De fixade lägenhet med kompiskontrakt

Publicerad 2016-01-02 22:00

Fredrik och Rebecka fixade boendet genom att flytta ihop. De är bland de första att få ett kompiskontrakt – en ny genväg in på Sveriges hetaste bostadsmarknad.

 

Lite kalt är det fortfarande i Rebecka och Fredriks nya bostad – med tre rum och kök en kort promenad från T-banestationen i Rågsved söder om Stockholm. Men grunderna för ett riktigt hem finns på plats – Ikea-soffan, spelkonsolerna och ett köksbord i massivt trä. Och, förstås, de tre katterna som sprider hemtrevnad med sitt spinnande – Doris, Nala och Turbo. Men ibland ryker de ihop. Katterna, alltså.

 

– Det är ofrivilligt från deras sida att dela bostad. Häromnatten vaknade vi av kattbråk ute i vardagsrummet. Då hade Rebeckas katter  gaddat ihop sig mot min och trängt in honom mot väggen. Men han löser det genom att smyga in på mitt rum där han kan vara ifred, säger Fredrik.

 

Kompiskontrakt är en ny modell för unga mellan 18 och 25 som kan tänka sig att dela på hyran för en lite större lägenhet. Syftet är att förenkla för unga som vill flytta hemifrån, men som varken har den kötid eller ekonomiska insats som krävs för den som bor i bostadsbristens Stockholm.  Det blir ett komplement till de ungdomslägenheter som fungerar enligt ungefär samma princip. 

 

 

– De lägenheter som öronmärks som ungdomslägenheter är normalt små, så det här blir ett sätt att bo lite större med överkomlig hyra, säger  Mona Lindén, som chefar över förmedlingesavdelningen på Bostadsförmedingen i Stockholm.
 

I kontraktet, som löper i max fyra år, avstår man sin besittningsrätt, men behåller å andra sidan sin plats i bostadskön. 

 

Den genomsnittliga längden för den som får ett hyreskontrakt i Stockholm är mellan åtta och tio år. Sedan några år tillbaka får man inte ställa sig i kön före sin 18-årsdag, vilket innebär att de flesta måste vänta tills de är en bra bit över 20-årsstrecket på sitt första kontrakt. 

 

Rebecka ställde sig i bostadskön samma dag som hon fyllde 18.  Strax innan sin 20-årsdag anmälde hon intresse för lägenheten i Rågsved. Det var på håret att hon han fylla 20 innan hon skrev på kontraktet. Då hade Fredrik bara några dagar kvar till sin 25-årsdag. 

 

– Så det var lite nervöst. När de ringde och sa att vi fått den började jag nästan gråta, säger Rebecka.

 

Under de fyra år de får bo i lägenheten i Rågsved ska Fredrik och Rebecka – som numer är ett par – lägga undan pengar så att de har möjlighet att köpa något eget när kontraktstiden löpt ut.

 

– Ett hus på landet kan jag tänka mig, säger Fredrik.

 

Men det viktigaste är att kunna slå sig till ro någonstans och kunna bygga upp ett liv tillsammans. 

 

– Självklart vore det jätteskönt med ett stort hus med fin trädgård med en golden retriever som springer runt, men det viktigaste är ändå att kunna bygga upp ett liv. Det skulle vara skönt att kunna ha alternativet att bilda familj i framtiden. Men då krävs stabilitet både i arbete och bostad, säger Rebecka. 

 

 

Fler tips på Bostadsförmedlingens hemsida

Sök i hela Sverige: Här hittar du alla söktjänster för dig som vill ha en bostad 

 

Dela

Elevartikel

Jan Vašek
12 dec
Elevartikel
Manish Dhawan
12 dec
Elevartikel
Marie Silverberg Utgaard,  Mulki Mubarak
11 dec
Elevartikel
10 dec
Elevartikel
Beatrice Kihlman och Olivia Gradin
10 dec
Elevartikel
creative commends
09 dec
Elevartikel
CC BY-NC 2.0
09 dec
Elevartikel

GMO

Redaktionen

24 sep
Professional
22 sep
Professional
22 sep
Professional
10 sep
Professional
12 apr
Professional