Hasibullah och hans framtid

Publicerad 2018-11-30 12:00

Hasibullah är en helt vanlig 16 årig kille som går på Nacka Gymnasium. Han har stora och ambitiösa drömmar om att en dag bli en läkare. Hans stora men inte oövervinneliga hinder är att han är uppvuxen i ett annat land, nämligen Afghanistan.

 

 

Det är en helt vanlig tisdags förmiddag och jag skulle precis börja min svensklektion. Vår klass ska göra ett samarbete med en annan klass, nämligen elever från Introduktionsprogrammet. Både jag och mina vänner är nervösa då vi i förhand har fått reda på att vi ska göra intervjuer med en tilldelad person. Lektionen börjar med att lärarna ropar upp våra namn och personen man har blivit tilldelad. Till en början ser jag ej vem som jag har blivit ihopkopplad med, men efter att par sekunder ser jag att han sitter bakom mig. Killen som jag nu ska intervjua och lära känna bättre är 16-åriga Hasibullah Danish.

Vi har satt oss i ett klassrum i skolan som är starkt upplyst av de stora fönsterna och människors röster mumlar i bakgrunden. Jag hade bestämt mig för att prata med honom om framtidsdrömmar och andra mål han hade satt på sig själv.

I min första fråga frågar jag Hasib, som jag kunde kalla honom, hur han vill att hans liv ska se ut om 10 år. Vad är det han verkligen vill få ut med sitt liv och vilket syfte vill han ha? Han ger mig sitt enkla men samtidigt ambitiösa svar:

Jag vill bli läkare och kunna leva självständigt. Hasib förklarar att han alltid har velat bli läkare och att han första gången slog upp ögonen för yrket när hans kusin hade förklarat hur kul det var.

Hasibullah är uppvuxen i Afghanistan och bodde där i 14 år.

-Jag ser det som en enorm fördel att jag har fått chansen att se världen från olika perspektiv och fått uppleva två olika kulturer. Han påpekar också att han ser hans nu stora tillgång till internet som mycket positivt. Samtidigt lägger han till att han är rädd för att han en dag kommer glömma hur sitt gamla hem såg ut.

För tillfället går han på Introduktionsprogrammet där han bara läser fåtal grundläggande ämnen. Hasib berättar att han helst vill börja om gymnasiet till nästa läsår då han vill börja en gymnasielinje som gör det möjligt för honom att uppnå sin dröm om att bli läkare. I framtiden ser han sig själv bo kvar i Sverige. När han lärt sig språket ordentligt tror han att han kommer trivas bra här. Hasibullah Danish må ha en krångligare väg att ta en andra för att uppnå sin dröm, men efter mitt möte med honom ser jag att hans ambitiösa och tålmodiga personlighet kommer ta honom dit.

Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
CC BY-NC 2.0
09 dec
Elevartikel

GMO

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional