Fler européer tror på journalistiken

Publicerad 2017-05-29 08:45

Förtroendet för traditionella medier, som tidningar, radio och tv, har växt i EU. Samtidigt har medborgarna aldrig haft så lågt förtroende för sociala medier, enligt en ny rapport.

 

Det står ju i tidningen – då måste det vara sant! Eller? Så brukade man lite skämtsamt säga förr i tiden, när tidningen var en av få källor för information om vad som händer i samhället. Men medielanskapet har som bekant förändrats under de senaste decennierna. Och medierna får i dag slåss hårdare för läsarnas tillit på nätet, där de konkurrerar med fejkade nyheter, kommersiella budskap och antidemokratiska krafter. 

 

 Därför är rapport från European Broadcasting Union, EBU, glada nyheter för medierna. Enligt rapporten har européernas förtroende för traditionella medier – som radio, tv och tidningar, växt under de senaste fem åren. Störst är förtroendet för radio. 59 procent litar mest på den mediekanalen. Därefter följer tv med, där förtroendet ligger på 50 procent.

 

Européerna har också blivit mer positiva till skrivna medier, men fler tror på de som sägs i radio och i tv än det som står i  tidningen. 48 procent tenderar att inte tro på tidningarna mot 46 procent som tenderar att tro på dem. 

 

Samtidigt har förtroendet för sociala medier aldrig varit så lågt. Bara 21 procent uppger att de litar på denna medie-kanal. 36 procent litar på internet som informationskanal. 

 

Om rapporten Trust in Media 2017

  • Uppgifterna i rapporten är hämtade från en undersökning från Eurobarometern som inkluderar 33 EU-länder.
  • Omkring 1 000 invånare i varje land, från 15 år och uppåt, har fått svara på hur stort förtroende de har för respektive mediekanal. 
  • Ladda ner hela rapporten här: Trust in media 2017
Tags: 

Dela

Elevartikel

19 dec
Elevartikel
Foto: Pixels
12 dec
Elevartikel
pixabay
12 dec
Elevartikel
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Jennie Edström
10 dec
Elevartikel

Redaktionen

31 dec
Professional
Foto: Lotta Bergseth
09 dec
Professional
10 okt
Professional
03 okt
Professional
25 sep
Professional