Gör våldsamma spel våra barn mer aggressiva?

Publicerad 2019-06-10 10:33
kille spelar datorspel

Videospel har blivit alltmer populära. Det här påverkar barn och ungdomar som spelar videospel alldeles för mycket. Är det sant att videospel kan göra våra barn mer agressiva? Hur påverkar våldsamma spel barn och ungdomar?

Videospel är en hobby som de flesta ungdomar har. Ungefär 49% av pojkar mellan 13- 16 år spelar datorspel eller TV-spel varje dag. Motsvarande siffra för flickor är 2%, men det här ökar stadigt. De mest kända dator- och videospelen är ofta de mest våldsamma och de blir gärna trendiga bland ungdomar. En studie som har gjorts på Stockholms Universitet visar att majoriteten av de unga mellan 13 - 15 år blir påverkade av de våldsfokuserade spel.

De som hade lite vana av att spela våldsamma spel hade starkare aktivering av det sympatiska nervsystemet. Detta talar för att det sker en avtrubbning både fysiologiskt och känslomässigt hos de som spelar mycket våldsamma spel, säger Malena Ivarsson, doktorand vid Psykologiska institutionen och verksam vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet.

Studien visade att de  pojkar som hade spelat våldsamma spel två timmar vid två tillfällen, hade en högre stressnivå vid läggdags. Studier visade också att de pojkar som hade mer erfarenhet av våldsamma spel hade en högre hjärtfrekvens efter att de hade spelat ett våldsamt spel än att spela en spel som inte hade inslag av våld. Forskare på lowa University har kommit  fram att de effekter som de våldsamma spel har påverkar människor oberoende ålder, kön och kultur.

– Du lär dig att vara uppmärksam på fiender och lär dig att tro att det är acceptabelt att svara med ett aggressivt beteende om du blir provocerad av någon, säger Douglas Gentile i ett pressmeddelande från Iowa State University.

Flera studier visar att våldsamma spel kan påverka barn och ungdomar, men det finns också debatter och intervjuade ungdomar som säger att detta inte är sant. De ungdomarna påstår att det här påverkar inte deras beteende. Det är sant att de blir stressade, men alla verkar inte bli aggressiva.

En intervju har gjorts med en ungdom som påstår att spel inte kan isoleras från samhället och att det inte påverkar deras sociala liv, de kan umgås med vänner också. Att spela våldsamma spel behöver inte göra föräldrar oroliga, menar många. Däremot man kan förstå att föräldrar kan bli oroliga  om ens barn mellan 5- 10 år spelar våldsamma spel, men tonåringar mellan 13 år - 17 år eller äldre vet redan hur världen ser ut och blir inte påverkade på samma sätt som de som är yngre. Forskare visar också att ungdomar blir påverkade, men det är inte alla som upplever de här ändringarna i deras beteende.


Källor: (1) Stockholms Universitet, (2) ”Föräldrar, slappna av – spelen gör oss inte våldsamma”, (3) Våldsamma datorspel kan göra barn aggressiva
Skribent
Research
Tags: 

Dela

Elevartikel

P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
16 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional