world, and in fact carbon dioxide is the main building block of all life.’ @foxandfriends Wow!”

När påhittad information som denna sprids över hela världen leder det till att fler och fler går på att klimatförändringen inte finns. Det är ett problem, för att stoppa de extrema klimat-hot som står framför oss behöver alla vara medvetna om dem. Tror man inte på den fakta som presenteras om miljön, kommer man förmodligen inte vara så försiktig med hur man lever sitt liv, då kanske man fortsätter med de små onödiga vanor som är farliga för miljön istället för att ändra den lilla variabeln.

Det finns mycket man kan göra för att hjälpa miljön. Några små saker är exempelvis att man kan minska sitt intag av kött, köra mindre bil och se till att inte slösa bort resurser.

Allt som skrivs på social media har möjligheten att nå ut till miljoner av människor och att göra avtryck på deras liv. Man måste själv ta ansvar för det man skriver och ordentligt värdera den information man ser, speciellt när det kommer till vetenskap om något så viktig som klimatet. Vi behöver alla gemensamt som människor ta ansvar för planeten och stoppa de negativa effekterna vi har skapat.

Källor: (1) CNN, (2) National Geographic, (3) BBC, (4) Before The Flood, (5) Wikipedia, (6) NASA, (7) Natures Path, (8) Twitter
Skribent
Research

Dela

Elevartikel

P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
16 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional