Den bästa boken jag läst

Publicerad 2019-09-26 08:53
Emilia Heikel

Recension av boken störst av allt- en väckarklocka om våldet och döden som går i drogernas fotspår.

Störst av allt är en thriller skriven av Malin Persson Giolito som publicerades år 2017. Boken handlar om en ung flicka som kallas Maja, som under sitt tredje år på Djursholms allmänna gymnasium träffar Sebastian. En ung man som dras mer och mer till droger och blir farlig för sig själv och sin omgivning. Men relationen som de utvecklar slutar i en katastrof. Maja ställs nio månader senare inför rätta och är anklagad för mord. I boken får man sedan följa hela rättegången och Maja och Sebastians liv innan dödsskjutningen ägde rum.

Störst av allt är en av de bästa böckerna jag läst. Förutom att Malin Persson Giolito är en enastående författare har just denna boken tagit mig med storm. I boken finns ett flertal teman men vad som exakt är huvudtemat skulle jag säg är kärlek. Inte bara kärlek mellan Maja och Sebastian utan kärlek i alla slags relationer såsom vänskap och olycklig kärlek.

Det är genom karaktären Maja vi får allt berättat för oss. Språket är tydligt men cyniskt.. Ett exempel är när Maja beskriver hur läraren dog: ”Christer låg ned när han dog. Med armarna om huvudet och knäna uppdragna, ungefär som min lillasyster Lina när hon sover som djupast. Han förblödde innan ambulansen kommit fram och jag undrar om hans fru och hans ungar tycker att saker och ting inte är så enkla i verkligheten och att jag är oskyldig eftersom ingen domstol ännu har sagt att jag är skyldig”.

Under bokens gång faller fler och fler pusselbitar på plats och man får som läsare en helt annan bild av varför och hur det kunde gå så fel. Vi får följa Majas känslomässiga förändringar. Efter en lång tid i häktet ger Maja nästan upp efter allt svek från sin omgivning som inte såg eller ville se verkligheten Maja levde i. Maja levde i en mycket destruktiv relation med Sebastian. Jag som läsare anser att det är viktigt att speciellt unga människor, eftersom boken är riktad mot unga, får den verklighetsbilden som boken speglar eftersom våld inom relationer är såpass vanligt i dagens samhälle.

Sebastian som är den andra huvudkaraktären lever med sin pappa ensam eftersom hans bror studerar på Harvard University. Ganska snabbt in i boken får vi reda på att Sebastian lever i ett drogmissbruk som bara blir värre och värre. Under växlingen mellan att han är påtänd och inte kommer ångest, aggressivitet och djupa depressioner fram. Varför Sebastian lever i sitt missbruk trots att han tillhör en av de rikaste familjerna på Djursholm med allt man kan vilja ha finns flera möjliga förklaringar till hans drogmissbruk. I boken säger pappan öppet att Sebastians bror är mycket bättre än han själv och att han har gett upp på Sebastian. Frågan jag ställde mig när jag läste detta är om pappan någonsin har varit vid Sebastians sida på riktigt? Någonting ligger i grunden för att Sebastians missbruk slutar med en skolskjutning anser jag.

I stort sett är boken spännande men mycket tragisk på samma sätt. Det enda negativa jag skulle säga är att det tar lite tid att komma in i boken och verkligen börjar förstå hur allt hänger ihop. Ju längre fram i boken man kommer desto mer sammanhängande blir hela handlingen och man får helt andra funderingar som verkligen speglar dagens samhälle.

Det finns ett flertal budskap i boken som verkligen lyfts fram vilket främst är våld i nära relationer och droger. Jag skulle därför starkt rekommendera Störst av allt.

Omdöme:
Skribent
Fotograf

Dela

Elevartikel

05 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel
03 dec
Elevartikel

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional