Framtidsdrömmar med Arif och Basel

Publicerad 2018-12-10 13:15

Vart ser vi oss själva om tio år? Vad är våra framtisvisioner och mål? Arif Mohammadi och Basel Al Masri från Nacka Gymnasium Introduktions program berättar om sina drömmar respektive mål, vad de vill ha åstadkommit i framtiden.

 

Just nu sitter jag med Basel Al Masri och Arif Mohammadi i cafeterian på Nacka Gymnasium. Det strömmar med elever och lärare runt oss i mängder, vänner till oss, alla går förbi och hälsar. Mitt val av ämne är framtid - drömmar och mål. Efter vi har hälsat presenterar jag nu första frågan, en fråga som alla någon gång i livet har ställt sig.

Berätta om hur ditt liv ser ut om 10 år - om du får bestämma själv?

-Först tänker jag att jag ska plugga, sen i framtiden vill jag bli läkare för att jag gillar yrket, säger Basel Al Masri

Sedan säger Arif Mohammadi:

-Hmm, först skulle jag vilja plugga teknik sen efter börja jobba, med att utveckla och skapa nya appar.

Båda Al Masri och Mohammadi ser en framtid där skolan är en väldigt central roll. Det har redan stor motivation och är båda väldigt tacksamma över deras linjer, teknik och natur. Att det har chansen att desinga deras egna framtida yrke, vilket har givit dem mer studiemotivation. Basel beskriver även för mig att det har fått välja inriktingar vilket är intressant och kul. Å andra sidan svårt på grund av att det blir mycket plugg.

När jag sedan frågar vart ifrån deras intresse för dessa två ämnen grundar sig i och kommer ifrån får jag svaren -

Al Masri säger,

-Min pappa är läkare, han var läkare i mitt land, och när jag var typ 10 år tog han med mig en gång i veckan och visade han mig hur han jobbar, därifrån har jag alltid gillat det.

-För att jag har intresse för datorer och teknik, när jag var liten spelade jag mycket dator spel, säger Mohammadi.

Deras intresse följt med dem sedan barnsben. Basel vill gå i sin fars fotspår. I deras hemland berättar han att han ofta fick följa med, se hur det är att vara en läkare och därav skapades ett intresse. Arifs entusiasm grundar sig i att redan när han var liten spelade mycket på datorn, vilket har gjort att hans framtidsvisioner är att utveckla nya appar och spel, samt att se brister och vad man kan utveckla spelet till exmpelvist för att göra det bättre och mer framgångsrikt.

Efter att pratat om deras framtida drömmar inom jobb går jag nu över till att prata om vart och vart dem vill bo på tillkommande tid?

- Jag vill bo i Sverige, eftersom jag pluggar här, sedan universitet, det är bra. Det blir enklare att börja jobba här i Sverige, säger Arif.

Tillskillnad till Basel som har mer internationella planer:

- Jag vill plugga hela min utbildning här, i Sverige, gymnasiet och universitetet. Men att jobba i ett annat land, som exmeplvis Spanien och eller Tyskland, eftersom man typ tjänar mer pengar. Jag vill först lära mig spanska, eftersom det är ett dominerade språk, säger Basel.

Det delar trots allt en vision om att först bo i stan, i en lägenhet. Å andra sidan vill Basel leva själv, medan Arif vill bo med hans vänner. Senare i livet efter det har studerat klart vill Basel hitta kärleken, gifta sig och sedan förhoppningsvis skaffa en familj. Medan Arif menar att så långt har han inte tänkt än, men det blir i sånfall efter han är klar med sina studier.

Interjuven var tio minuter av framtidströmmar med två nya mycket trevliga vänner. Jag valde att fråga just frågor om framtiden eftersom att jag tror att deras förflutna har det var mest frågor kring sedan innan. Dels är det skönt att blika framåt, även hur svårt det kan ha varit. Dessutom vill jag inte heller att deras förflutna ska spela in i dagens interjvu av andra aspekter som att det är väldigt personligt, samt kan det vara vädligt jobbigt att prata om känsliga perioder med en främlig. Jag inspirerades av deras tacksamhet för skolan, vilket gav mig mer studiemotivation och tacksamhet att jag själv får den chansen av skolan. Trots att vi tre kom från olika länder så delar vi alla en framtid, en framtid som vi alla tre har nu förutsättningarna att skapa till den bästa.

 

Källor: (1) Basel Af Masri och Arif Mohammadi
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

P.C Cast & Kristin Cast
20 feb
Elevartikel
Alice Nylander
13 feb
Elevartikel
B. Wahlströms
24 jan
Elevartikel
23 jan
Elevartikel
Foto av Sannse
22 jan
Elevartikel
16 jan
Elevartikel
18 dec
Elevartikel
16 dec
Elevartikel
Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard
06 dec
Elevartikel
05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

26 jan
Professional
26 jan
Professional
08 jan
Professional
24 sep
Professional
22 sep
Professional